Ειδησεογραφικό site

Κοντά στις γιορτές σκοπεύει να ανακοινώσει την έξοδο από το ΔΝΤ ο Σαμαράς

90

samarasToυ Γιάννη Χρηστάκου

Σε διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, είτε σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής είτε σε άλλο χώρο, σε χρονικό ορόσημο κοντά στα Χριστούγεννα, σκοπεύει να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός την αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα. Και μαζί με την ανακοίνωση αυτή, την τελική προσπάθεια αναστροφής του αρνητικού για την κυβέρνησή του κλίματος, με στόχο την προεδρική εκλογή που ο ίδιος οριοθέτησε βάσει των συνταγματικών επιταγών για το Φεβρουάριο του νέου έτους. Μέχρι να φτάσει όμως εκεί, ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να περάσει δύο… διαβολικούς μήνες με πολλούς και υψηλούς στόχους, μεταξύ των οποίων οι φοροελαφρύνσεις, η αποκατάσταση των αδικιών και η έναρξη της συζήτησης για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ»

Ήταν 23 Απριλίου του 2010 όταν οι Έλληνες άκουγαν συγκλονισμένοι τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, από το ήσυχο λιμανάκι του Καστελόριζου, να ανακοινώνει την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό στήριξης που εξελίχθηκε σύντομα στο βρόχο της τρόικας. Σήμερα, η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, έπειτα από πολλές πολιτικές περιπέτειες, έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες της στις εξελίξεις των επόμενων ημερών, με την έναρξη αυτού του δύσκολου αγώνα να ξεκινά με… φάουλ, μετά την ασυνεννοησία των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα «κόκκινα» δάνεια.

Στο ημερολόγιό του ο πρωθυπουργός έχει σημειώσει εδώ και καιρό, από τις αρχές ακόμη του καλοκαιριού, ορισμένες ημερομηνίες και ενδιαμέσως κυκλώνει με το μολύβι του και κάποιες νέες, προσπαθώντας εκεί να συμπυκνώσει όλο τον πολιτικό καμβά που οδηγεί στην αποφόρτιση του κακού κλίματος και της κόπωσης του ελληνικού λαού, που βλέπει διαρκώς να φορτώνεται με φόρους, στην πλειονότητά τους άδικους και με απουσία κοινωνικών κριτηρίων.

ΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ

Όλα ξεκίνησαν από το ραντεβού του Ιουλίου με την κ. Μέρκελ στην Αθήνα. Εκεί ο κ. Σαμαράς, στο βραδινό δείπνο κάτω από την Ακρόπολη, παρουσίασε για πρώτη φορά στην καγκελάριο τις μελέτες του για το χρέος και ανανέωσαν το ραντεβού τους για το Σεπτέμβριο, όταν θα υπήρχε και πιο σαφής εικόνα για τα δημοσιονομικά της χώρας. Στη συνάντηση του Βερολίνου προ ημερών, ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε την κ. Μέρκελ για όλα αυτά που σχεδιάζει, την αποχώρηση του ΔΝΤ, την έξοδο από τα μνημόνια χωρίς νέο πρόγραμμα, και ζήτησε στήριξη θεσμική «για να σταθεί η χώρα στα πόδια της». Η κ. Μέρκελ εξέφρασε επιφυλάξεις, άκουσε όμως τις θέσεις του κ. Σαμαρά και συμφώνησε να το ξαναδούν όταν ολοκληρωθούν η τελευταία έκθεση της τρόικας και τα stress tests των τραπεζών.

ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Το δίμηνο του… διαβόλου για τον κ. Σαμαρά ξεκινά από αύριο, όταν στις 19.30 ο Γκίκας Χαρδούβελης και οι συνοδοί του θα συναντηθούν με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον. Σειρά για την επίσημη πρόταση της Αθήνας περί αποχώρησης του ΔΝΤ έχει το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, και μέχρι την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα θα έχει γίνει και η τελική επεξεργασία της μελέτης για τις προτάσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Όλα τα σχέδια του Μεγάρου Μαξίμου έχουν λάβει υπόψη το κλίμα στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Γνωρίζοντας ότι στο θέμα των ελαφρύνσεων η οικονομία δεν αντέχει πολλά, τουλάχιστον πέραν όσων ανακοίνωσε οι ίδιος ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, θα επιχειρηθεί η… ολική επαναφορά με τη θεαματική κίνηση της ανακοίνωσης περί αποχώρησης του ΔΝΤ και εξόδου από τα μνημόνια. Με αυτό τον τρόπο θα καλλιεργηθεί η ελπίδα ότι οι μικρές διευκολύνσεις του 2014 θα γίνουν μεγάλες ελαφρύνσεις το 2015 και, τελικά, ίσως πειστούν οι βουλευτές εκτός του κυβερνητικού σχηματισμού να ψηφίσουν έναν εκτός πολιτικής σκηνής, αποδεκτό σε όλους Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΟΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

+ Αύριο στις 19.30 ο Γκίκας Χαρδούβελης θα συναντηθεί με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον. Στην ελληνική αποστολή, ο Γιάννης Στουρνάρας, οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού Λαζαρίδης και Παπασταύρου, καθώς και ο πρόεδρος του ΟΔΔΗΧ ΣτέλιοςΠαπαδόπουλος.

+ Στις 13 Οκτωβρίου συνεδριάζει το Eurogroup, όπου θα συζητηθούν και οι εξελίξεις στο ελληνικό πρόγραμμα. Αναμένεται να τεθεί και επισήμως το θέμα του ΔΝΤ και της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους σε δεύτερο πλάνο, καθώς η τρόικα δεν θα έχει ολοκληρώσει την αποστολή της ώστε να υπάρχει η έκθεση προόδου.

+ Στις 26 Οκτωβρίου αναμένονται τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών και θα υπάρχει εικόνα για την κεφαλαιακή τους επάρκεια και τις όποιες ανάγκες.

+ Τέλη Οκτωβρίου αναμένονται τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου για την ελληνική οικονομία, όπου φαίνεται ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια η χώρα θα έχει αναπτυξιακό πρόσημο.

+ Αρχές Νοεμβρίου θα έρθει η τρόικα για την τελική αξιολόγηση ώστε να κλείσει όλα τα ανοιχτά κεφάλαια. Έως τότε θα επιχειρηθεί να προχωρήσουν όλα σε τεχνικό επίπεδο για να μη χαθεί χρόνος. Στις συζητήσεις, και οι φοροελαφρύνσεις.

+ Στις 20 Νοεμβρίου κατατίθεται το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις συμφωνίες και τα μέτρα ανακούφισης.

+ Αρχές Δεκεμβρίου ανοίγει με ειδικές συναντήσεις και επισήμως η συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

+ Τέλη Δεκεμβρίου ψηφίζεται ο προϋπολογισμός και ανακοινώνεται η αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Αναδημοσίευση από το «Καρφί»

Τα σχόλια είναι κλειστά.