Ειδησεογραφικό site

Δημοσκόπηση Pulse RC:4,5% “κεφάλι” ο ΣΥΡΙΖΑ-Τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ-7κομματική η νέα Βουλή

62

dimoskophsh

Τη σταδιακή ενίσχυση της πόλωσης μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύει η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας PULSE που διενεργήθηκε για τον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 και την εκπομπή του Γιώργου Κουβαρά «Evening Report», σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση της εβδομάδας που μας πέρασε

Οι δύο πρωταγωνιστές ενισχύουν τα ποσοστά τους κατά 1 (μία) ποσοστιαία μονάδα για τη Ν.Δ. και κατά 0,5 (μισή) μονάδα για τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος προηγείται κατά 4,5 (τεσσεράμισι) μονάδες της Νέας Δημοκρατίας στην «Πρόθεση Ψήφου χωρίς Αναγωγή» ενώ, στη μέτρηση της περασμένης εβδομάδας, η διαφορά ήταν στο 5%. Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί σταθερά την τρίτη θέση ενώ «Το Ποτάμι» περνά πιο καθαρά στην τέταρτη θέση .

Συγκεκριμένα,  ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 27,5% (27% στην προηγούμενη δημοσκόπηση) και η ΝΔ 23% (22%). Τρίτο κόμμα εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη με 7% (7%).

Ακολουθούν: Το Ποτάμι με 6,5% (6%), η Χρυσή Αυγή με 6% (6,5%), το ΚΚΕ με 5,5% (6%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,5% (3,5%) και η Δημοκρατική Αριστερά με 1% (1%). «Άλλο κόμμα» επιλέγει το 5% (5,5%) των ερωτηθέντων. Το Λευκό/Αποχή εμφανίζει ποσοστό 6,5% (7%), ενώ 8,5% (8,5%) του δείγματος δήλωσαν αναποφάσιστοι ή δεν απάντησαν.

Η ενίσχυση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας οφείλεται στην πτώση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής όσον αφορά το κόμμα της Κεντροδεξιάς ενώ η αύξηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να οφείλεται στην πτώση του ΚΚΕ κατά μισή ποσοστιαία μονάδα αλλά και ενδεχομένως στην πτώση του ποσοστού των ψηφοφόρων που επιλέγουν «άλλο κόμμα».

Η νέα αυτή μέτρηση της εταιρείας PULSE , διεξήχθη μεταξύ 28ης και 29ης Νοεμβρίου 2014 σε πανελλήνιο δείγμα 1018 πολιτών άνω των 18 ετών. Το δειγματοληπτικό σφάλμα κυμαίνεται μεταξύ +/- 3%.

Πέραν του γραφήματος που απεικονίζει την Πρόθεση Ψήφου και την Παράσταση Νίκης όπου εκεί ενισχύεται ελαφρά η βεβαιότητα των ψηφοφόρων για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σε επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, το ενδιαφέρον εστιάζεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης κυρίως όσον αφορά τη στάση των πολιτών έναντι της διαπραγμάτευσης με την Τρόϊκα.

Έτσι, ενώ το ποσοστό των πολιτών που ζητούν διαπραγμάτευση με την Τριμερή «αλλά σε συνεννόηση μαζί τους», αυξάνει ελαφρά από 41% στο 42% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, το ποσοστό εκείνων που ζητούν ρήξη με τους δανειστές εδώ και τώρα μειώνεται από 13% σε 11%.

Αντίστοιχα όμως αυξάνει το ποσοστό εκείνων των πολιτών που λένε «ναι μεν διαπραγμάτευση με την Τρόϊκα αλλά αν παραμένει αμετακίνητη η ελληνική πλευρά να προχωρήσει σε ρήξη», αυξάνει από 38% σε 40% .

Μοιρασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη σχετικά με το «εάν η πολιτική ρευστότητα επηρεάζει την Οικονομία αλλά και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές».

Στο ερώτημα ωστόσο σχετικά με το «εάν οι επαφές του ΣΥΡΙΖΑ με τους επενδυτές στο CITY του Λονδίνου έβλαψαν ή ωφέλησαν την Αξιωματική Αντιπολίτευση» το μεγαλύτερο μέρος του δείγματος και σε ποσοστό ερωτηθέντων και σε ποσοστό 26% απαντά πως «δεν έχει ενημερωθεί», διατηρεί δηλαδή μία εμφανή επιφύλαξη, ενώ το 22% εκτιμά πως οι επαφές αυτές «προκαλούν ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ». Ένα 14% εκτιμά πως, λίγο ή πολύ, οι επαφές στο City «βοήθησαν το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ενώ ένα 25% πιστεύει πως «ούτε βοήθησαν αλλά ούτε και έβλαψαν το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Όπως και την προηγούμενη εβδομάδα, το 50%  των ερωτηθέντων καταγράφεται να μην επιθυμεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ενώ, την ίδια στιγμή, το ποσοστό εκείνων που επιθυμούν πρόωρες εκλογές δείχνει να μειώνεται στο 42% από το 44% στο οποίο είχε εμφανιστεί κατά την προηγούμενη δημοσκόπηση.

02. Πολιτική Ρευστότητα03. Πολιτική Ρευστότητα Ψηφοφόροι04. ΣΥΡΙΖΑ Λονδίνο05. ΣΥΡΙΖΑ Λονδίνο Ψηφοφόροι06. Διαπραγμάτευση με την Τρόικα07. Εξέλιξη Διαπραγμάτευση με την Τρόικα08. Υπάρχει έξοδος της χώρας από το Ευρώ09. Εξέλιξη Υπάρχει έξοδος της χώρας από το Ευρώ10. Να οδηγηθούμε σε εκλογές11. Να οδηγηθούμε σε εκλογές - Εξέλιξη12. Καταλληλότερος πρωθυπουργός13. Εξέλιξη Καταλληλότερος πρωθυπουργός14. Παράσταση Νίκης15. Εξέλιξη Παράσταση Νίκης16. Πρόθεση Ψήφου17. Ψηφοφόροι Πρόθεση Ψήφου18.  Πρόθεση Ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων19. Εξέλιξη  Πρόθεση Ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων

20. Εξέλιξη  Πρόθεση Ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων - Β

Πηγή:Action 24.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.