Ειδησεογραφικό site

Γλέζος: Εκτός από το κατοχικό δάνειο η Ελλάδα έχει κι άλλες διεκδικήσεις

34

Η μεγάλη προσωπικότητα της Αριστεράς και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η Γερμανία μπορεί να πληρώσει επανορθώσεις, χωρίς αυτό να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία της.

Εκτός από το κατοχικό δάνειο έχει κι άλλες διεκδικήσεις από τη Γερμανία. Όπως εξηγεί στο Βήμα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, «εκτός από το κατοχικό δάνειο υπάρχουν οι ατομικές αποζημιώσεις, οι επανορθώσεις για τις καταστροφές στον δημόσιο τομέα, καθώς και η επιστροφή των κλεμμένων αρχαιοτήτων.»

Εκτιμά ότι η Γερμανία μπορεί να πληρώσει επανορθώσεις χωρίς αυτό να επηρεάσει «αρνητικά τη γερμανική οικονομία» και δίνει παραδείγματα: «Γερμανικές υποτροφίες σε φοιτητές και νεαρούς επιστήμονες από την Ελλάδα με προτεραιότητα στους απογόνους των θυμάτων, μεταφορά τεχνογνωσίας στην Ελλάδα, ή ανάληψη από το γερμανικό κράτος των εξόδων των γερμανικών επιχειρήσεων, που πραγματοποιούν έργα υποδομής στην Ελλάδα. Τη σχετική διαδικασία θα μπορούσε να την επεξεργαστεί μια κοινή οικονομική επιτροπή».

Δεν υπάρχει θέμα συμψηφισμού του κατοχικού δανείου με τα χρέη της Ελλάδας, δηλώνει. «Τα δύο θέματα είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους. Γι αυτό και θα γίνουν ξεχωριστές διαπραγματεύσεις» διευκρινίζει ο κ. Γλέζος.

Πηγή: 7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.