Ειδησεογραφικό site

Δίνει τα ρέστα του για την πρώτη θέση – Πρωταγωνιστής των εξελίξεων θέλει να παραμείνει ο Τσίπρας

75

Του Γιάννη Χρηστάκου

Απαλλαγμένος από τα βάρη και τα άγχη του τελευταίου σκληρού διμήνου και έχοντας ξεκαθαρίσει το τοπίο στο κόμμα του (με την αποχώρηση της ομάδας Λαφαζάνη), ο Αλέξης Τσίπρας δίνει τη μάχη για τη νίκη στις εκλογές, που θα τον φέρει ξανά πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Το ξεκαθάρισμα λογαρισμών και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης δεν άφησαν, βέβαια, αλώβητο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όμως ο ίδιος επενδύει με αποφασιστικότητα στο προσωπικό του κεφάλαιο, όσο βλέπει και αισθάνεται ότι διατηρεί την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος, με την πεποίθηση ότι θα κατακτήσει την αυτοδυναμία.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα κλείσει και τις τελευταίες πληγές, μέσω της συνδιάσκεψης του Σαββατοκύριακου, και θα κλείσει τάχιστα τα ψηφοδέλτια του κόμματός του, για να μπορέσει στη συνέχεια να πάρει πάνω του όλη την προεκλογική μάχη, βασιζόμενος στα «ατού» που εκτιμά ότι απολαμβάνει απέναντι στους αντιπάλους του.

Πολλοί αναρωτήθηκαν (μεταξύ τους και ο Β. Μεϊμαράκης) γιατί δεν εμφανίστηκε πουθενά την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Τσίπρας, εκτός της τηλεοπτικής του συνέντευξης, την Τετάρτη. Η απάντηση είναι απλή: ο κ. Τσίπρας περίμενε να κλείσει και η τελευταία εκκρεμότητα, για να ξεκινήσει τη δική του προεκλογική διαδρομή μετά και την επιστροφή των τελευταίων εκδρομέων του Αυγούστου.

Βασίζεται ιδιαίτερα στο αφήγημα του νέου πρωθυπουργού που μάχεται ενάντια σε όλους και κυρίως ενάντια στο παλιό, σαθρό και αδύναμο παλιό πολιτικό σύστημα, που με τη σειρά του μάχεται να επιστρέψει στην εξουσία.

Ο ίδιος γνωρίζει ότι το μνημόνιο του φέρνει ραγδαία φθορά, γι’ αυτό και έτρεξε τον χρόνο της κάλπης. Σε 20 μέρες θα ξέρουμε όλοι αν τράβηξε φύλο από 20 και βρήκε άσο…

Περνώντας και τα τελευταία εμπόδια στο εσωκομματικό του πεδίο, ο Αλέξης Τσίπρας έχει πια ανοιχτό διάδρομο για το τελευταίο κατοστάρι στον δρόμο για τις κάλπες, που ο ίδιος έστησε σε χρόνο μιας πολιτικής «ανάσας».

Το τεράστιο «βάρος» που κουβαλούσε τις ημέρες της απειλής του Grexit και των μετέπειτα ψηφοφοριών στη Βουλή, φαίνεται πως έχει φύγει από πάνω του και τώρα θα ακολουθήσει, περίπου, την ίδια στρατηγική που έχει οικοδομήσει το τελευταίο διάστημα, με το προεκλογικό δίλημμα «ποιoν εμπιστεύεστε να διαχειριστεί τη συμφωνία;».

Η νέα καμπάνια θα στηριχθεί εξ ολοκλήρου στον ίδιο, με επιθέσεις κατά ολόκληρου του παλιού κομματικού συστήματος και ζητούμενο η κοινωνική ευαισθησία και η αντιμετώπιση της διαπλοκής, της φοροδιαφυγής και το ανελέητο κυνηγητό εκείνων που συστημικά αποφεύγουν να πληρώσουν το μερίδιό τους στην κρίση.

Ποιος είναι ο μεγάλος του φόβος; Ο ίδιος ο κομματικός του εαυτός, ο «εμφύλιος» δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να οδηγήσει σε κλίμα αρνητισμού, απέναντι σε έναν πολιτικό που δεν μπορεί να διαχειριστεί τα του οίκου του και άρα χάνει τους πόντους εμπιστοσύνης για τη διακυβέρνηση της χώρας, που είχε κερδίσει 7 μήνες πριν.

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες είναι πεπεισμένοι ότι διατηρούν με ελάχιστες απώλειες τη στήριξη των μεσαίων και ασθενέστερων οικονομικά κοινωνικών στρωμάτων, που έδωσαν και τη μεγάλη ώθηση για το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου.

Σε αυτή την κοινωνική διαστρωμάτωση ελπίζει εκ νέου, κινούμενος όμως και σε νέα πεδία, καθώς καταφέρνει ακόμα να συγκινεί και πιο ισχυρές τάξεις, παρόλο που αυτές βίωσαν με άσχημο τρόπο τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσής του, που οδήγησαν στον περιορισμό κίνησης κεφαλαίων, ένα θέμα που εξακολουθεί να φρενάρει και να εμποδίζει την επιχειρηματική πρόοδο.

