Ειδησεογραφικό site

Τσίπρας: Δεν υπάρχει χρονικό όριο στη διαπραγμάτευση-Δεν υπογράφουμε συμφωνία χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους

132

Σε δύο ξεκάθαρα μηνύματα, προς τους πιστωτές και προς το εσωτερικό του κόμματός του, συμπυκνώνεται η τοποθέτηση του κ. Αλέξη Τσίπρα κατά την κρίσιμη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός κλείνοντας την συνεδρίαση όρισε την αναδιάρθρωση του χρέους και τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα ως τα κρίσιμα στοιχεία που θα καθορίσουν εάν θα υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές.

Δήλωσε μάλιστα αισιόδοξος πως η συμφωνία θα κλείσει σύντομα  παρά την «δυσάρεστη έκπληξη» – όπως είπε που προκάλεσε η πρόταση των τριών θεσμών που κατέθεσε τις προηγούμενης ημέρες ο κ. Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Νωρίτερα, κατέστησε σαφές ότι η πρόταση Γιούνκερ δεν πρόκειται να γίνει δεκτή από την κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που την στηρίζει. Παράλληλα, υποστήριξε πως σημεία των τοποθετήσεων των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών είναι εξίσου απορριπτικά για την πρόταση των δανειστών επιχειρώντας να δείξει προς τους πιστωτές ότι το κείμενό τους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ακόμα και αν υπάρξουν κυβερνητικοί μετασχηματισμοί.  Επιπροσθέτως, απευθυνόμενος προς την Κοινοβουλευτική του Ομάδα που το τελευταίο διάστημα εμφανίζει σημάδια απορρύθμισης ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να φέρει νέο μνημόνιο και πως εξακολουθεί να κινείται στην βάση της λαϊκής εντολής που έλαβε στις 25 Ιανουαρίου.

Από την πλευρά του ο κ. Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας πως οδηγεί την χώρα σε αναγκαστικό δανεισμό και σε τρίτο Μνημόνιο.

«Η πρόταση της Τρόικας είναι να πάτε κατευθείαν σε νέο Μνημόνιο, όταν εμείς τη χώρα την βγάζαμε από το Μνημόνιο», είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «τώρα οι δικοί σας λένε ότι το email Χαρδούβελη είναι μια όαση μπροστά σε αυτά που έχετε φέρει». Αμέσως μετά την συνεδρίαση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε πως «Επειδή έχουμε να κάνουμε με μία κυβέρνηση προπαγανδιστών, θέλω να επαναλάβω και είναι σαφής: η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να βρει συνενόχους στην αποτυχία πέφτει στο κενό», δήλωσε ο Α. Σαμαράς και πρόσθεσε: «δεν διαπραγματευόμαστε μαζί για το μέλλον, και επομένως η αποτυχία και η αδυναμία συμφωνίας ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση και στον κ. Τσίπρα. Αποδείχθηκε ότι ο κ. Τσίπρας οργάνωσε την σημερινή συζήτηση επειδή αναζητά συνενόχους στην αποτυχία».

«Μην μείνετε στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός του δυστυχώς επτωχεύσαμεν αλλά του ευτυχώς διασωθήκαμε» είπε ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης καλώντας τον πρωθυπουργό να καταλήξει σε συμφωνία την οποία όπως είπε οι 17 βουλευτές του Ποταμιού θα στηρίξουν.

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος αμφισβήτησε την δυνατότητα της κυβέρνησης να «περάσει» από την Βουλή οποιαδήποτε συμφωνία θέτοντας ευθέως ζήτημα δεδηλωμένης. Επέκρινε τόσο την προεκλογική όσο και την μετεκλογική τακτική της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι θα αναγκαστεί να «γλείψει εκεί που φτύνει τώρα».

Για νέα συμφωνία – μνημόνιο με αντιλαϊκά μέτρα μίλησε και ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας υποστηρίζοντας ότι «οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης έγιναν ρόζ».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τήρησε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις» είπε ο κ. Νίκος Μιχαλολιάκος (Χ.Α.) προσθέτοντας ότι «διανύσαμε τέσσερις χαμένους μήνες».

