Ειδησεογραφικό site

Δημοσκόπηση: Ντέρμπι ανάμεσα στο «ναι» και το «όχι»

62

12«Ντέρμπι» με οριακό προβάδισμα του «Ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής καταγράφει δημοσκόπηση της Alco για το protothema.gr.

Στην πρόθεση ψήφου της έρευνας, η οποία διενεργήθηκε το τελευταίο τριήμερο (1η με 3 Ιουλίου) σε δείγμα 1400 ψηφοφόρων, το 41,7% δηλώνει ότι θα ψηφίσει «Ναι», ποσοστό το οποίο είναι μόλις κατά 0,6% υψηλότερο από εκείνους που προτιμούν το «Όχι», το οποίο επιλέγει το 41,1% των ερωτηθέντων. Στο 10,7% ανέρχεται το ποσοστό των αναποφασίστων, ενώ 4,1% δηλώνει ότι θα απέχει από την κάλπη και 2,4% θα προτιμήσει το λευκό.

Η διαφορά ανάμεσα στο «Ναι» και στο «Όχι» φαίνεται να μειώνεται, καθώς στην αντίστοιχη έρευνα της Alco που ολοκληρώθηκε μια μέρα νωρίτερα, η διαφορά ήταν στο 1,3%, γεγονός που δείχνει ότι μέσα σε ένα 24ωρο υπήρξε ελαφρά μεταστροφή που έκλεισε την ψαλίδα και έκανε ακόμη πιο αμφίρροπη την έκβαση του δημοψηφίσματος.

Σε γενικές γραμμές, η πλειονότητα των ψηφοφόρων ακολουθεί τη γραμμή των κομμάτων που ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές, με αποτέλεσμα το «Ναι» να φθάνει στο 78% μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και στο 77% σε όσους ψήφισαν το Ποτάμι. Αντιστοίχως, φανατικότεροι υπέρ του «Όχι» είναι οι οπαδοί των ΑΝΕΛ που το επιλέγουν σε ποσοστό 72%, ενώ ακολουθούν εκείνοι του ΣΥΡΙΖΑ με 69% και της Χρυσής Αυγής με 62%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι μισοί ψηφοφόροι του ΚΚΕ εμφανίζονται να μην ακολουθούν την γραμμή του άκυρου ή της αποχής που πρότεινε το Κομμουνιστικό Κόμμα και στρέφονται κατά 39% προς το «Όχι» και κατά 13% προς το «Ναι».

Πλειοψηφικά, οι πολίτες θεωρούν, σε ποσοστό 48%, λανθασμένη την απόφαση για το δημοψήφισμα, έναντι του 42% που την χαρακτηρίζει θετική. Ωστόσο οι συμμετέχοντες στην έρευνα διχάζονται για τον χαρακτήρα του δημοψηφίσματος, καθώς το 44% υιοθετεί την κυβερνητική άποψη ότι η ουσία του ερωτήματος είναι το «Ναι» ή «Όχι» στην πρόταση των Θεσμών, ενώ ένα σχεδόν εξίσου ισχυρό ποσοστό της τάξης συμμερίζεται τον αντίλογο της αντιπολίτευσης ότι στην κάλπη της Κυριακής ψηφίζουμε για το «Ναι» ή «Όχι» στο ευρώ.

Ακόμη πιο ενδεικτικά για τον σχεδόν απόλυτο διχασμό της κοινής γνώμης, αλλά και τη μεγάλη σύγχυση των πολιτών είναι τας ευρήματα της έρευνας σύμφωνα με τα οποία το 51%  εκτιμά ότι με το «Όχι» δεν θα αλλάξει η στάση των δανειστών, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, την άποψη της οποίας ενστερνίζεται μόλις το 31% των ερωτηθέντων. Την ίδια ώρα, όμως, το 60% των πολιτών αποδέχεται τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι το «Όχι» δεν ενέχει κινδύνους εξόδου από την ευρωζώνη, ενώ του 31% που πιστεύουν το αντίθετο.

Σε κάθε περίπτωση, ισχυρή παραμένει η βούληση της κοινής γνώμης υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας αλλά και του ενιαίου νομίσματος, καθώς τρεις στους τέσσερις πολίτες τάσσονται υπέρ της παραμονής στο ευρώ, ενώ μόλις το 14% έχει την άποψη ότι είναι καλύτερο για την Ελλάδα να συνεχίσει με το δικό της νόμισμα.

Πλειοψηφικό είναι το αίτημα παραμονής στο ευρώ σε όλους τους πολιτικού χώρους, με πιο φανατικούς τους ψηφοφόρους του Ποταμιού που θέλουν το κοινό νόμισμα σε ποσοστό 94% και λιγότερο θερμούς τους οπαδούς του ΚΚΕ που το προτιμούν σε ποσοστό 40%, εναντί του 38% που θέλουν την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

Από τους άλλους χώρους παραμονή στο ευρώ θέλει το 68% του ΣΥΡΙΖΑ, το 90% της ΝΔ, το 56% της Χρυσής Αυγής, το 64% των ΑΝ.ΕΛ. και το 87% του ΠΑΣΟΚ.

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.