Ειδησεογραφικό site

Γιώργος Παπανδρέου: «Επί Βενιζέλου το ΠΑΣΟΚ εξαϋλώθηκε»

43

«Επί των ημερών του Ε. Βενιζέλου το ΠΑΣΟΚ εξαϋλώθηκε. Ας μην χρησιμοποιούν λοιπόν τον Ανδρέα Παπανδρέου ως προφάσεις εν αμαρτιαίες». Με τη φράση αυτή ο Γ. Παπανδρέου δίνει σκληρή απάντηση στην Χαριλάου Τρικούπη που τον κατηγορεί ότι με την πρωτοβουλία του να δημιουργήσει νέο κόμμα δεν τίμησε την ιστορική ρήση του Α. Παπανδρέου ότι το ΠΑΣΟΚ δεν τεμαχίζεται, δεν κληρονομείται και δεν χαρίζεται. Ο Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών υποστηρίζει ότι δεν συμβιβάστηκε με την διαπλοκή και αν είχε κάνει τα χατίρια των βαρόνων των μίντια δεν θα είχε ανατραπεί από την πρωθυπουργία της χώρας.

Το γεγονός ότι το κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών δείχνει να εξασφαλίζει οριακά την είσοδο του στη Βουλή σημαίνει ότι μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος παραμένει ακόμα θυμωμένη μαζί σας , δεδομένου ότι αντί για σοσιαλισμό βίωσε βαρβαρότητα επί των ημερών σας στην πρωθυπουργία ! Σε όλο αυτό τον κόσμο , που παραμένει δύσπιστος απέναντι σας , τι θα λέγατε για να σας εμπιστευτεί την Κυριακή των εκλογών;

– Το 2010 ως Πρωθυπουργός κι ενώ η χώρα μετρούσε μέρες για χρεωκοπία, βρέθηκα στο δίλημμα είτε να επωμιστώ μόνος μου μαζί με την κοινοβουλευτική μου ομάδα τη διαχείριση της κρίσης ώστε να μην πτωχεύσουμε αφού όλες οι πολιτικές δυνάμεις ήταν απέναντι, είτε να πάω σε εκλογές, ή να ζητήσω αυξημένη πλειοψηφία στην ψήφιση των δανειακών συμβάσεων, δηλαδή να θέσω την Ελλάδα σε τεράστιο κίνδυνο. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο κ. Σαμαράς , ο κ. Τσίπρας και φυσικά και το ΚΚΕ ήταν αποφασισμένοι να μην ψηφίσουν. Επέλεξα το πρώτο. Γιατί εγω τη χώρα μου δεν θα την έπαιζα ποτέ στα ζάρια, σε αντίθεση με άλλους. Και ανέλαβα εν γνώσει μου το τεράστιο πολιτικό κόστος να ταυτιστώ με πολύ δυσάρεστες αποφάσεις. Γνωρίζω λοιπόν ότι απαιτείται χρόνος και ψυχραιμία ώστε να αντιληφθεί η πληγωμένη κοινωνία ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος , κάτι που αποδεικνύεται μέχρι και σήμερα. Αντίθετα εγω άνοιξα δρόμους τους οποίους Δυστυχώς φιλόδοξοι πολιτικοί αρχηγοί οι οποίοι πορέυονται προς την πρωθυπουργία με την κάλυψη της τότε πραγματικότητας, όπως και το περιβάλλον στα ΜΜΕ εμποδίζουν την δημόσια αυτή συζήτηση, για να εξάγει και ο πολίτης τα συμπεράσματά του. Εμείς όμως, με το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, παρά τις αντιξοότητες τολμάμε να μιλήσουμε για το μέλλον. Γιαυτό εξάλλου δημιουργήθηκε το Κίνημά μας. Για να προτείνουμε με την τεράστια εμπειρία μας, βγαλμένη ακόμη και από τα λάθη μας, τον τρόπο να ξεφύγουμε από το σπιράλ που ζούμε που παρά τις θυσίες μας φέρνει στο ίδιο σημείο, αφού είναι απόλυτα αναγκαίο να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές στο Κράτος, την Οικονομία, τη Δικαιοσύνη, τους θεσμούς, τις οποίες είχαμε ξεκινήσει και πρέπει να συνεχιστούν μετά και τη στασιμότητα των δύο τελευταίων χρόνων.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σε μια προσπάθεια να αποδοκιμάσει την πρωτοβουλία σας για την ίδρυση νέου κόμματος , χρησιμοποιεί ως επιχείρημα την γνωστή ρήση του Α. Παπανδρέου «Το ΠΑΣΟΚ δεν τιμαριοποιείται δεν κληρονομείται και δεν χαρίζεται»! Θα ήθελα την απάντηση σας.

– Εγω αυτήν την ρήση του Ανδρέα και ευτυχώς που τον θυμήθηκαν , την κάνω πράξη. Δεν συμβιβάστηκα με θέσεις για να σιωπήσω βλέποντας τον αφανισμό του ΠΑΣΟΚ. Στην εξαύλωσή του από την ηγεσία αντιδρούσα και αντιδρώ και στην ταύτισή του με την Δεξιά, στο όνομα μιας συγκυβέρνησης χωρίς αρχές, πλαίσιο και δεσμεύσεις . Με αποφάσεις που λαμβανόταν χωρίς καν υπουργικά συμβούλια, παρά μόνον από τον κ.Σαμαρά και τον κ.Βενιζέλο. Ας μην χρησιμοποιούν λοιπόν τον Ανδρέα Παπανδρέου ως προφάσεις εν αμαρτίαις.Αντίθεται το ΚΙΝΗΜΑ μας προσφέρει ανάσα στην ασφυξία που εξέφραζαν οι δημοκρατικοί πολίτες που έβλεπαν τον πολιτικό φορέα που τους εξέφραζε επί χρόνια , να μην υπάρχει. Ή να υπάρχει για να υπηρετεί προσωπικά πολιτικά συμφέροντα.

