Ειδησεογραφικό site

«Γυμνά» τα σχολεία στο πρώτο κουδούνι

20

 

Κάτι περισσότερο από μια εβδομάδα έμεινε για το πρώτο κουδούνι στα σχολεία όλης της χώρας και όμως ακόμα παραμένει ορατός ο κίνδυνος νηπιαγωγεία και δημοτικά να μην ανοίξουν για αγιασμό ενώ μεγάλες αναμένονται οι ελλείψεις σε βασικά μαθήματα γυμνασίων και λυκείων.Και ενώ τα προβλήματα είναι τεράστια, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο οι καταγγελίες για αποσπάσεις από την απερχόμενη ηγεσία που αποψίλωσαν το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων συνεχίζονται.

Ενδεικτικό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το παράδειγμα το 9ο Δημοτικό Σχολείο Ανω Λιοσίων, οι γονείς των μαθητών του οποίου καταγγέλλουν ότι σε ένα σχολείο με 435 μαθητές εγγεγραμμένους η ηγεσία του υπουργείου ενέκρινε την απόσπαση 3 δασκάλων, αφήνοντας πίσω μόνο εφτά μόνιμους εκπαιδευτικούς.

Το σημαντικότερο πρόγραμμα εντοπίζεται στα πρωινά προγράμματα δημοτικών και νηπιαγωγείων καθώς τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ για την κάλυψη των κενών απευθύνονται αποκλειστικά στη στελέχωση του ολοήμερου σχολείου, στην ειδική αγωγή και τα προγράμματα παράλληλης στήριξης.

Όπως επισημαίνει, μάλιστα, ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος Θανάσης Κικινής, υπάρχουν δημοτικά και νηπιαγωγεία τα οποία δεν έχουν μόνιμους εκπαιδευτικούς, και μιας και η πρόσκληση στους αναπληρωτές θα «τρέχει» μέχρι και την ημέρα του αγιασμού, άρα σε κάποιες σχολικές μονάδες, κυρίως σε νησιά του Αιγαίου ή σε απομακρυσμένες περιοχές της Κρήτης, δεν θα ηχήσει το πρώτο σχολικό κουδούνι.

Παράλληλα τα κοινοτικά κονδύλια για την πρόσληψη αναπληρωτών λόγω των εξαιρέσεων που προβλέπονται δεν αφορούν, για παράδειγμα τις περιοχές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Νοτίου Αιγαίου.

Μεγάλα προβλήματα καταγράφονται επίσης σε βασικά μαθήματα Γυμνασίων και Λυκείων καθώς οι μεγαλύτερες ελλείψεις εντοπίζονται στις ειδικότητες των μαθηματικών, των φυσικών και των φιλολόγων.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.