Μοναδική παραφωνία της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που κινήθηκε σε αυστηρά πολιτικά πλαίσια ήταν η τοποθέτηση του κ. Πάνου Καμμένου.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε τη φράση που είχε πει και στο παρελθόν: «Στα τέσσερα εσείς, στα τέσσερα!» εννοώντας τη διαπραγματευτική στρατηγική της προηγούμενη κυβέρνησης με τους δανειστές.

Τσίπρας: Συμφωνία μόνο με αναδιάρθρωση του χρέους και χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα

«Κρατώ ότι από το σύνολο των τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών ορθώς προχωρούμε στην μη αποδοχή της πρότασης των τριών θεσμών» ανέφερε ο κ. Τσιπρας κατά την τριτολογία του με την οποία έκλεισε και την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση στην Βουλή.

Ο πρωθυπουργός ανέδειξε ως τα κρίσιμα στοιχεία που θα καθορίσουν εάν θα υπάρξει συμφωνία ή όχι:
– Την αναδιάρθρωση του χρέους

– Τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα επισημαίνοντας ωστόσο ότι ήδη διαφαίνονται σημεία σύγκλησης με τους εταίρους σε αυτό το πεδίο

Παράλληλα απευθυνόμενος κυρίως στους δικούς του βουλευτές επιχείρησε να ανασκευάσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί αναφορικά με το περιεχόμενο της ελληνική πρότασης και το κατά πόσο αυτή παραβιάζει τις «κόκκινες γραμμές» σε ζητήματα φορολογίας, ασφαλιστικού κ.α. Συγκεκριμένα υποστήριξε πως η κυβέρνηση επιδιώκει λύση που θα:

–  Σηματοδοτεί το τέλος της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης και της απειλής εξόδου από το ευρώ

–  Έχει μέτρα εισπρακτικά μεν με αναδιανεμητική λογική δε

–  Προστατεύει την εργασία

–   Ενισχύει τις επενδύσεις και επαναφέρει την ανάπτυξη.

Επανέλαβε το πολεμικό αφήγημα της σύγκρουσης δύο αντιλήψεων για το μέλλον της Ευρώπης «συγκρούεται η στρατηγική που θέλει την Ευρώπη της αλληλεγγύης και Δημοκρατίας με την στρατηγική που θέλει Ευρώπη διχασμένη» σημειώνοντας ότι η εξέλιξη της μάχης δεν θα καθορίσει μόνο το μέλλον της Ελλάδας αλλά και των υπολοίπων χωρών με αρχή αυτών του Νότου.

«Είναι μακριά νυχτωμένοι όσοι πιστεύουν ότι μια τιμωρία της Ελλάδας θα πλήξει μόνο την Ελλάδα  και πως αν επικρατήσει η 2η στρατηγική διχασμού θα αφορά μόνο την Ελλάδα. Η καμπάνα θα χτυπήσει για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Σε 1,5χρόνο από σήμερα η Ιταλία θα συνεχίσει να έχει χρέος».

Νωρίτερα, επιχείρησε να αναδείξει την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης ως μόνο ρεαλιστικό τόπο συμφωνίας με τους εταίρους ξεκαθαρίζοντας ότι το κείμενο που κατέθεσαν οι δανειστές «είναι μη ρεαλιστικό και αποτελεί οπισθοχώρηση από το σημείο που είχαν φτάσει οι διαπραγματεύσεις» και πως η κυβέρνηση «δεν μπορεί να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις».
«με εξέπληξε δυσάρεστα η πρόταση των τριών θεσμών».

Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι η πρόταση Γιουνκέρ τον «εξέπληξε δυσάρεστα», ενώ πρόσθεσε πως «θέλω να πιστεύω ότι αυτή η πρόταση αποτέλεσε κακιά στιγμή για την Ευρώπη ή έστω ένα κακό διαπραγματευτικό τρικ και πολύ σύντομα θα αποσυρθεί».

