Ειδησεογραφικό site

Γύπες – Αργεντινή 2-0 και εμείς χειροκροτούμε!..

81

Του Κώστα Μαρδά

Ένας 84χρονος αμερικάνος δικαστής, ο Τόμας Γκρίσα, κρατάει στα χέρια του τη νέα χρεοκοπία της Αργεντινής, αφού μέχρι τις 30 Ιουλίου λήγει η περίοδος χάριτος που έδωσε στην πολύπαθη αυτή χώρα να αποπληρώσει τους κατόχους «κουρεμένων» και «ακούρευτων» ομολόγων, υιοθετώντας στο ακέραιο τις απαιτήσεις δύο αμερικάνικων hedge funds (κεφάλαια διαχείρισης κινδύνων) γνωστά ως «όρνεα».

Στην εντέχνως χρεοκοπημένη Ελλάδα, οι συγκυβερνώντες επιχαίρουν κραδαίνοντας, έναντι της αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης, το παράδειγμα του Μπουένος Άιρες, ταυτιζόμενοι – οι ανόητοι (για να μην πω τίποτε άλλο) με ό, τι πιο αρπακτικό έχει γνωρίσει η περιλάλητη χρηματιστηριακή αγορά.  Και, όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον έχουν δίκιο, στο βαθμό που ένα μέρος της Κουμουνδούρικης ηγεσίας τείνει «ευήκοον ους» σε τυχοδιωκτικές προτάσεις τύπου «Μπαρουφάκη», ο οποίος σχεδόν… παρακαλούσε να διαλυθεί η Ευρωζώνη. Αλλά: Ο Κυβερνήτης Αντώνης και ο συγκυβερνήτης Ευάγγελος, παραβλέπουν την άλλη όψη της πραγματικότητας.

Ελάτε, σας παρακαλώ, αγαπητοί αναγνώστες να διαβάσουμε τις ειδήσεις όπως μας έρχονται από τα διεθνή πρακτορεία, όχι μόνο από τη μακρινή χώρα του τανγκό μα και από την υπερατλαντική χώρα του χάμπουργκερ, της Wall Street και των F-16. Λοιπόν:

Τον Δεκέμβριο του 2001, μετά από τις λαίλαπες του αδίστακτου αριστερού λαϊκισμού και του χυδαίου δεξιού φιλελευθερισμού, η κυβέρνηση της Αργεντινής, υπό τον Πρόεδρο Φερνάντο ντε λα Ρούα, προχώρησε σε στάση πληρωμών γιατί δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στο εξωτερικό της χρέος το οποίο ξεπερνούσε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Το τελικό χτύπημα το έδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο δεν ενέκρινε τη δόση κάποιων δεκάδων δισεκατομμυρίων, αφού η οικονομία δεν  θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή τους.

Βέβαια, τις ίδιες μέρες, το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου – που κυριαρχείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες έχουν την πλειοψηφία των μετοχών του –  ενέκρινε παρόμοια  δόση που είχε ζητήσει η Τουρκία, όπως είπε σε εκπομπή του Γιώργου Αυγερόπουλου (στην πάλαι ποτέ ΝΕΤ) ο αργεντινός υπουργός Οικονομικών Καβάλο. Ο τελευταίος, όταν διαμαρτυρήθηκε γι’ αυτήν την μεροληπτική διαχείριση υπέρ της Τουρκίας, πήρε την εξής απάντηση από τον γενικό διευθυντή του Ταμείου: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ανάγκη την Τουρκία, διότι θα παράσχει τη βάση του Ιντσιρλίκ στην προετοιμαζόμενη επιχείρηση κατά του Ιράκ»!..

Κατόπιν αυτού, η κυβέρνηση κήρυξε στάση πληρωμών, υποτίμησε το εθνικό της νόμισμα εξισώνοντας το πέσος με το δολάριο, με αποτέλεσμα οι φτωχοί και οι μεσαίοι αυτής της πλούσιας, κατά τα άλλα, χώρας να φορτωθούν το βάρος της τιμωρητικής πολιτικής του ΔΝΤ αλλά και της ανεύθυνης συμπεριφοράς των αριστεροδεξιών ηγετών της. Αποκόπηκε από τις αγορές, απέλυσε 150.000 δημοσίους υπαλλήλους και  μέτρησε 35 νεκρούς από συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία που φρουρούσε τις τράπεζες γιατί επέβαλαν όριο αναλήψεων.

Μετά από χρόνια στερήσεων, παρά το μεγάλο πληθωρισμό του… 4.000% ετησίως, η οικονομία σιγά-σιγά άρχισε να επανακάμπτει. Το 2005 και το 2010, ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις, συμφωνήθηκαν δύο «κουρέματα» του χρέους που αντιστοιχούσε μόλις στο 26% του ΑΕΠ. Το 90% των πιστωτών της που ήταν κάτοχοι των αργεντίνικων ομολόγων, συμφώνησαν στην περικοπή κατά 70%, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ξεπληρώσει τα παλαιά οφειλόμενα στο ΔΝΤ και να κατακτήσει ρυθμό ανάπτυξης στο ύψος του 8%. Όμως, το success story αλά Argentina κράτησε μέχρι το 2008, οπότε με την κατάρρευση της Lehman΄s Brothers οι ΗΠΑ εξακτίνωσαν την κρίση σε όλο τον (καπιταλιστικό) κόσμο.

