Ειδησεογραφικό site

Σαμαράς από ΔΕΘ: «Οδικός χάρτης» για τη μείωση της φορολογίας – Τι αλλάζει για πετρέλαιο θέρμανσης και ΕΝΦΙΑ

60

«Οδικό χάρτη» για τη μείωση της φορολογίας μέσα στους επόμενους μήνες παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, μιλώντας στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», αμέσως μετά τα εγκαίνια της 79ης ΔΕΘ.

Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30% από το χειμώνα ήταν η μοναδική συγκεκριμένη εξαγγελία του πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε ακόμη ότι μελλοντικά θα υπάρξει μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και αύξηση του αριθμού των δόσεων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Δεν έγιναν, ωστόσο, συγκεκριμένες αναφορές και το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της κατάρτισης του προσχεδίου του προϋπολογισμού, κάτι που σημαίνει ότι νέα θα υπάρξουν τον Οκτώβριο μετά τις συναντήσεις με την τρόικα στην Αθήνα.

Για τον ΕΝΦΙΑ ο πρωθυπουργός, αφού τόνισε ότι έγινε λάθος στον υπολογισμό του φόρου, εξήγγειλε ότι θα υπάρξει μείωσή του και για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ξενοίκιαστα ακίνητα. Σταδιακά, υποστήριξε ο πρωθυπουργός, ο ΕΝΦΙΑ θα μειώνεται ενώ θα μετατραπεί σε ανταποδοτικό φόρο. Δεν ανέφερε, πάντως, συγκεκριμένο ποσοστό μείωσης για τα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Τους επόμενους μήνες θα καταρτιστεί ο «οδικός χάρτης» για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Οι μειώσεις θα είναι σταδιακές και στο πλαίσιο των αντοχών του προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα θα εξεταστεί:

  • Επέκταση του μέτρου που ίσχυσε για τον κλάδο της εστίασης και σε άλλους κλάδους, δηλαδή αλλαγή στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13%
  • Μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή της κλίμακας φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων, από το 42% που είναι σήμερα στο 32%.
  • Μείωση σε βάθος χρόνου του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 15%.

Σε 1,15 με 1,2 ευρώ το λίτρο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Η μείωση στη λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να διαμορφωθεί στα 10 με 12 λεπτά το λίτρο. Έτσι, η λιανική τιμή αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,15 με 1,2 ευρώ το λίτρο, από 1,25 με 1,3 ευρώ, που θα ήταν, αν ο φόρος παρέμενε στα περυσινά επίπεδα.

Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο διαμορφώνεται σήμερα στα 33 λεπτά το λίτρο, δηλαδή η μείωση κατά 30% σημαίνει ότι ο φόρος θα πέσει στα 23 λεπτά. Μαζί με το ΦΠΑ (που επιβάλλεται και επί του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης) η τελική μείωση φθάνει μέχρι τα 12 λεπτά. Η τιμή που θα διαμορφωθεί τον Οκτώβριο, οπότε αρχίζει η περίοδος θέρμανσης, εξαρτάται ωστόσο και από τα δεδομένα της διεθνούς αγοράς (διεθνείς τιμές καυσίμων και ισοτιμία δολαρίου / ευρώ), που θα έχουν διαμορφωθεί τότε.

«Η εξαγγελία στη ΔΕΘ του πρωθυπουργού για τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, επιβεβαιώνει τις επιφυλάξεις μας για τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης, για την ουσιαστική μείωση της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης» ανέφερε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων σε ανακοίνωσή της.

Η ΠΟΠΕΚ έκανε επίσης λόγο για έλλειψη θάρρους και γενναιότητας, ή άγνοια της πραγματικής οικονομικής κατάστασης χιλιάδων οικογενειών και εκτίμησε ότι «η μείωση του ΕΦΚ κατά 30%, (όταν το 2012 αυξήθηκε 450%), μεταφράζεται σε μείωση των τιμών λιανικής κατά 7-10 λεπτά στο λίτρο, τη νέα χειμερινή περίοδο».

