Ειδησεογραφικό site

Διήμερο συγκεντρώσεων με διαφορετικό «φόντο» – «Παίρνουμε τη διαπραγμάτευση στα χέρια μας» vs «Μένουμε Ευρώπη»

44

Το παλλαϊκό κάλεσμα για τη σημερινή (17/6, 19:30) συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, αποσκοπεί στο να «γκρεμίσουμε τη λιτότητα» όπως αναγράφει με κεφαλαία γράμματα η σχετική αφίσα. Το δε σύνθημα της κινητοποίησης που, ημι-ατύπως τελεί υπό την αιγίδα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή της κοινοβουλευτικής και κυβερνητικής πλειοψηφίας, διατρανώνει ότι «παίρνουμε τη διαπραγμάτευση στα χέρια μας – Συγκέντρωση στο Σύνταγμα και σε όλες τις πόλεις».

Η εν facebook κοινότητα «Eurochange Express – Το Εξπρές της Αξιοπρέπειας» η οποία υπογράφει την πρόσκληση σε συγκέντρωση αποδοκιμασίας της άτεγκτης αυστηρότητας που προωθείται από τους δανειστές της Ελλάδας, αναφέρει ότι «ήδη η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολλές υποχωρήσεις στην προσπάθεια να αποφύγει τις απειλές και τους εκβιασμούς. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα βήματα πίσω. Η κυβέρνηση δεν έχει άλλο δρόμο από το να μην αποδεχθεί την όποια συμφωνία επιχειρήσουν να της επιβάλουν, αλλά να δώσει λύση με βάση τη λαϊκή εντολή που έχει λάβει».

Τη στήριξη της κυβέρνησης στην λαϊκή συγκέντρωση υπέρ… της στήριξης της κυβέρνησης, επιβεβαίωσε πλήρως ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Δημήτρης Στρατούλης, καλώντας και ο ίδιος τους πολίτες να βγουν στην πλατεία Συντάγματος το απόγευμα της Τετάρτης.

Ταυτόχρονα, προαναγγέλλεται μια άλλη συγκέντρωση με βασικό σύνθημα «Μένουμε Ευρώπη», εκ μέρους μιας «μικρής ομάδας πρωτοβουλίας» όπως αυτοαποκαλούνται, επίσης μέσω facebook, οι διοργανωτές της. Ακριβώς ένα 24ωρο μετά από αυτήν που επαγγέλεται το γκρέμισμα της λιτότητας, στις 19:30 στο Σύνταγμα, όσοι πολίτες ανταποκριθούν στο κάλεσμα, θα βροντοφωνάξουν προς πάντα ενδιαφερόμενο ότι «η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη! Ήρθε η ώρα να ενώσουμε τις φωνές μας υπέρ της παραμονής της χώρας μας στο Ευρώ, υπέρ της παραμονής της χώρας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Στην ίδια ανακοίνωση για την συγκέντρωση της Πέμπτης, διευκρινίζεται ότι δεν πρόκειται για αντι-συγκέντρωση, εφόσον, κανονικά, αυτή δεν είναι η δεύτερη, αλλά η πρώτη συγκέντρωση που ανακοινώθηκε. Επομένως, σαν «αντι-συγκέντρωση» θα μπορούσε να εκληφθεί εκείνη της Τετάρτης, η οποία διοργανώθηκε από τον μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων οργανώσεων της Αριστεράς. Γι’ αυτό και η «μικρή ομάδα πρωτοβουλίας» της δεύτερης συγκέντρωσης αναγκάστηκε να αναβάλει κατά μία ημέρα την εκδήλωση, εφόσον, όπως αναφέρει «η μετάθεση κρίθηκε απαραίτητη, δεδομένου ότι μετά από την ανακοίνωση της συγκέντρωσής μας προγραμματίσθηκε στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα συγκέντρωση υπέρ της ρήξης με την Ε.Ε. Θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν πρόκειται για αντισυγκέντρωση για να μην έχει την ευκαιρία να εκδηλωθεί το φρόνημα της ευρωπαϊστικής πλευράς».