Αυτές τις μέρες το δράμα της Αργεντινής παίχτηκε… εκτός έδρας. Ο προεδρεύων του περιφερειακού δικαστηρίου της νότιας περιφέρειας της Ν. Υόρκης, ο υπέργηρος Τόμας Γκρίσας, εκδίκασε την αγωγή δύο funds αμερικανικών συμφερόντων, με βάση το δεδομένο ότι τα αργεντίνικα ομόλογα είχαν εκδοθεί βάσει του αμερικανικού δικαίου. Πρόκειται για το NML (Elliott Management Corporation) και το ACM (Aurelius Capital Management). Αυτές μόνο οι δύο μεγάλες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων, αρνούμενες το «κούρεμα» – ανάσα για το λαό της Αργεντινής, διεκδικούσαν να κερδίσουν το 100% της ονομαστικής αξίας ομολόγων που αγόρασαν πολύ χαμηλά, δηλαδή στο 30% της αξίας τους από τη δευτερογενή αγορά. Προσέξτε: Αγόρασαν  σχεδόν στο τζάμπα το 2008, μετά την κήρυξη χρεοκοπίας της Αργεντινής και απαιτούν όλα τα λεφτά εδώ και τώρα! Πρόκειται για εταιρείες που δεν έχουν παραγωγική λειτουργία, όπως την παλαιά εποχή του κλασικού καπιταλισμού, αλλά αποτελούν καραμπινάτη περίπτωση αρπακτικών που κερδίζουν από τη μια μέρα στην άλλη, αδιαφορώντας αν οδηγούν κράτη -άρα και λαούς- στη φτώχεια.

Τι έκανε λοιπόν ο αμερικάνος δικαστής; Κοιτάζοντας στυγνά το θέμα, από το 2012 αποφάσισε ότι η Αργεντινή υποχρεούται να αποζημιώσει στο ακέραιο, τουτέστιν στο 100%, άπαντες τους μεγάλους ομολογιούχους. Και αυτούς οι οποίοι  στην πλειοψηφία τους δέχτηκαν το «κούρεμα», αλλά και τους ελάχιστους εκείνους που δεν δέχτηκαν το «κούρεμα», όπως είναι τα εν λόγω δύο funds.

Κατόπιν αυτού, το Μπουένος Άιρες κλήθηκε δικαστικώς να πληρώσει 832 εκατομμύρια δολάρια σε αυτούς που συμφώνησαν στο «κούρεμα» και 1,3 δισ. δολάρια σε όσους δεν συναίνεσαν. Η κυβέρνηση της (όμορφης) προέδρου, Κριστίνα Κρίσνερ, δέχθηκε να πληρώσει αυτούς που είπαν «ναι» στην αναδιάρθρωση, καταθέτοντας μάλιστα το ποσό σε αμερικανική τράπεζα. Αρνήθηκε όμως να τα «σκάσει» σε αυτούς που απαιτούσαν  να πλουτίσουν από τη μια μέρα στην άλλη, ενώ είχαν αγοράσει πάμφθηνα. Διότι τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα δεν της επέτρεπαν να ανταποκριθεί και στις δύο πληρωμές. Οι δικηγόροι του υπουργείου Οικονομικών συνέστησαν στην πρόεδρο –αρχηγό του Κόμματος Δικαιοσύνης- στάση πληρωμών. Σημειωτέον ότι, προ ημερών, η Αργεντινή, δείχνοντας την καλή της πίστη, προχώρησε σε συμφωνία με τους αναδιαρθρωμένους πιστωτές της στα πλαίσια της τραπεζικής Λέσχης του Παρισιού για την πληρωμή χρεών συνολικού ύψους 9,7 δισ. δολαρίων στην προοπτική των πέντε ετών.

«Αυτά τα δύο hedge funds μας συμπεριφέρονται σαν όρνεα, καθώς επιδιώκουν να αποκομίσουν κέρδη από χρέος που αγόρασαν σε εξευτελιστικές τιμές μετά τη χρεοκοπία της χώρας μου» δήλωσε η πρόεδρος της χώρας.

Και ποια είναι αυτά τα όρνεα; Προσέξτε: Επικεφαλής του fund NML είναι ο 69χρονος Πολ Σίνγκερ, ο μεγάλος χρηματοδότης της προεκλογικής καμπάνιας του Τζορτζ Μπους υιού… Επικεφαλής του δεύτερου ΑCΜ είναι ένας πρώην συνεργάτης του Σίνγκερ ο οποίος αγόρασε το 2008 στο «τζάμπα» και απαιτεί -κρατηθείτε αγαπητοί αναγνώστες- κέρδος 1.608% !

Παρακολουθώντας αυτό το άνισο ματς, οι εν Αθήναις επικεφαλής της… Μεγάλης μας Δημοκρατικής Παράταξης  ΠΑΣΟΚΟΝΟΥΔΟΥ επιχαίρουν, γιατί ένα ολόκληρο κράτος, που έχει οδηγηθεί δύο φορές στην πτώχευση, καταστρέφεται από την αδηφάγο μανία αδίστακτων  τραπεζο- εταιρειών, βάσει του… αμερικανικού δικαίου!

Don’t cry Argentina…

Ελλάδα! Εσύ κλάψε για τους συγκυβερνήτες σου… Αντώνη Βενιζέλο και Ευάγγελο Σαμαρά, οι οποίοι, πρωτοστατούντων Καραμανλή και Παπανδρέου,  ενώ έκαναν την Ελλάδα… Αργεντίνικη,  στον αγώνα Γύπες – Αργεντινή (2-0) πιάστηκαν  να χειροκροτούν τα Όρνεα!..

Τα σχόλια είναι κλειστά.