Ειδησεογραφικό site

Δεν υπάρχει η λέξη «Μνημόνιο» στην αίτηση για παράταση του προγράμματος

45

Μπορεί τα ονόματα να αλλάζουν, οι μνημονιακές υποχρεώσεις όμως παραμονεύουν…

Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωναν ότι η Αθήνα ζήτησε την παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης της Ελλάδας (Master Financial Assistance Facility of Greece ή Master FAFA όπως λέγεται συντομογραφικά στο υπουργείο Οικονομικών) τόνιζαν όμως ότι «δεν υπάρχει η λέξη Μνημόνιο» στο κείμενο της αίτησης παράτασης.

Στην πραγματικότητα, το κείμενο της Κύριας Σύμβασης προβλέπει και εκπλήρωση των μνημονιακών υποχρεώσεων. Αφήνει ίσως όμως και περιθώριο για τροποποίηση όρων των Μνημονίων, αφού προβλέπει την εκτέλεσή του όπως ισχύει κάθε φορά. Συγκεκριμένα η σύμβαση του Master FAFA που υπεγράφη το 2012 προβλέπει επί λέξει, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει:

« (β) να χρησιμοποιηθεί όλη η Χρηματοδοτική Ενίσχυση με συνέπεια προς την Απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει, και σύμφωνα με το Μνημόνιο, όπως έχει τροποποιηθεί ή συμπληρωθεί κατά την ημέρα της Αίτησης Χρηματοδότησης  που αναφέρεται στην εν λόγω Χρηματοδοτική Ενίσχυση».

Από τη διατύπωση αυτή προκύπτει ότι μπορεί μεν να τροποποιηθεί το Μνημόνιο ως την ημερομηνία αίτησης της εκταμίευσης της επόμενης δόσεως από την χώρα μας, αλλά δεν απαντάται πχ :

Α) αν θα υπάρχει νέο πρόγραμμα και ποιοι θα το συμφωνήσουν (πχ το Eurgroup ή και τα κοινοβούλια των χωρών όπου απαιτείται);

Β) πώς θα προσπεράσει την απαίτηση των ξένων να υπάρχει πρόγραμμα εν ισχύι, αν αυτό είναι διαφορετικό από το συμφωνημένο.

Γ) αν η αίτηση που απέστειλε η Αθήνα έχει ουσιώδεις διαφορές από το αίτημα παράτασης που είχε αποστείλει τον Δεκέμβριο ο προκάτοχος του κυρίου Βαρουφάκη, καθ. Γκίκας Χαρδούβελης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.