Αποδίδετε την ανατροπή σας από την πρωθυπουργία το 2011 σε σχέδιο πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων. Μήπως και εσείς, ενώ γνωρίζατε ότι έχετε απέναντι σας τη διαπλοκή, από το 2007 όταν το εκδοτικό κατεστημένο της χώρας σας έδειχνε το δρόμο της εξοδου από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, στην πορεία του χρόνου συμβιβαστήκατε και δεν αλλάξατε τίποτα με αποτέλεσμα να το πληρώσετε ακριβα;

Αν συμβιβαζόμουν κύριε Κατσίγιαννη και έκανα χατήρια , θα είχα άλλη πορεία. Αυτό όμως δεν θα με αφορούσε. Το ζήτημα δεν είναι να είναι πάση θυσία ο Γιώργος Παπανδρέου Πρωθυπουργός, ούτε και να αραδιάζουμε ονόματα που δημιουργούν εξαρτήσεις . Γιατί αύριο θα είναι άλλοι στη θέση τους. Το μεγάλο ζήτημα είναι να δημιουργήσουμε και να ενισχύσουμε θεσμούς διαφάνειας, ώστε να μην επιτρέπουμε να υπάρχουν τέτοιου είδους σχέσεις . Κι εμείς στον πολύ περιορισμένο και πολύ δύσκολο χρόνο της κυβέρνησής μας, το ξεκινήσαμε. Θεσπίσαμε τη Διαύγεια, το νομοθετικό πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές προμήθειες του Δημοσίου κ.α. Γιαυτό πολεμήθηκα , αλλά σήμερα λέω ότι επιβάλλεται αυτές τις αλλαγές να τις πολλαπλασιάσουμε, να τις διευρύνουμε, γιατί έτσι ενισχύουμε την προστασία της Δημοκρατίας και του Έλληνα πολίτη.

Υποστηρίζετε ότι για την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο ευθύνεται η κυβέρνηση Καραμανλή. Όμως εσείς προκαλέσατε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το 2009 με αφορμή την προεδρική εκλογή και στη συνέχεια σας έσκασε στα χέρια η οικονομική κατάρρευση της χώρας. Ήταν λάθος που ζητήσατε τότε εκλογες;

Ο Καραμανλής εκτροχίασε τα δημοσιονομικά της χώρας, την κατέστησε εντελώς αναξιόπιστη, απέκρυπτε το τεράστιό έλλειμμα, διέλυσε το Κράτος, το οποίο γέμισε με κομματικές στρατιές, στέιτζ κλπ. Έκλεισε ξαφνικά από τον Μάιο του 2009 τη Βουλή για να παραγράψει τα σκάνδαλά του και πήγε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές για να δραπετεύσει, αφού ο ίδιος ήξερε τι μας περίμενε. Δεν την οδήγησα λοιπόν εγω τη χώρα σε εκλογές. Αλλά μπορείτε να φανταστείτε πώς θα διαχειριζόταν ο Καραμανλής το ξέσπασμα της κρίσης αν δεν είχε δραπετεύσει? Τι θα πλήρωνε ακόμη η χώρα και πού θα βρισκόμασταν σήμερα?

Από την Χαριλάου Τρικούπη διακινούνται απειλητικές πληροφορίες προς το πρόσωπο σας αναφορικά με την διαχείριση των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ την περίοδο της προεδρίας σας. Σας ανησυχεί η δημοσιοποίηση του πορίσματος;

Το γνωστό κάθε φορά σενάριο. Είμαι υπερ του πλήρους ελέγχου των οικονομικών όλων των κομμάτων ώστε να σταματήσουν να αποτελούν στοιχεία εκβιασμού κάθε φορά που κάποιοι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση.

Πιστεύετε ότι την Κυριακή αξίζει να δοθεί μια ευκαιρία στον Α. Τσίπρα ή μια ακόμη στον Α. Σαμαρα;

Η ανάληψη της πρωθυπουργίας δεν είναι ζήτημα ευκαιρίας. Κάποιος θα είναι πρωθυπουργός . Ο κ. Σαμαράς έδειξε πολύ καλά πώς αντιλαμβάνεται τον πολύ υπεύθυνο ρόλο του πρωθυπουργού ειδικά σε περίοδο κρίσης. Εκμεταλλεύτηκε την κρίση για να γίνει πρωθυπουργός και παρόλο που απολάμβανε μια ευρεία συναίνεση, που εγώ ως Πρωθυπουργός ούτε να την φανταστώ θα μπορούσα, απέτυχε και μας γύρισε πίσω . Την ίδια εκμετάλλευση κάνει και ο κ.Τσίπρας σήμερα για να γίνει Πρωθυπουργός . Το θέμα λοιπόν δεν είναι τα πρόσωπα, είναι οι πολιτικές που φέρουν. Εκεί κρίνονται και εκει θα κριθούν όλοι .

Πηγή: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ – Parapolitika.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.