Ειδησεογραφικό site

Γ. Μώραλης: Είμαστε η τελευταία ευκαιρία για τον Πειραιά (Βίντεο)

61

«Όχι απλά νικητής στις εκλογές… νικητής στα μεγάλα προβλήματα του Πειραιά, νικητής στην ανεργία, νικητής στον τουρισμό» είναι το μήνυμα που στέλνει, με συνέντευξή του στη WebTv του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, εκφράζοντας έτσι αισιοδοξία για νίκη του συνδυασμού του, «Πειραιάς Νικητής» στις επικείμενες εκλογές.

«Πανευρωπαϊκά, οι πόλεις λιμάνια είναι στο κέντρο της ανάπτυξης, τη «γαλάζια ανάπτυξη». Άρα, κάποιος πρέπει ν΄αρπάξει την ευκαιρία αυτή και να την υλοποιήσει. Είναι η τελευταία για τον Πειραιά. Δεν υπάρχει άλλη. Αλλιώς θα συζητάμε πέντε χρόνια μετά για το αν καθαρίσαμε μία πλατεία ή αν φτιάξαμε έναν παιδότοπο. Ο πολίτης του Πειραιά θα πρέπει να κρίνει και να ψηφίσει σύμφωνα με το ποια ομάδα ανθρώπων μπορεί να υλοποιήσει αυτό το μεγάλο όραμα. Γνωρίζουμε ότι μπορούμε και ζητάμε από τον κόσμο του Πειραιά να μας εμπιστευθεί και να μας δώσει τη νίκη και την ευκαιρία ν΄αλλάξουμε τον Πειραιά» λέει.

Χαρακτηρίζει «επιλογή νίκης» την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα για τον δημαρχιακό θώκο, χωρίς να… μετρά πρότερο «πολιτικό βίο», και εξηγεί: «Δεν είναι μία επιλογή που πάει να καταγράψει ένα ποσοστό, να μπει στην πεντάδα ή στην τετράδα των συνδυασμών. Οπότε, ήταν λογικό να «ταραχτούν τα νερά» στον Πειραιά. Ήταν επιδίωξή μας. Άλλωστε επιδιώκουμε την ανατροπή».

Το πρώτο που επιθυμεί να αλλάξει στην πόλη ο Γιάννης Μώραλης είναι «ο τρόπος διακυβέρνησης του δήμου. Ο τρόπος με τον οποίο ο δήμος αντιμετωπίζει τους πολίτες του Πειραιά. Θέλω μια διακυβέρνηση εξωστρεφή, με εντελώς διαφορετική λογική. Όχι στις παλαιοκομματικές μεθόδους. Να μπορεί ο πολίτης να εξυπηρετείται, να μη χρειάζεται να φτάνει για απλά πράγματα, μετά από 10-15 τηλέφωνα που δεν εξυπηρετείται, στο γραφείο του δημάρχου, ώστε ο δήμαρχος να του «πουλήσει», ως χάρη, αυτό που είναι δικαίωμά του ως πολίτης».

Απαντώντας σε σχόλια περί «δημοτικής Αρχής ελεγχόμενης από τον Ολυμπιακό», σε περίπτωση που εκείνος πάρει τα ηνία του δήμου, σημειώνει: «Προέρχομαι από έναν χώρο λίγο λαϊκό -συγγνώμη για την έκφραση- αυτά είναι σαχλαμάρες. Ο Ολυμπιακός δεν έχει καμία ανάγκη, ούτε ν΄αναλάβει τον δήμο, ούτε να τον διοικήσει… από πίσω. Ο Ολυμπιακός μια χαρά τα πηγαίνει και κερδίζει. Όσοι τα ισχυρίζονται αυτά, θα μπορούσαν να μας πουν, τι θα μπορούσε ο Ολυμπιακός ν΄ αποκομίσει από τον δήμο Πειραιά; Πραγματικά δεν μπορώ να διανοηθώ τι θα μπορούσε ο Ολυμπιακός να κερδίσει; Αντίθετα, εμείς που προερχόμαστε από τον Ολυμπιακό, μπορούμε να μεταφέρουμε στον δήμο Πειραιά τον τρόπο δουλειάς μας. Στον Ολυμπιακό ενώναμε δυνάμεις, υπερβαίναμε διαχωριστικές γραμμές κομμάτων ή αντιθέσεων, βάζαμε στόχους και εκ των πραγμάτων τους πετυχαίναμε. Αυτή τη λογική θέλουμε πράγματι να την πάμε και στον δήμο. Η μεγάλη αλλαγή είναι ότι εμείς δεν έχουμε δεσμεύσεις και αγκυλώσεις από κόμματα. Δεν έχουμε κομματικό χρίσμα και πιστεύουμε ακράδαντα ότι ήρθε η εποχή στην τοπική αυτοδιοίκηση να μην υπάρχουν κομματάρχες δήμαρχοι».