Ο «οδικός χάρτης» θα αφορά ακόμη όπως τόνισε ο κ. Σαμαράς, τη σταδιακή μείωση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, αλλά και τη μείωση του ΦΠΑ και σε άλλους κλάδους. «Όμως όλα αυτά γίνονται σταδιακά και προσεκτικά. Δεν θα επιτρέψουμε να επιστρέψει η χώρα στα ανεξέλεγκτα ελλείμματα», διαμήνυσε.

Για το χρέος

Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα θα πάρει τους επόμενους μήνες επίσημη πιστοποίηση ότι το χρέος είναι βιώσιμο. «Παρά το γεγονός ότι παραμένει σε υψηλά επίπεδα, το χρέος έχει αρχίσει να μειώνεται οριακά σε απόλυτο αριθμό και αυτή η μείωση θα φανεί το επόμενο διάστημα και σε επίπεδο ποσοστού του ΑΕΠ», σημείωσε.

Ένστολοι

Για το θέμα των ενστόλων ανακοίνωσε ότι «η αποφαση του ΣτΕ θα εφαρμοστεί τουλάχιστον όσο μας επιτρέπουν οι ανάγκες του προϋπολογισμού» και δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει άμεσα η μέγιστη δυνατή αποκατάστασή των αποδοχών τους.

Αξιολόγηση

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «αξιολόγηση δεν σημαίνει απόλυση» και ότι «οι άξιοι και οι εργατικοί πρέπει να αμείβονται και οι ανάξιοι να παραμερίζονται».

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα άσκησε δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάζει, κάνοντας λόγο για «ρεσιτάλ λαϊκισμού».

«Η Ελλάδα βρίσκει σταδιακά το βηματισμό της. (…) Υπάρχουν βεβαια και εκείνοι που κάνουν ό,τι μπορούν για να μην αλλάξει τίποτε. Δεν ήθελαν π.χ. να τελειώσει η σπατάλη στα δημόσια νοσοκομεία, αντιστέκονται λυσσαλέα σε κάθε ιδιωτικοποίηση, με μένος σε κάθε επένδυση, απειλούν τον επενδυτή που δίνει θέσεις εργασίας και εισόδημα, τρομοκρατούν τους δημοσίους υπαλλήλους ότι κινδυνεύουν με μαζικές απολύσεις. Λένε ψέματα», υποστήριξε.

Καυτηρίασε ακόμη τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της τρομοκρατίας, λέγοντας ότι υπερασπίζονται τρομοκράτες και αντιδρούν στη δημιουργία φυλακών υψηλής ασφάλειας, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ΝΑΤΟ διερωτόμενος: «Αν δεν υπήρχε το ΝΑΤΟ, πώς θα έλεγα στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν ότι η Κύπρος είναι μία;».

Για το ενδεχόμενο εκλογών και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

«Δεν διστάζουν να παίζουν ακόμη και με το Σύνταγμα. Αφού δεν μπόρεσαν να ρίξουν την κυβέρνηση από το πεζοδρόμιο προσπαθούν να τη ρίξουν με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας», συνέχισε ο Πρωθυπουργός, ενώ προειδοποίησε πως «αν τώρα ανοίξει μια πρόωρη προεκλογική εκστρατεία όλα κινδυνεύουν να πάνε χαμένα».

Σημείωσε επίσης ότι «όλο και περισσότεροι θεωρούν ως δεδομένο ότι αυτή η Βουλή θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας» και χαρακτήρισε «επικίνδυνους» όσους θέλουν να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές.

