Ειδησεογραφικό site

Δημοψήφισμα ανεξαρτησίας σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ μεσα σε έκρυθμη κατάσταση

94

Άνοιξαν οι κάλπες στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία για τα δημοψηφίσματα που διεξάγονται για την ανεξαρτησία των δύο περιοχών. Η χώρα μετρά τις πληγές της από τις αιματηρές συγκρούσεις των τελευταίων ημερών, ενώ λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, εκρήξεις ακούγονταν στην πόλη Σλαβιάνσκ.

Τα εκλογικά τμήματα σε περισσότερες από δώδεκα πόλεις των δύο περιοχών θα κλείσουν στις 20.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Οι κάτοικοι των δύο περιοχών εμφανίστηκαν στα εκλογικά τμήματα, περνώντας μέσα από οδοφράγματα που στήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Δύση και η Ουκρανία φοβούνται ότι εάν το αποτέλεσμα είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, τότε η χώρα θα οδηγηθεί πλήρως στον εμφύλιο πόλεμο και θα βρεθεί αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο διαμελισμού της.

Οι επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, που είναι υπό τον έλεγχο των ανταρτών, δεν αναγνωρίζουν την προσωρινή κυβέρνηση του Κιέβου που ανέλαβε την εξουσία μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, στα τέλη Φεβρουαρίου.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς την Κυριακή, λίγες ώρες προτού να ανοίξουν οι κάλπες, ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις την πόλη Σλαβιάνσκ, που ανήκει στην επαρχία του Ντονέτσκ και θεωρείται προπύργιο των ένοπλων φιλορώσων.

Σύμφωνα με πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου επί μία ώρα ακούγονταν πυρά από αυτόματα όπλα από την περιφέρεια αλλά και από το κέντρο της πόλης.

Λίγο νωρίτερα, είχαν σημειωθεί συγκρούσεις στην Αντρίιφκα, στη «γραμμή του μετώπου» στη νότια είσοδο του Σλαβιάνσκ το οποίο είναι περικυκλωμένο από τις ουκρανικές δυνάμεις που από τις 2 Μαΐου έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» εναντίον των αυτονομιστών.

Το Σάββατο, ο μεταβατικός πρόεδρος Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ προειδοποίησε τους φιλορώσους ότι εάν προχωρήσουν προς την ανεξαρτησία, τότε κάνουν ένα βήμα «προς την άβυσσο» και πρόσθεσε ότι η κίνηση αυτή θα καταστρέψει την οικονομία της περιοχής.

Οι φιλορώσοι αποφάσισαν να προχωρήσουν στο δημοψήφισμα, παρά την έκκληση του Βλαντιμίρ Πούτιν για αναβολή του.

Δύση και Κίεβο κατηγορούν τη Μόσχα ότι κατασκευάζει την κρίση και ότι στηρίζει τους φιλορώσους, στέλνοντας ειδικές δυνάμεις στο έδαφος της Ουκρανίας, κάτι που η Ρωσία αρνείται.

Η Ουάσινγκτον δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των «παράνομων δημοψηφισμάτων»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων που οργανώνονται την Κυριακή από τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απόσχιση αυτής της περιοχής.

Τα δημοψηφίσματα «είναι παράνομα με βάση την ουκρανική νομοθεσία και αποτελούν μια απόπειρα πρόκλησης διχασμού και ταραχών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.

Περισσότεροι από επτά εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στα δύο δημοψηφίσματα στις περιοχές που ελέγχονται εν μέρει από τους αυτονομιστές. Το ερώτημα που αναγράφεται στα ψηφοδέλτια είναι απλό:

«Εγκρίνετε την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ;» και «Εγκρίνετε την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ;».

«Εάν διεξαχθούν αυτά τα δημοψηφίσματα, θα παραβιαστεί το διεθνές δίκαιο και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα αυτών των παράνομων δημοψηφισμάτων», κατέληξε η Ψάκι.

Τα σχόλια είναι κλειστά.