«Οφείλω να ομολογήσω ότι η εισήγηση Γιούνκερ εκ μέρους των τριών θεσμών με εξέπληξε δυσάρεστα. Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα μας παρέδιδαν ένα τέτοιο κείμενο» είπε για να συμπληρώσει: «Δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι η ειλικρινής προσπάθεια για έντιμη λύση από κάποιους θα εκλαμβάνονταν ως αδυναμία και πως οι πολιτικοί -όχι τεχνοκράτες- δεν θα μπορούσαν να κατανοήσουν ότι μετά από 5 καταστροφικά χρόνια θα μπορούσε να βρεθεί Έλληνας βουλευτής που θα ψηφίσει την κατάργηση του ΕΚΑΣ ή την αύξηση 10 μονάδες του ΦΠΑ του ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει Έλληνας βουλευτής που θα το ψήφιζε και αν κάνω λάθος να με διαψεύσετε».

«Δυστυχώς οι προτάσεις που κατέθεσαν είναι μη ρεαλιστικές και αποτελούν οπισθοχώρηση από το σημείο που είχαν φτάσει οι διαπραγματεύσεις. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις», υπογράμμισε.

Ακόμη, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν επίσημη θέση «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή» για το αν προτείνουν στην κυβέρνηση να δεχθεί το κείμενο των δανειστών και τους εταίρους «να αποδείξουν σε Ελλάδα και Ευρώπη ότι δουλεύουν για εξεύρεση λύσης και όχι για να υποτάξουν έναν ολόκληρο λαό γιατί αν το κάνουν να ξέρουν θα έχουν τα ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα».

Δεν είναι απειλή αλλά διαπίστωση αρκεί να μιλήσει κανείς με τους ανθρώπους σε κάθε παρέα Ελλήνων που με αγωνία συζητά για τις εξελίξεις και μας ζητά να μην υποχωρήσουμε από τα δίκαια αιτήματά μας να μην υποκύψουμε σε εκβιαστικές απαιτήσεις των δανειστών», είπε.
«Είμαστε κοντά σε συμφωνία».

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας δήλωσε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας λέγοντας ότι «Παρά το μεγάλο πισωγύρισμα πεποίθηση μου είναι ότι τώρα είμαστε περισσότερο κοντά παρά ποτέ».
Αυτό γιατί όπως υποστήριξε:

1. Γιατί είναι σαφές στην παγκόσμια κοινή γνώμη ότι η ελληνική πλευρά πρότεινε ρεαλιστικό πλαίσιο λύσης και δεν στέκεται με αδιαφορία και αδιαλλαξία στους κανόνες της νομισματικής ένωσης ή την κοινή γνώμη άλλων κρατών.

2. Γιατί παρά τις αντίθετες προβλέψεις και αντίξοες συνθήκες αντέξαμε επιμείναμε και αντέξαμε να διαπραγματευόμαστε όρθιοι και με ασφάλεια για τον ελληνικό λαό»
3. Γιατί μετά και την χθεσινή απόφαση για μεταφορά των πληρωμών προς το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα είναι πλέον σαφές σε όλους -όλοι το κατανοούν και οι αγορές- ότι κανείς δεν επιθυμεί την ρήξη. Ο χρόνος δεν λιγοστεύει για εμάς αλλά για όλους.

Πρόσθεσε πως η στρατηγική επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι:

1. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν γίνει ήδη αποδεκτά και έχουν μειώσει το κόστος -λογαριασμό- για ελληνικό λαό κατά 8,5 δισ. ευρώ στην επόμενη διετία

2. Απομείωση αναδιάρθρωση του χρέους

3. Προστασία των συντάξεων και του πραγματικού μισθού

4. Αναδιανομή εισοδημάτων προς όφελός πλειοψηφίας

5. Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αντιστροφή πορείας απορρύθμισης συλλογικών συμβάσεων… σε λίγες ημέρες θα έρθει στη Βουλή η τελική πρόταση για επαναφορά συλλογικών συμβάσεων στην χώρα

6. Ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα που θα δημιουργεί θετικό σοκ κινητοποιώντας το δυναμικό της

Τόνισε δε πως «οι 6 άξονες συνοψίζουν την προοπτική συμφωνίας οικονομικά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης».