Για τον τύμβο της Αρχαίας Αμφίπολης

Ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά και στην ανασκαφή στην Αρχαία Αμφίπολη, χαρακτηρίζοντας «μίζερους» όσους έσπευσαν να υποβαθμίσουν την ανακάλυψη. «Κανείς δεν μπορεί να πει ακόμη τι κρύβει το μηνμείο, αλλά ένας μακεδονικός τάφος αυτών των διαστάσεων είναι ήδη κάτι πάρα πολύ μεγάλο και μια ακόμη απόδειξη για την ελληνική ταυτότητα της Μακεδονίας μας», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος δε στην ΠΓΔΜ είπε πως «χτίζουν αρχαία αγάλματα – καρικατούρες» για να οικειοποιηθούν τη Μακεδονία και πρόσθεσε πως αποδεικνύεται ότι «τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια».

Χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα

Αυτό το διήμερο δεν θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στην λίμνη Κόμο, στην Ιταλία, καλεσμένος σε συνέδριο του ιδρύματος Ambrosetti.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επισκεφθεί την Εκθεση το δεύτερο Σαββατοκύριακο, όπου και θα μιλήσει για το πρόγραμμα και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσουν προγραμματισμένες επισκέψεις εντός της εβδομάδας όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

«Απόβαση» Κινέζων επιχειρηματιών στη Θεσσαλονίκη

Τη Διεθνή έκθεση, στις 8 ημέρες λειτουργίας της, αναμένεται να επισκεφθούν περισσότεροι από 200.000. Τα προϊόντα τους θα παρουσιάσουν 1.000 εκθέτες, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με το 2012 και αυξημένος σε σύγκριση με πέρυσι. Μάλιστα, το 35% αυτών συμμετέχουν για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη διοργάνωση, γεγονός που αποδίδεται από τους διοργανωτές στον αυξανόμενο δυναμισμό της ΔΕΘ τα τελευταία χρόνια, ο οποίος προσελκύει στην έκθεση -και συνεπώς στην πόλη- περισσότερες επιχειρήσεις ως εκθέτες.

Οι επίσημες διεθνείς συμμετοχές είναι 19. Εντυπωσιακή είναι η συμμετοχή της Κίνας, η οποία όχι απλά συμμετέχει με 18 εκθέτες, αλλά και «στέλνει» στη Θεσσαλονίκη 40μελή αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από στελέχη επιχειρήσεων, διπλωμάτες και πολιτικά στελέχη. Πρόκειται για επιχειρήσεις, που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με ομοειδείς ελληνικές, αλλά και να κάνουν επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα.

Υψηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία και εκτιμήσεις για έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ

Η αυξημένη αυτή προσέλευση έχει γεμίσει τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, ιδίως τις μεγάλες μονάδες, η πληρότητα των οποίων αγγίζει το 100% για τις ημέρες της ΔΕΘ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΘ-Helexpo AE, Τάσο Τζήκα. Προϊδεάζει δε για την εισροή εσόδων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στην πόλη.

Ωράριο λειτουργίας και τιμές εισιτηρίων

Το ωράριο λειτουργίας της 79ης ΔΕΘ έχει ως εξής: Το πρώτο Σάββατο θα είναι ανοιχτή από τις 12:30 έως τις 22:00 και την Κυριακή μεταξύ 10:00 και 22:00. Τις καθημερινές θα λειτουργεί από τις 16:00 έως τις 22:00, ενώ το δεύτερο Σαββατοκύριακο (13 και 14 Σεπτεμβρίου) θα είναι ανοιχτή από τις 10:00 έως τις 22:00.

Η τιμή του εισιτηρίου είναι 3 ευρώ το Σάββατο των εγκαινίων (6/9) και τις καθημερινές (8-12 Σεπτεμβρίου), ενώ αυξάνεται σε 5 ευρώ την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου και το δεύτερο Σαββατοκύριακο (13-14 Σεπτεμβρίου).

Το οικογενειακό εισιτήριο είναι 10 ευρώ, ενώ οι πολύτεκνοι και τα άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ) θα πληρώνουν 3 ευρώ σε όλη τη διάρκεια της ΔΕΘ. Όλα τα περίπτερα της ΔΕΘ είναι προσβάσιμα σε ΑμεΑ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.