Ειδησεογραφικό site

Δεν λέει “όχι” για ΠτΔ ο Χαϊκάλης – Δεκέμβρη θα αποκαλύψει η κυβέρνηση την υποψηφιότητα

38

Ανεβαίνει η θερμοκρασία στο πολιτικό σκηνικό παρά το γεγονός ότι το επίμαχο θέμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας θα τεθεί επί τάπητος το Μάρτιο του 2015.

Στις κατά καιρούς δηλώσεις βουλευτών για το αν θα συνδράμουν στην πλειοψηφία των 180 που απαιτείται για εκλογή νέου προσώπου στην Προεδρία της Δημοκρατίας (Τατσόπουλος, Σταυρογιάννης κλπ) έρχεται σήμερα να προστεθεί και η δήλωση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Π. Χαϊκάλη, ο οποίος τόνισε ότι υπό ορισμένες προϋποθέσεις θα ψηφίσει “ναι” στην κυβερνητική πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αψηφώντας τη γραμμή του Π. Καμμένου που έχει ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει την κυβερνητική πρόταση.

Δεκέμβρη θα αποκαλύψει η κυβέρνηση την υποψηφιότητα

Και ενώ το παζλ των δηλώσεων διαμορφώνει μια πρώτη εικόνα για τις πολιτικές εξελίξεις που θα πυροδοτήσει η Προεδρική εκλογή, ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ αναφέρει ότι προς τα τέλη του χρόνου θα ανοίξει τα χαρτιά του ο πρωθυπουργός για την προεδρική εκλογή με πρόταση υποψηφίου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα που θα εκπέμπει ενωτικά μηνύματα, αλλά ταυτόχρονα θα μπορεί να αναδείξει και τη μετάβαση της χώρας στην μεταμνημονιακή εποχή.

Σύμφωνα με Τα Νέα, η υποψηφιότητα που θα προτείνει η κυβέρνηση στη Βουλή θα αντιπροσωπεύει στο σύνολό τους τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της συμπολίτευσης, εν ολίγοις θα πρόκειται για μια κοινή πρόταση των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού.

Για τον χρόνο κατά τον οποίο θα εκδηλωθούν οι αποφάσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων οι ίδιες πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα πως όλα θα γίνουν στην ώρα τους παραπέμποντας σε κάθε περίπτωση στην περίοδο μετά την αξιολόγηση από την τρόικα και την έναρξη της διαπραγμάτευσης για τη διευθέτηση του χρέους.

Δεν λέει “όχι” για ΠτΔ ο Χαϊκάλης

Σε γραμμή σύγκρουσης με το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων βρίσκεται ο βουλευτής του κόμματος, Παύλος Χαϊκάλης, ο οποίος διαφοροποιήθηκε από την κομματική γραμμή αναφορικά με το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα, ο κ. Χαϊκάλης ισχυρίστηκε ότι «υπάρχουν ακόμα δύο περιπτώσεις βουλευτών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που υπό προϋποθέσεις συζητάνε για υπερψήφιση της πρότασης του κυβερνητικού συνασπισμού για Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Σε διευκρινήσεις για τις δηλώσεις της Πέμπτης, ο κ. Χαϊκάλης μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ισχυρίστηκε ότι «πρέπει η κυβέρνηση να προτείνει ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, που να μην προέρχεται από κάποιο κομματικό χώρο και να έχει ευρύ κοινωνικό έρεισμα. Σε αυτή την περίπτωση και εφόσον ο προτεινόμενος για το θεσμό δεσμευθεί ότι δεν θα υπογράψει Προεδρικά Διατάγματα και Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως έκανε ο απερχόμενος Πρόεδρος, τότε η θετική μου ψήφος είναι πιθανή».

Παράλληλα ο κ. Χαϊκάλης προς επίρρωση των λεγομένων του σημείωσε ότι «σε περίπτωση που καταψηφιστεί η πρόταση της κυβέρνησης πάμε σε καταστάσεις πολιτικής αστάθειας. Δεν μπορούμε να παίζουμε με το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Οι δηλώσεις του Παύλου Χαϊκάλη αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη γραμμή του κόμματος, αφού ο Πάνος Καμμένος έχει καταστήσει σαφές ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν την πρόταση Σαμαρά για ΠτΔ.

«Έχω συζητήσει την πρότασή μου με τον πρόεδρο του Κινήματος και απλά τη γνωστοποιώ στην κοινή γνώμη» σημείωσε επ’ αυτού ο βουλευτής του κόμματος, προσθέτοντας ότι «ο πρόεδρος έχει πει ότι ψηφίζουμε κατά συνείδηση».

Τα σχόλια είναι κλειστά.