Κατά την δευτερολογία του είπε πως  «Αυτή η κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο μνημόνιο. Για εμάς δεν υπάρχει προοπτική νέου μνημονίου», για να συνεχίσει: «Διαπραγματευόμαστε σκληρά για να τελειώνουμε με τα μνημόνια και δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε συμφωνία χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους που θα μας δίνει προοπτική εξόδου στις αγορές». Ωστόσο, σε άλλο σημείο παραδέχθηκε ότι η πρόταση της ελληνική κυβέρνησης προβλέπει «πράγματι στόχους που πρέπει να πιάσουμε και ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς». «Χωρίς, όμως, βάρη στους φτωχούς. Λέμε αύξηση 0,6% σε εισοδήματα από  30-50 χιλιάδες ευρώ και 0,9% αύξηση σε εισοδήματα 50-100 χιλιάδες ευρώ. Εκεί θα αυξήσουμε τα βάρη και όχι στους φτωχούς», είπε, ενώ αναφορικά με τον ΦΠΑ σημείωσε πως προβλέπεται μείωση κατά 2 μονάδες στο ηλεκτρικό ρεύμα -από 13 σε 11- μείωση 2 μονάδες στην εστίαση και αύξηση στα ξενοδοχεία, όχι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι κ.κ. Σαμαράς, Θεοδωράκης και Βενιζέλος «προσδοκούν να οδηγηθεί η χώρα σύντομα σε 3ο μνημόνιο» και συνέχισε: «Κατανοώ τον κρυφό σας πόθο ώστε μέσα από αυτό να δικαιωθείτε. Μην προσδοκάται άδικα». Απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον κάλεσε να απαντήσει εάν «θα συν ταχτείτε μαζί μας στο αίτημα αναδιάρθρωσης ή με τους πιστωτές που ζητούν μεγαλύτερα πλεονάσματα;». Παράλληλα, όμως, υποστήριξε πως ο κ. Σαμαράς «επανέφερε τον αντιμνημονιακό του χαρακτήρα». «Σας είχαμε ξεχάσει από την εποχή του Ζαππείου. Καταγράφω στα θετικά την άρνησή σας να αποδεχθούμε την πρόταση των 3 θεσμών. Με βοηθά αυτή η τοποθέτηση και θέλω να σας πω ότι καταγράφω  και αυτό που είπατε για ΦΠΑ στα Νησιά και στον επόμενο γύρω θα αναφερθώ στην στάση σας και θα πω : ότι αφού ο αρχηγός της αντιπολίτευσης λέει ότι δεν μπορεί να καταργηθεί η έκπτωση εγώ δεν μπορώ να κάνω κάτι λιγότερο», σημείωσε. «Είναι άσκοπο να συγκρίνετε την πρόταση των δανειστών με την δική σας. Είναι άσκοπο γιατί είναι σχεδόν ταυτόσημη με την διαφορά ότι οι δανειστές έχουν μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αυτό που έκαναν οι δανειστές είναι να συμπεριλάβουν όλες τις δικές σας προτάσεις που είχατε καταθέσει». Απευθυνόμενος δε προς τον κ. Θεοδωράκη σημείωσε: «Είπατε ότι ο χρόνος μας τελειώνει. Ο χρόνος της Ελλάδας τελειώνει λες και είναι μόνο ελληνικό το πρόβλημα. Υιοθετείτε την άποψη που λεει ότι δεν θα υπάρχει επίπτωση στην Ευρώπη. Μας βάλατε όριο 14 Ιουνίου. Γιατί; Γιατί κλείνει για ολιγοήμερες διακοπές η γερμανική βουλή. Μα είναι δυνατόν; Αυτό το διαδικαστικό πρόβλημα δεν μου το έχει θέσει ούτε η καγκελάριος Μέρκελ και μου το θέτετε εσείς;  Όριο χρονικό στην διαπραγμάτευση δεν υπάρχει. Το όριο είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας βιώσιμης και δίκαιη».

