Ειδησεογραφικό site

Γυρίσαμε δύο χρόνια πίσω; – Προπληρωμή 100% των παραγγελιών ζητούν ξένοι προμηθευτές

54
limaniΗμέρες του 2012 αρχίζουν να αναβιώνουν οι Έλληνες εισαγωγείς και εξαγωγείς αφού τις τελευταίες ημέρες, όπως λένε, οι εμπορικοί εταίροι τους στο εξωτερικό ζητούν μεγαλύτερες εξασφαλίσεις.
Μάλιστα εμπορικοί αντιπρόσωποι στην Ελλάδα καταγγέλλουν ότι ξένοι προμηθευτές ζητούν εκ νέου προπληρωμή 100% της παραγγελίας τα εμπορεύματα που εισάγουν.
Μιλώντας στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων και Διανομέων Αθηνών (ΣΕΑΔΑ) κ. Ιωάννης Παπαγεωργάκης, τόνισε ότι προπληρωμή του συνόλου της παραγγελίας απαιτούν πλέον οι προμηθευτές από την Ιταλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Δανία. Οι προμηθευτές δέχονται ακόμη εγγυητικές επιστολές ελληνικών τραπεζών, όμως, όπως ο ίδιος επισημαίνει, είναι γνωστό ότι είναι περιορισμένη η χρηματοδότηση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων προς το εμπόριο.
Υπενθυμίζεται ότι το 2011 το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία ήταν τέτοιο που οι ξένοι προμηθευτές αρνούνταν εγγυητικές επιστολές από ελληνικές τράπεζες και έτσι οι ελληνικές επιχειρήσεις-πελάτες τους υποχρεώνονταν -όσοι μπορούσαν- να απευθυνθούν σε ξένα πιστωτικά ιδρύματα.
Η επανάληψη του φαινομένου, έστω και εάν ακόμη δεν έχει πάρει τις διαστάσεις του 2011, προκαλεί προβλήματα τόσο στις εισαγωγές για τελική κατανάλωση όσο και στις εισαγωγές πρώτων υλών, απειλώντας την εγχώρια παραγωγή.
Εξαγωγείς
Έντονη ανησυχία για τις πιθανές συνέπειες της πολιτικής αβεβαιότητας επικρατεί και στους κόλπους των εξαγωγέων, όπως σημειώνει η «Ημερησία«
Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου χθες πως «η πολιτική αβεβαιότητα που πηγάζει από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και το ενδεχόμενο προσφυγής σε πρόωρες κάλπες έχει ολέθριες συνέπειες στον τομέα των εξαγωγών», επισημαίνοντας πως ήδη υπάρχει σκεπτικισμός στους ξένους που προμηθεύουν με πρώτες ύλες ελληνικές επιχειρήσεις λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα. Υπογράμμισε δε ότι οι Έλληνες εξαγωγείς μετά από θεαματική ανάπτυξη που παρουσίασαν στα χρόνια της κρίσης, πετυχαίνοντας -όπως χαρακτηριστικά είπε- ένα μικρό θαύμα, σήμερα βιώνουν δύσκολες στιγμές και «δεν αντέχουν να δεχθούν νέα πλήγματα».
ΣΕΒΕ
Προβληματισμένος εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) κ. Κυριάκος Λουφάκης.
«Η χώρα βρίσκεται στα πρώτα στάδια της ανάρρωσής της μετά από μια βαθιά ασθένεια και «είναι ένας οργανισμός που μπορεί πολύ εύκολα να καταστραφεί». Σημείωσε επίσης ότι «αυτό που συμβαίνει σήμερα θα είχε πολύ μικρότερες συνέπειες αν συνέβαινε δύο χρόνια αργότερα, ενώ θα ήταν ακόμη χειρότερα αν συνέβαινε ένα χρόνο πριν», ωστόσο συμπλήρωσε πως η σημερινή κατάσταση δεν συγκρίνεται με τις δραματικές στιγμές που έζησε η χώρα και οι επιχειρήσεις το 2012, όταν είχαν κοπεί όλες οι ασφαλιστικές πιστώσεις και όλοι σχεδόν οι ξένοι προμηθευτές είχαν «γυρίσει την πλάτη στους Έλληνες επιχειρηματίες», παγώνοντας κάθε συναλλαγή μαζί τους, εξαιτίας του υψηλού country risk (ρίσκο).
Ο κ. Λουφάκης αλλά και οι υπόλοιποι εξαγωγείς στάθηκαν στην ανάγκη να μπει γρήγορα τέλος στην αβεβαιότητα που υπάρχει σήμερα στη χώρα, καθώς δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της οικονομίας, ο οποίος συνεισφέρει το 15% του ΑΕΠ και απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ έκαναν έκκληση στα πολιτικά κόμματα για συνεννόηση, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Σημειώνεται πως στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2014 οι ελληνικές εξαγωγές υποχώρησαν κατά 4,4%, γεγονός που σε συνδυασμό με την αύξηση των εισαγωγών κατά 1% είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος κατά 9%. Τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές ανέκαμψαν και αυξήθηκαν κατά 7%.
Πηγή: nowmoney.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.