Ειδησεογραφικό site

ΔΕΙΤΕ LIVE – Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η συζήτηση για τις προγραμματικές – Η αντιπολίτευση καταψηφίζει την κυβέρνηση

79

Το πλαίσιο εντός του οποίου θα συγκρουστούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση καθόρισαν οι εισηγητές των κομμάτων κατά την έναρξη της δεύτερης ημέρας της  ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Από τις τοποθετήσεις τους ξεκαθαρίστηκε επίσης ότι ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα δώσουν μόνο οι 155 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση θα καταψηφίσει. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα ενώ αναμένεται να μιλήσουν 20 μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

 

Ο κ. Σωκράτης Φάμελλος (ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξε ότι παρά τα δύσκολα μέτρα που περιλαμβάνει το τρίτο μνημόνιο «η ελπίδα παραμένει ζωντανή» και πως το δίλημμα που καλούνται να απαντήσουν οι βουλευτές είναι αν θα στηρίξουν «την τίμια πατριωτικά στάση της κυβέρνησης ή τον Βέμπερ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος»!

Το ειδικό βάρος παρουσίασης της αντιπολιτευτικής γραμμής της ΝΔ ανέλαβε η κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη που ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της δεν θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης και πως η κυβέρνηση «δεν έχει ούτε μια ημέρα περίοδο χάριτος».

Υποστήριξε ότι «οι εκλογές λειτούργησαν ως εσωκομματική εκκαθάριση του ΣΥΡΙΖΑ ως δαπανηρός ανασχηματισμός» και πως «Χρειάστηκαν επτα μήνες καταστροφής για να καταλάβει ο κ. Τσίπρας ότι το κούρεμα του χρέους δεν είναι η συμβατή λύση και να έρθει στις αρχές που είχε θέσει η δική μας παράταξη».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «πέταξε τις θυσίες του λαού στα σκουπίδια μετά από 3 χρόνια πολιτικής που σταθεροποίησε την οικονομία. Σήμερα μας ανακοινώνει 2 ακόμα χρόνια ύφεσης».

Σημείωσε δε ότι ο κ. Τσίπρας κατά την πρώτη ημέρα ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων «Δεν είπε την αλήθεια. Δεν είπε ότι για να ξεκινήσει η συζήτηση για την αντιμετώπιση του χρέους  πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, να αποτραπεί το κούρεμα καταθέσεων που εσείς φέρατε ως κίνδυνο, να αποσυρθούν τα capital controls  που εσείς φέρατε…».

«Καταψηφίζουμε τις προγραμματικές και δηλώνουμε παρόντες στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Μοναδική προτεραιότητά μας η Ελλάδα, το συμφέρον της χώρας και του έθνους» ανέφερε η κυρία Κεφαλογιάννη.

«Αν νομίζετε ότι υπάρχουν πολιτικά μαξιλάρια στην Δημοκρατική Συμπαράταξη κάνετε λάθος. Ότι σπείρατε θα το θερίσετε μόνοι σας» ξεκαθάρισε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος απευθυνόμενος προς τα υπουργικά έδρανα επισημαίνοντας ότι το κόμμα του δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Εκτίμησε ότι οι τρεις υποσχέσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός περι ισοδυνάμων, επιστροφή στην ανάπτυξη και πάταξη της διαφθοράς δεν έχουν αντίκρισμα  ενώ τους επισήμανε ότι το «πραγματικό παιχνίδι» δεν ξεκινά με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων αλλά από την ερχόμενη εβδομάδα με την ψήφιση των πρώτων προαπαιτούμενων μέτρων. «Μου θυμίσατε αυτό που έλεγε ο Ελευθέριος Βενιζέλος  « αποτυγχάνουμε ενθουσιωδώς»» ανέφερε σε άλλο  σημείο τονίζοντας παράλληλα ότι «ο λαός σας τα έδωσε όλα στις εκλογές. Εμείς ζητάγαμε κυβέρνηση πλειοψηφίας όμως ο λαός έβαλε στην Βουλή τον εταίρο σας σας έδωσε πλειοψηφία και παράλληλα άφησε εκτός του εσωκομματικό σας αντίπαλο. Σας τα έδωσε όλα αλλά θα σας κρίνει αυστηρά. Όταν ο λαός μάθει ποια είναι τα προβλήματα που δημιουργήσατε θα σας τιμωρήσει». Τέλος  ανέφερε ότι «Τον περασμένο Φεβρουάριο χαρακτήρισα τον κ. Τσίπρα ως  πρωθυπουργό της ύφεσης. Σήμερα πρέπει να πώ ότι είναι αρχάριος μαθητής της ελληνικής γραφειοκρατίας. Είπε χθές για την ανάπτυξη ότι θα ιδρύσει έναν φορέα. Αυτό δεν τα έλεγαν  ούτε την δεκαετία του ’70».