Για όποιον, μάλλον δικαίως, περιήλθε σε απορία γύρω από τον προγραμματισμό των συγκεντρώσεων, ίσως θα πρέπει να επισημανθεί ότι μια πρόχειρη ιδεολογική ανάλυση των αντίστοιχων προσκλήσεων αναδεικνύει ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση. Διότι, η μεν συγκέντρωση της Τετάρτης καλεί την κυβέρνηση να μην ενδώσει στις έξωθεν πιέσεις, προειδοποιεί ότι «κάθε βήμα πίσω στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών σημαίνει πολλά βήματα πίσω στη δημοκρατία», δεν αναφέρει όμως το παραμικρό υπέρ της ρήξης ή απερίφραστα υπέρ της εξόδου από την Ευρωζώνη. Τονίζει επίσης ότι «όποιος αμφισβητεί το δικαίωμα ενός λαού να επιλέγει δημοκρατικά, σύντομα το κακό χτυπάει και την πόρτα του. Δεν πρέπει να ξαναζήσουμε μια Ευρώπη του μίσους και της καταστροφής. Ο ελληνικός λαός για να τα καταφέρει, έχει ανάγκη την υποστήριξη και την αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών λαών. Τα συμφέροντά μας είναι κοινά απέναντι στα συμφέροντα της πολιτικής ελίτ και του ιερατείου του χρήματος. Ο λαός στην Ελλάδα μίλησε και νίκησε. Θα το κάνει ξανά με κάθε τρόπο, όσες φορές κι αν χρειαστεί. Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Οι ζωές μας δεν ανήκουν στους δανειστές».

Θεωρητικά, λοιπόν, εφόσον η επιλογή του «ανένδοτου» υποστηρίζεται σε μια ευρωπαϊκή προοπτική, οι ίδιοι άνθρωποι που θα κατέβουν στο Σύνταγμα την Τετάρτη μπορούν να το επαναλάβουν και την Πέμπτη. Εξάλλου, όπως αναφέρουν σχετικά μηνύματα στο twitter, καθένας που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ αλλά αντιλαμβάνεται τις προεκλογικές υποσχέσεις της νυν κυβέρνησης σαν δεσμεύσεις υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι καλοδεχούμενος στην συγκέντρωση της Πέμπτης.

Το αλαλούμ σχετικά με τη λογική των συγκεντρώσεων στο Σύνταγμα και τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, αποτυπώθηκε εν μέρει στην απόφαση του πρώην βουλευτή και συγγραφέα Πέτρου Τατσόπουλου, να «σπάσει την (πολιτική) σιωπή» του και να απεύθυνει μέσω facebook, φυσικά φαρμακερό σαρκασμό το δικό του κάλεσμα: «Όλοι την Τετάρτη στο Σύνταγμα. Διαδηλώνουμε υπέρ της κυβέρνησης και κατά της συμφωνίας που θα υπογράψει η κυβέρνηση. Χορηγός η ελληνική ψυχαναλυτική εταιρεία».

Τέλος, ως σημαντική υποσημείωση στο ζήτημα των συγκεντρώσεων ενόσω η διαπραγμάτευση διανύει τις πλέον κρίσιμες ώρες, θα πρέπει να αναφερθεί μια άλλη κινητοποίηση, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη αλλά στις 18:00, λίγο νωρίτερα από εκείνην των υπερασπιστών της παραμονής στην Ευρωζώνη. Πρόκειται για μια συγκέντρωση-πορεία «για την ανατροπή του κράτους και του κεφαλαίου», η οποία διοργανώνεται στα Προπύλαια από τη «συνέλευση αναρχικών για την κοινωνική και ταξική χειραφέτηση».

Τα σχόλια είναι κλειστά.