Σαμαράς: Φέρτε συμφωνία να σας πούμε που συμφωνούμε

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος μιλώντας από το βήμα της Βουλής υποστήριξε πως η χώρα πάει σε αναγκαστικό δανεισμό και σε τρίτο Μνημόνιο. «Η πρόταση της Τρόικας είναι να πάτε κατευθείαν σε νέο Μνημόνιο, όταν εμείς τη χώρα την βγάζαμε από το Μνημόνιο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ και κατηγόρησε τη κυβέρνηση δεν έλεγε την αλήθεια ότι η συμφωνία «έρχεται και καθαρογράφεται», υποστηρίζοντας παράλληλα πως δεν έγινε καμία διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, η κυβέρνηση κορόιδεψε τον ελληνικό λαό με σημαία το δήθεν καταστροφικό email Χαρδούβελη που, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «τώρα οι δικοί σας λένε ότι είναι μια όαση μπροστά σε αυτά που έχετε φέρει».

Ο κ. Σαμαράς είπε πως αυτά που ζητάνε τώρα οι δανειστές είναι «τρεις φορές χειρότερα» και πρότεινε στην κυβέρνηση να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με βάση το email Χαρδούβελη. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε πως η χώρα πρέπει να επιστρέψει στην ανάπτυξη που είχε πετύχει η κυβέρνησή του και μεταξύ άλλων τόνισε ότι τα χαμηλά πλεονάσματα αυξάνουν τις δανειοδοτικές ανάγκες της χώρας. «Ό,τι κερδίζετε από τα χαμηλά πλεονάσματα έχει ήδη χαθεί από την κατάσταση της οικονομίας τους τελευταίους τέσσερις μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά

Όμως, όπως υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, οι δανειστές προτείνουν τώρα στην κυβέρνηση πολύ βαρύτερα μέτρα από εκείνα που είχαν προτείνει στην κυβέρνησή του  και τόνισε ότι είναι «θράσος» να τους ρωτά ο πρωθυπουργός αν υποστηρίζουν την ελληνική πρόταση ή εκείνη των δανειστών. «Εμείς έχουμε απαντήσει στα ερωτήματα που θέτετε εσείς σήμερα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Κάθε χρόνο από το 2012 και μετά, μας ζητούσαν πρόσθετα μέτρα, για να πιάσουμε τους στόχους.

Μας ζητούσαν κατάργηση του ΕΚΑΣ, μείωση συντάξεων, αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Τα είχαμε αρνηθεί όλα, γιατί είχαμε τη δύναμη να το κάνουμε, γιατί πιάναμε τους δημοσιονομικούς στόχους». Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά αν η κυβέρνησή του είχε αποδεχθεί την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά πέρυσι θα είχε κλείσει η 5η αξιολόγηση , ωστόσο, όπως τόνισε, δεν το έκανε. «Μόνοι σας προτείνετε ΦΠΑ στο 23% στα συσκευασμένα τρόφιμα, δεν το ζητούν οι δανειστές.

Η δική σας πρόταση για την έκτακτη εισφορά χτυπά κατευθείαν τη μεσαία τάξη. Είχαμε αρχίσει να ανακουφίζουμε τη χώρα, είναι αλήθεια ότι λάβαμε σκληρά μέτρα», σημείωσε. Στη συνέχεια ο πρόεδρο της ΝΔ είπε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ διέσυρε την χώρα στο εξωτερικό και απηύθυνε έκκληση να μπει ένα τέρμα στις συκοφαντίες, ζητώντας παράλληλα από την κυβέρνηση να πάψει να «χαϊδεύει» το Δημόσιο. Σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά η κυβέρνηση δεν πρέπει να αποδεχθείτε όλα τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές γιατί έτσι θα υπονόμευε τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας, ωστόσο, υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε για να φέρει μία καλύτερη συμφωνία εντός του ευρώ και ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να προσέξει να μην γίνει «ο μοιραίος άνθρωπος της χώρας». Στο τέλος της ομιλίας του ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι απαιτείται εθνική συνεννόηση για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και υποστήριξε πως δεν δέχεται το δίλημμα πληρωμής των δανειστών ή έξοδος από το ευρώ.

Εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι αρέσκεται σε «καταστροφικούς αυτοσχεδιασμούς».

Θεοδωράκης: Μην μείνετε στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός του δυστυχώς επτωχεύσαμεν

«Μην μείνετε στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός του δυστυχώς επτωχεύσαμεν αλλά του ευτυχώς διασωθήκαμε» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης καλώντας τον πρωθυπουργό να καταλήξει σε συμφωνία την οποία όπως είπε οι 17 βουλευτές του Ποταμιού θα στηρίξουν. Να διατηρήσουν την χώρα στον ευρωπαϊκό πυρήνα κάλεσε κυβέρνηση και εταίρους ο Σταύρος Θεοδωράκης, επιστρέφοντας παράλληλα το γάντι στον πρωθυπουργό ο οποίος νωρίτερα είχε καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς να ξεκαθαρίσουν την θέση τους αναφορικά με την πρόσφατη πρόταση των δανειστών.«Αναρωτηθήκατε αν είναι τρικ η πρόταση Γιούνκερ», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πορεία της διαπραγμάτευσης, για να προσθέσει: «Εσείς συνομιλείτε μαζί τους κάθε μέρα. Δεν είστε ταχυδρόμος που μεταφέρετε ερωτήματα, εσείς πρέπει να δώσετε τις απαντήσεις. Περιμέναμε μεγαλύτερη ειλικρίνεια». Επιπροσθέτως, κάλεσε τον κ. Τσίπρα να προχωρήσει στην δημιουργία εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης ώστε στην επόμενη κρίσιμη συνάντηση να υπάρξει κοινή εθνική γραμμή. Ο κ. Θεοδωράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σπατάλησε κρίσιμο χρόνο σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «χάσατε κάποιους μήνες που δεν κάνατε τίποτα».

«Στη Ρίγα καταλάβατε ότι τα ψέματα τελειώνουν. Δεν έχετε απαντήσει όμως τι κάνατε τις 130 ημέρες», είπε και επισήμανε προς τα υπουργικά έδρανα πως ένας στους δύο πολίτες θεωρούν «λάθος» την διαπραγματευτική τακτική, συμπληρώνοντας ότι «ο κόσμος θέλει μια έντιμη συμφωνία». Απευθυνόμενος προς τους Ευρωπαίους εταίρους τους κάλεσε «να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να κρατηθεί η Ελλάδα στο κέντρο της Ευρώπης» και σημείωσε πως «θα πρέπει οι σύμμαχοι να βρουν λύση».  Ακόμη τόνισε πως το Ποτάμι θα «στηρίξει την «ευρωπαϊκή πρόταση» αρκεί, όπως είπε, «να έχουμε αποφασίσει να αφήσουμε πίσω τα παιχνίδια ρήξης και χρεοκοπίας και να μπούμε σε πορεία ανάπτυξης και κοινωνικών ανισοτήτων».
«Η συμφωνία θέλει δουλειά, θέλει σχέδιο, θέλει τόλμη»

Εμείς έχουμε διακόψει τις επαφές με την κυρία Μέρκελ γιατί αισθανόμαστε προδομένοι από τις πολλές αγκαλιές που έχει κάνει με τον Τσίπρα, δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής στη δευτερολογία του, απαντώντας στον πρωθυπουργό.  Ανέφερε δε ότι «εμείς αυτή τη συμφωνία θα την ψηφίσουμε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάρετε λευκή επιταγή». Υπογράμμισε, επίσης, ότι δεν είναι το Ποτάμι «παραπόταμος του παλιού συστήματος, ούτε δικό σας όπως μας εμφανίζουν  κάποιοι». «Εχουμε μια ξεκάθαρη ροή να είναι προσεκτική η κυβέρνηση, εμείς δεν ψηφίσαμε μνημόνια, μνημόνια ψηφίσαν κάποιοι υπουργοί του κ. Τσίπρα, κάποιοι συνεργάτες», είπε και πρόσθεσε ότι «θα μας παρακαλάνε να ψηφίσουμε τα  Μνημόνια, που θα τα έχουν ονομάσει κάπως διαφορετικά».