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να διαχειριστεί το πρόβλημα της ακραίας φτώχιας καλώντας να πληρώσουν οι «λιγότεροι φτωχοί και όχι το μεγάλο κεφάλαιο». «Με δίκτυα και ΜΚΟ επιχειρεί να δώσει ξεροκόμματα» είπε ο αγορητής του ΚΚΕ. Ο κ. Σπύρος Λυκούδης (Ποτάμι) εξήγησε ότι είναι η «ίδια κυβέρνηση και πρωθυπουργός που πριν από επτά μήνες έλεγαν πως είχαν πρόγραμμα ρεαλιστικό, είχαν πόρους για να αντικαταστήσουν τον ΕΝΦΙΑ, να μην μειώσουν συντάξεις, να μην επιβάλλουν νέους φόρους και να διεκδικήσουν τις γερμανικές οφειλές και να αποκαταστήσουν – άκουσον – άκουσον – την Δημοκρατία από τα μνημόνια. Όλα αυτά απέτυχαν γιατί τώρα να τους εμπιστευτούμε;». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν είναι ικανή να κάνει «τίμιο και αξιόπιστο διάλογο» υπενθυμίζοντας ότι τον περασμένο Αύγουστο δεν ήταν η κυβερνητική πλειοψηφία που έσωσε την χώρα αλλά η αντιπολίτευση που στήριξε τα κρίσιμα νομοσχέδια.  «Υπάρχει μια διαφορά του μνημονίου Τσίπρα και των προηγούμενων: τα προηγούμενα μνημόνια προέκυψαν από την κρίση. Το τρίτο μνημόνιο προέκυψε από την ανεπάρκεια του κ. Τσίπρα» ανέφερε σε άλλο σημείο.

Ο κ. Δημήτρης Καμμένος (ΑΝΕΛ) επικαλέστηκε «αδιαμφισβήτητες αναλύσεις» που κατά τον ίδιο «αποδεικνύουν» ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις και τα δύο πρώτα μνημόνια επέβαλλαν μέτρα 68 δις ευρώ και πως το τρίτο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν περιλαμβάνει 86 δις ευρώ μέτρα αλλά περι τα 6 δισ. ευρώ που θα περιοριστούν περαιτέρω καθώς θα παρουσιαστούν ισοδύναμα.

Υποστήριξε ότι αν η αντιπολίτευση δεν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης τότε η χώρα θα χρεοκοπήσει! «Αν δεν δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης θέλετε να πέσει η κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «αν πάμε σε εκλογές η χώρα θα χρεοκοπήσει καθώς δεν θα βρει 2 δις ευρώ που πρέπει να δοθούν στο ΔΝΤ»  και να καταλήξει «θέλετε την χρεοκοπία; Τι είστε; Μήπως είστε σύντροφοι του Λαφαζάνη που θέλει την δραχμή;»! Κάλεσε δε την αντιπολίτευση να σκεφτεί «τι ευθύνες έχει όταν λέει συνεχώς «όχι»»!

Ο κ. Μάριος Γεωργιάδης «άνοιξε» τον κύκλο ομιλιών της Ένωσης Κεντρώων στην Βουλή παρουσιάζοντας τις εννέα προτάσεις του κ. Βασίλη Λεβέντη προς την κυβέρνηση σημείωσε όμως πως «Αν η κυβέρνηση ψάχνει για αναπληρωματικούς των ΑΝΕΛ δεν θα τους βρει στην Ε.Κ. Ο πρωθυπουργός δεν απάντησε στα εννέα σημεία και μας αναγκάζει να καταψηφίσουμε».

Τα σχόλια είναι κλειστά.