Ειδησεογραφικό site

Διαβεβαιώσεις για εκπλήρωση των προαπαιτούμενων

25

Με διαβεβαιώσεις προς την πλευρά των δανειστών ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, στη σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup.

Ο κ. Χαρδούβελης είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον Πρωθυπουργό με αποκλειστικό στόχο να «διασκεδαστούν» οι ανησυχίες των δανειστών της χώρας μετά το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, τον ανασχηματισμό που ακολούθησε, την αντικατάσταση του πρώην πλέον γενικού γραμματέα εσόδων Χάρη Θεοχάρη, και φυσικά των πληροφοριών για κοινωνική στροφή.

Στον αντίποδα η κυβέρνηση προσβλέπει στο «Ο.Κ.» των δανειστών στην πρόθεσή της για σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, την κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και του αιτήματος για απόφαση ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για το χρέος της χώρας εντός του φθινοπώρου και σε κάθε περίπτωση εντός του 2014.

Την ίδια ώρα – και παρά τη μερική διάψευση από την κυβερνητική εκπρόσωπο – η κυβέρνηση ετοιμάζεται για νέα έξοδο στις αγορές στο πλαίσιο της σταδιακής απεμπλοκής της χώρας από τους δανειστές.

Πολλοί μάλιστα συνδέουν το εν λόγω θέμα με την αυριανή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον γενικό διευθυντή επενδυτικής στρατηγικής της Morgan Stanley, Μαξ Μέσνι, και τη συνάντηση, εντός του Ιουλίου, με τον επικεφαλής της JP Morgan Chase, Τζέιμι Ντίμον.

Τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς διευκολύνει η θερινή περίοδος αφού, σύμφωνα με στελέχη της, τα προαπαιτούμενα τόσο για την πρώτη δόση του 1 δισ. ευρώ, (νόμος περί αιγιαλού, φόροι υπέρ τρίτων, μείωση των περιθωρίων χρέους των φαρμακείων κ.α.), όσο και για τη δεύτερη δόση (ασφαλιστικό, «μικρή» ΔΕΗ κ.α.), θα περάσουν χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις από τη Βουλή, αποφεύγοντας φαινόμενα του πρόσφατου παρελθόντος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.