«Μπορούν να μας λοιδορούν καθημερινά. Εμείς το εθνικό μας καθήκον θα το κάνουμε.
Η συμφωνία θέλει δουλειά, θέλει σχέδιο, θέλει τόλμη. Δεν μπορείτε να είστε τρισυπόστατος», δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης.  «Θέλω να το ρωτήσω ποια είναι η σχέση που θέλει να έχει ο κ. Τσίπρας με την τρόικα της δραχμής και υπάρχει στην Ελλάδα και είναι στην κυβέρνηση, ποιο είναι το όριο της δραχμής», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του Ποταμιού και τόνισε ότι  ο κ. Τσίπρας επιμένει στο επίτευγμα της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, λέγοντας ότι πρώτη φορά βλέπει να αντιμετωπίζεται αυτό με 200 εκατ. ευρώ.

Βενιζέλος: Θα γλείφετε εκεί που φτύνετε

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την παρέμβασή του στην συζήτηση στη Βουλή. Στην κορύφωση της επίθεσης του ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα γλείψει εκεί που φτύνει τώρα» και ανέφερε ότι σε λίγο θα το αντιληφθούν οι υπουργοί ανάγλυφα.  Μιλώντας για την τακτική της κυβέρνησης, ανέφερε ότι «μπούκωσε» την ελληνική κοινωνία με απειλές όλο το τελευταίο διάστημα. Επιπλέον, αναρωτήθηκε για το πώς θα στηρίξουν την προσπάθειες της κυβέρνησης, συμπεραίνοντας πως υπάρχει ευθέως ζήτημα δεδηλωμένης πλειοψηφίας στη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα, σχολιάζοντας την πρωτολογία του κ. Τσίπρα ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο πρωθυπουργός ήρθε και επανέλαβε αυτά που έλεγε προεκλογικά. Μίλησε, επίσης, για τρίτο μνημόνιο προβλέποντας ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο δάνειο.

Επιπλέον, εκτίμησε πως η κυβέρνηση μετά από 4,5 μήνες εμφανίζεται στην κατάσταση του απόλυτου στρατηγικού εγκλωβισμού. Χρησιμοποιώντας σκακιστική ορολογία, είπε ότι η τωρινή κυβέρνηση έφερε τη χώρα σε κατάσταση «ρουα ματ».

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε πως έχει επιδεινωθεί η κατάσταση όλων των μεγεθών της ελληνική οικονομίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου οδήγησε τη χώρα σε ύφεση και σε απώλεια του πρωτογενούς πλεονάσματος

Σε ότι αφορά στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους είπε πως τώρα είναι η καλή κυρία Μέρκελ που «ακουμπάμε» και «λέμε τον πόνο μας έναντι του κακού κ. Σόιμπλε».

Σχολιάζοντας, δε, την παρέμβαση του κ. Σόιμπλε είπε πως «άναψε τον δαυλό του Κούγκι» και αμέσως μετά πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε το μοντέλο Ζάμπια, να καταβάλουμε τις δόσεις μας όλοι μαζί.

Κορυφώνοντας την επίθεση προς την κυβέρνηση είπε πως εκεί που φτύνουν θα γλείψουν και θα ομολογήσουν ότι κουρεύτηκε το χρέος σε 180 δις σε καθαρή παρούσα αξία

Επιστρέφοντας στην ομιλία του κ. Καμμένου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ειρωνικά πως κήρυξε την επανάσταση. Συμπλήρωσε, δε, ότι δύο είναι οι πυλώνες στην πολιτική του, η αλήθεια και η υπευθυνότητα. Εκείνη τη στιγμή από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας ξέσπασαν γέλια και ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τους βουλευτές να μη γελάνε.

O κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε ακόμη στους εταίρους, λέγοντας ότι φέρονται στην ελληνική κυβέρνηση «σκανδαλωδώς καλύτερα» σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Επιπλέον, αναφερόμενος στην απομείωση του ελληνικού χρέους ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το σχετικό έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας, της Lazard, έχει συνταχθεί ύστερα από δική του εντολή.  Υπογράμμισε, δε, ότι «όλο αυτό βασίζεται στη λογική ότι το ελληνικό χρέος ως καθαρή παρούσα αξία, λόγω της μεγάλης διάρκειας και των μικρών επιτοκίων είναι πάρα πολύ μικρότερο από ό,τι νομίζουμε και άρα μπορούμε να το απεικονίσουμε διαφορετικά».
Δημήτρης Κουτσούμπας: η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα συμφωνία – μνημόνιο
«Στους τέσσερις μήνες δεν υπήρξε καμία κατάργηση των μνημονίων». Αυτό υπογράμμισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και δήλωσε ότι η τρόικα ζει και βασιλεύει.  Όπως τόνισε, η κυβέρνηση έβαλε στο πάγο τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης και αναλαμβάνει νέες δεσμεύσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ, ενώ «ετοιμάζεται να υπογράψει τη νέα συμφωνία με τους δανειστές». «Τα νέα μέτρα δεν θα προστεθούν απλά στα υφιστάμενα αντεργατικά μέτρα», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας και υπογράμμισε δε ότι το ΚΚΕ είναι απορριπτέα τόσο τα σχέδια των δανειστών όσο και της κυβέρνησης. Επίσης, τόνισε ότι παίζετε ένα κορυφαίο αλλά δραματικό για τον λαό μας έργο, εμπορευόσαστε την ψήφο του για τον πείσετε να στηρίξει το αντιλαϊκό σας έργο.Η πρόταση του ΚΚΕ, σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, είναι έξοδος από το ευρώ, κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και διαγραφή του χρέους, προσθέτοντας πως το ΚΚΕ προτείνει την κατάργηση των μνημονίων και την ανάκτηση όσων χάθηκαν.

«Οι κόκκινες γραμμές έγιναν ροζ»

«Η Βουλή έχει μεσάνυχτα», υποστήριξε ο κ. Κουτσούμπας κατά την δευτερολογία του κατηγορώντας την κυβέρνηση πως δεν παρέχει ουσιαστική ενημέρωση όχι μόνο στα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά ούτε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Εσείς είστε ο μόνος γνώστης των μηνυμάτων που ανταλλάσσεται. Γνώστης των ροζ γραμμών γιατί οι κόκκινες σας τελείωσαν» είπε ο γ.γ. του ΚΚΕ για να προσθέσει: «Υποτίθεται πως μας ενημερώσατε σήμερα εκτάκτως και είχατε την απαίτηση από την αρχή να τοποθετηθούμε. Έως προχθές στους βουλευτές σας που σας ρωτούσαν για τις δικές σας προτάσεις τους λεγάτε πως σε αυτή την φάση καλό είναι να μην γνωρίζουν πολλά. Σήμερα δεν είπατε τίποτα νέο». Ο κ Κουτσούμπας ανέφερε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει «στην γραμμή των προηγούμενων κυβερνήσεων»  και σημείωσε «το ΚΚΕ δεν θα μπει σε λογική αν είναι καλύτερο το mail Χαρδούβελη ή το mail Βαρουφάκη καθώς και τα δυο προβλέπουν μέτρα κατά των φτωχών». Επισήμανε ακόμη πως η κυβέρνηση βάζει «τους Αμερικάνους επιδιαιτητές στο Αιγαίο, στην ΑΟΖ. Συνεταιρακια στην εκμετάλλευση του Αιγαίου».

Τέλος, υποστήριξε ότι κυβέρνηση και εταίροι «στρώνουν το έδαφος για μια νέα συμφωνία μνημόνιο με αντιλαϊκά μέτρα»

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.