Ειδησεογραφικό site

Γκορία: Η δειλία του Τσίπρα που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την Ελλάδα

45

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση διεξαγωγής δημοψηφίσματος από τα χείλη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο Ιταλός δημοσιογράφος της Corriere della Sera, Φαμπρίτζιο Γκορία, ο οποίος παρακολουθεί με αμείωτο το ενδιαφέρον τις εξελίξεις του ελληνικού ζητήματος ερμηνεύει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να πει «όχι» στην πρόταση των Θεσμών.

Σε κείμενό του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του πολιτικού περιοδικού East, του οποίου είναι διευθυντής, γράφει χαρακτηριστικά: «Η δειλία του Τσίπρα που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την Ελλάδα».

Ξεκινώντας με την απόπειρα διεξαγωγής δημοψηφίσματος το 2011 από τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου, ο Γκορία γράφει: «Αυτή τη φορά είναι χειρότερα. Το 2011 ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, την παραμονή της Συνόδου των G20 στις Κάννες. Εχθές ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Ο λαϊκισμός του Παπανδρέου κατευνάστηκε, αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η Ελλάδα και ο Τσίπρας φλερτάρουν με την καταστροφή. Κι η Ευρωζώνη μαζί τους».

Την ίδια ώρα, ο Ιταλός δημοσιογράφος ανατρέχει σε παλαιότερο δημοσίευμα του περιοδικού East, στο οποίο είχε αναφερθεί πως η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αυτό που χρειαζόταν η Ελλάδα για να βγει από την «χειρότερη κρίση της ιστορίας της».

Μάλιστα, περιγράφει ως «popular» όσα «όπλα» χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, από την διαπραγμάτευση του δεύτερου πακέτου διάσωσης, στην ελάφρυνση του χρέους.

«Ήδη από τον Ιανουάριο είχαμε αναρωτηθεί πώς θα ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί ένα προεκλογικό πρόγραμμα ονειρικό και γεμάτο ιδεαλισμό. Η απάντηση δεν ήταν θετική», επισημαίνει ο Γκορία.

«Έπειτα από μήνες εξαντλητικών διαπραγματεύσεων, η υπομονή των Ευρωπαίων νομοθετών έχει φτάσει στο τέρμα. Η χθεσινή κίνηση, εκείνη της διεξαγωγής δημοψηφίσματος σχετικά με την πρόταση των πιστωτών, σκότωσε κάθε είδους εμπιστοσύνη που οι αξιωματούχοι του ΝΔΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν είχαν στον Τσίπρα», συνεχίζει ο δημοσιογράφος.

Αποκαλύπτει δε, συνομιλία που είχε με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος του είπε χαρακτηριστικά μετά την ανακοίνωση δημοψηφίσματος: «Δεν έχω λόγια. Είμαι εμβρόντητος. Δεν πρόκειται για παιχνίδι. Πιθανώς τα χειρότερα δεν έχουν ακόμα φτάσει».

Όπως εξηγεί στο δημοσίευμά του ο Γκορία, το πιο επώδυνο στοιχείο σύμφωνα με τον δημοσιογράφο δεν είναι η επιβολή capital control, αλλά «η δειλία του Τσίπρα».

Έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων που βασίστηκαν σε διπλά παιχνίδια και σε πολλά πήγαινε-έλα, τώρα φτάσαμε στο σημείο δίχως επιστροφή, τονίζει ο Γκορία. «Είναι σαν να πήγε στους ψηφοφόρους του να πει ότι τώρα πρέπει εκείνοι να αποφασίσουν την τύχη τους, μέσα ή έξω. Το δημοψήφισμα, αν διεξαχθεί, θα έχει αυτή την αξία, πέρα από την πολιτική σχετικά με τους χειρισμούς του Τσίπρα. Είναι το αποτέλεσμα της διπλής διαλεκτικής του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν: βολική στην Ευρώπη και επιθετική στην πατρίδα», εξηγεί.

Καταλήγοντας το σκληρό κείμενό του, ο Ιταλός δημοσιογράφος επισημαίνει: «Ένας πραγματικός πολιτικός ηγέτης δεν εγκαταλείπει τον λαό του στην πιο δραματική στιγμή. Ο Τσίπρας το έκανε, επιδεικνύοντας ότι δεν βρίσκεται στο ύψος του εκλογικού σώματος που ύστερα από χρόνια κρίσης, η οποία οφείλεται κυρίως στην ανεπαρκή τάξη που δεν φρόντισε τους πολίτες της. Το πραγματικό ερώτημα είναι ένα άλλο, η απάντηση στο οποίο δεν προεξοφλείται. Υπάρχει στην Ευρωζώνη ένας ηγέτης ικανός να αποτρέψει την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ που θα κατέστρεφε το ευρωπαϊκό όνειρο;».

Τα σχόλια είναι κλειστά.