Στο πνεύμα της τηλεοπτικής του συνέντευξης, την Τετάρτη, ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει τα διλήμματα των νέων εκλογών προς τους πολίτες, ζητώντας τους να επιλέξουν ποια κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα υλοποιήσει τη συμφωνία με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Μία κυβέρνηση με τον ίδιο πρωθυπουργό και μεγάλη κοινωνική ευαισθησία ή μία κυβέρνηση όπως η προηγούμενη, που πιστεύει ότι τα μνημόνια αν δεν υπήρχαν θα έπρεπε να τα εφεύρουμε;

ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΙΟ

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στη μάχη ανάμεσα στο νέο και το παλιό πολιτικό σύστημα, το οποίο, όπως επανειλημμένως έχει τονίσει, είναι αυτό που ευθύνεται για όσα ζουν σήμερα οι Έλληνες πολίτες. Στη διάρκεια του 20ημέρου της προεκλογικής περιόδου, θα αναφερθεί και στο κυβερνητικό του πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει έναν οδικό χάρτη για την απεμπλοκή από το τρίτο μνημόνιο στον συντομότερο δυνατό χρόνο (εντός δύο και όχι τριών ετών), για να υπάρξει στη συνέχεια μία καθαρή εθνική πολιτική χωρίς προαπαιτούμενα και αξιολογήσεις.

Σε υψηλούς τόνους θα κινηθεί και για τα θέματα που σχετίζονται με τη φοροδιαφυγή γνωστών συμπολιτών μας, που δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, με τα μέσα ενημέρωσης αλλά και ταχεία διεκπεραίωση εισαγγελικών και δικαστικών ερευνών για όσους έβαλαν το χέρι «στο βάζο με το μέλι», σε όποια θέση κι αν υπηρέτησαν. Όλα αυτά συνθέτουν ένα βασικό επιχείρημα για τον Αλέξη Τσίπρα απέναντι στο βασικό ερώτημα των εκλογών για την επόμενη μέρα στη χώρα και την υλοποίηση ενός εξαιρετικά επίπονου μνημονίου.

Στο επιτελείο του δεν έχουν αμφιβολία ότι παρά τις απώλειες που γνωρίζουν ότι θα έχουν σε σχέση με τα εκλογικά ποσοστά του Ιανουαρίου, το «κεφάλαιο Τσίπρας» παραμένει ισχυρό και θα έχει μία άνετη νίκη στις εκλογές.

Ο «εμφύλιος» με το κόμμα Λαφαζάνη

Τα πράγματα ζορίζουν, όταν η κουβέντα πηγαίνει στον «εμφύλιο» της Αριστεράς, με το κόμμα Λαφαζάνη να καταφέρνει ισχυρά χτυπήματα σε έναν πολιτικό αντίπαλο που μέχρι χθες βρισκόταν κάτω από την ίδια στέγη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Καρφιού», μετριοπαθείς κομματικοί παράγοντες και από τις δύο πλευρές επιχειρούν να διερευνήσουν εάν υπάρχουν δυνατότητες μίας «συμφωνίας κυρίων» ώστε η μάχη των μέχρι πρότινος συναγωνιστών να μη σκεπάσει τα πάντα στην προεκλογική περίοδο και προκαλέσει σοβαρή βλάβη στον ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι ορατό, αλλά αυτό που θα επιθυμούσαν από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, είναι τουλάχιστον να αποφευχθούν ακρότητες, που σε κάθε περίπτωση το μόνο που μπορούν να προσφέρουν είναι… βούτυρο στο ψωμί της ΝΔ και των άλλων πολιτικών αντιπάλων. Τα ίδια επιχειρήματα χρησιμοποιούν για να πείσουν και την πλευρά της Λαϊκής Ενότητας ότι ο «εμφύλιος» αποδομεί και το δικό τους εγχείρημα, καθώς τα αποτελέσματα της εσωτερικής μάχης της Αριστεράς θα είναι επώδυνα, ισοδύναμα και στα δύο στρατόπεδα.

«ΝΑΙ» ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ

Ένα εξίσου μεγάλο πρόβλημα που έχει να επιλύσει ο Αλέξης Τσίπρας, είναι και η ρητορική που αναπτύσσεται, ακόμη και μεταξύ εκείνων που έμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ, για τη στάση που θα κρατήσουν μετά τις εκλογές και στην περίπτωση που σχηματίσει ξανά κυβέρνηση. Το θέμα Τσακαλώτου και Σακελλαρίδη, που έκλεισε ο κ. Τσίπρας με τη συνέντευξή του, δεν είναι τόσο απλό, καθώς αυτό έχει «ουρά». Εκτός από τα δύο στελέχη υπάρχουν και άλλοι της ομάδας των «53» που έχουν ξεκαθαρίσει στο περιβάλλον του κ. Τσίπρα ότι δεν πρόκειται να μείνουν ως «χειροκροτητές» των επιλογών Τσίπρα, Φλαμπουράρη και Παππά, αλλά δεν θα διστάζουν να διαφοροποιούνται, όταν εκτιμούν ότι η ακολουθούμενη πολιτική δεν τους εκφράζει. Αυτό, σε απλά λόγια, σημαίνει ότι πριν καλά καλά «καθαρίσει» ο ΣΥΡΙΖΑ από τους διαφωνούντες, σχηματίζεται νέο μπλοκ και μάλιστα από εκείνους που αποτέλεσαν την «ασπίδα» κατά των επιθέσεων που δέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός.

Τα σχόλια είναι κλειστά.