Για των προθέσεών του το αληθές, μάλιστα, εξηγεί: «Είμαι κεντροαριστερός. Μεγάλωσα σε ένα σπίτι κεντροαριστεράς, πιστεύω στην κεντροαριστερά. Το κοινωνικό δίχτυ προστασίας, η αλληλεγγύη που πρεσβεύω είναι πλέον αποδεκτά από όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς. Από την άλλη, δεν έχω κανένα πρόβλημα να συνεργαστώ με τον Βαγγέλη Μαρινάκη που μεγάλωσε σε μία δεξιά οικογένεια. Αυτό είναι που λέω ότι υπερβαίνουμε διαφορές. Πολιτικό στίγμα έχουμε όλοι. Κόμματα δεν έχουμε».

Σχετικά με το τι σηματοδοτεί η παρουσία του ιδιοκτήτη και προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη, στη λίστα των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων του, απαντά: «Θα έπρεπε να σηματοδοτεί για όλους τους πολίτες μία μεγάλη θετική αλλαγή. Για μένα, επιτυχημένοι επιχειρηματίες του βεληνεκούς του κ. Μαρινάκη θα ήταν ευχής έργο ν΄ασχοληθούν και με την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και με την κεντρική πολιτική σκηνή. Όσον αφορά στα υπονοούμενα για συμφέροντα θα πρέπει όλοι οι πολίτες να ξέρουν ότι επιχειρηματίες που ήθελαν να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα έμεναν στο παρασκήνιο. Ο κ. Μαρινάκης ή ο Πέτρος Κόκκαλης βγαίνουν πρώτη γραμμή, ζητούν σταυρό, θα είναι δημοτικοί σύμβουλοι. Είναι άνθρωποι της αγοράς και χρειαζόμαστε πράξεις και όχι λόγια».

Αναλύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας («ανεργία, έλλειψη χώρων άθλησης και πρασίνου, εικόνα εγκατάλειψης, ανεπαρκείς χώροι στάθμευσης»), δίνοντας έμφαση στην ανάγκη «να μένουν οι τουρίστες στον Πειραιά». «Να είναι πέρασμα και όχι προορισμός» λέει και «καταθέτει» το όραμά του για την πόλη.

Όσο για το πού θα βρει χρήματα σε εποχές που η αυτοδιοίκηση υποχρηματοδοτείται, υποστηρίζει πως «υπάρχουν χρήματα σε ειδικά προγράμματα, τα οποία με τεχνοκρατική γνώση και συγκεκριμένες μελέτες μπορείς να τα απορροφήσεις».

Δραστήριο μεγαλοστέλεχος του Ολυμπιακού και πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας τα τελευταία δύο χρόνια, ο Γιάννης Μώραλης βλέπει τη δραστηριότητά του ως ατού για τη διεκδίκηση της δημαρχίας.

«Η εμπλοκή μου στον Ολυμπιακό, αλλά και η διοίκηση της Σούπερ Λίγκας με 16 ή 18 αντίπαλες μεταξύ τους εταιρίες νομίζω πως μου έχουν προσθέσει εμπειρίες. Συν την επιχειρηματικότητα, καθώς έχω εργαστεί και έχω δικές μου επιχειρήσεις τα τελευταία 15-20 χρόνια. Νομίζω πως είναι αυτά που συνθέτουν τα δικά μου χαρακτηριστικά -κατά την άποψη αρκετών και κατά την προσωπική μου χωρίς να έχω ίχνος έπαρσης- ενός μάνατζερ που έχει να δείξει κάποια θετικά πράγματα στη ζωή του. Τέτοια χαρακτηριστικά χρειάζεται ο δήμος, αλλά με συνέργειες, συνεργασίες και ενώσεις θα πετύχουμε. Δεν φτάνει ένας άνθρωπος».

Στην ερώτηση για το αν χρειαστεί να επιλέξει συνεργασία στον β΄γύρο των εκλογών, ποια θα ήταν αυτή, απαντά: «Πιστεύω ακράδαντα ότι στον δεύτερο γύρο θα κερδίσουμε τις εκλογές και ο Πειραιάς θα αλλάξει σελίδα. Αν δεν ήμασταν, όμωςν στον δεύτερο γύρο, να ξέρετε πως εγώ δεν είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι πρέπει ο αρχηγός ψηφοδελτίου να κατευθύνει αυτούς που τον ψήφισαν. Να ψηφίσουν κατά συνείδηση οι πολίτες ό,τι θεωρούν καλύτερο για τον Πειραιά».

Τα σχόλια είναι κλειστά.