Ειδησεογραφικό site

Δένδιας: Δώδεκα δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ το 2015

55

«Δεν τίθεται θέμα φυγής, εξόδου, ανατροπής ή μάχης. Ένα μεγάλο τμήμα της συμφωνίας της χώρας με τους δανειστές λήγει. Μένει μόνο ένα μικρό κομμάτι της συμφωνίας αυτής που αφορά το ΔΝΤ και λήγει το 2016.Το κομμάτι αυτό είναι λίγο πάνω από 10 δις ευρώ και είναι κατʼ ουσία ασήμαντο».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του νέου μηχανισμού για την εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, «εμείς σχεδιάζουμε με ορίζοντα το 2016 και δείχνουμε στην κοινωνία ότι υπάρχουν ισχυρά στοιχεία στήριξης της ελληνικής οικονομίας».

Μάλιστα, απεύθυνε έκκληση στην Αξιωματική Αντιπολίτευση να προτάξει το συμφέρον της χώρας και της οικονομίας και όχι το στενό κομματικό της συμφέρον, όπως το αντιλαμβάνεται, σχολιάζοντας το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες και έχει αποτυπωθεί στις διεθνείς αγορές και στο ελληνικό Χρηματιστήριο. «Οι απειλές προς τους επενδυτές με κάθε αφορμή δεν βοηθούν καμία οικονομία, πόσο μάλλον την ευαίσθητη ελληνική οικονομία».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σημείωσε μεταξύ των άλλων ότι τον εθνικό στόχο μπορούμε να τον πετύχουμε αν δουλέψουμε όλοι μαζί προσθέτοντας όμως ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν στη χώρα υπάρχει πολιτική σταθερότητα.

Επίσης, σήμερα ανακοινώθηκε ότι νέος γενικός γραμματέας ΕΣΠΑ αναλαμβάνει ο κύριος Σπύρος Ευσταθόπουλος.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν σήμερα από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται ότι θα έχουν διοχετευτεί στην ελληνική οικονομία εντός του 2015 από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ .

Τα κονδύλια αυτά αφορούν τόσο το ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 , για τα οποία η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχουν απορροφηθεί πλήρως έως το τέλος του 2015 , όσο και το εμπροσθοβαρές κομμάτι της περιόδου 2014-2020.

Συγκεκριμένα, από τον συνολικά εκτιμώμενο προϋπολογισμό των 26,07 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι εμπροσθοβαρείς δράσεις αφορούν 700 περίπου έργα συνολικού ύψους τεσσάρων δισ. ευρώ, τα οποία θα ξεκινήσουν άμεσα καθώς και δράσεις για την απασχόληση προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ.

Τα «εμπροσθοβαρή» έργα περιλαμβάνουν έργα που εντάχθηκαν στην προγραμματική περίοδο 2007-2013 αλλά εξαιτίας έλλειψης χρόνου ή και διαθέσιμων πόρων δεν μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν και πλέον είναι επιλέξιμα στην νέα περίοδο αλλά και νέα έργα επιλέξιμα στην νέα περίοδο 2014-2020.

Ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης ολοκληρώνει και θα δώσει το επόμενο διάστημα για δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ στο οποίο θα προβλέπονται μέτρα για την απλούστευση των διαδικασιών, ρυθμίσεις για την επιτάχυνση των έργων, ενώ θα δίνεται έμφαση στον χρονικό προγραμματισμό των έργων και την τήρησή του.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.