Ειδησεογραφικό site

Εξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Γιούνκερ-Ιστορική χαρακτήρισε τη διαδικασία ο Μάρτιν Σουλτς

58


Με 422 ψήφους υπέρ, 250 κατά,  47 λευκές και 10 άκυρες ο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ εξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα επόμενα πέντε χρόνια από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο σε σύνολο 729 από τους 751 ευρωβουλευτές που ήταν παρόντες.

Ο Πρόεδρος Μάρτιν Σουλτς χαρακτήρισε «ιστορική» τη διαδικασία και τόνισε πως έχουμε έναν Πρόεδρο που εξελέγη με τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Τον Ιούλιο του 2004 ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε εκλεγεί με 413 ψήφους υπέρ 251 κατά και 44 αποχές σε σύνολο 732 ευρωβουλευτών, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2009 είχε επανεκλεγεί με 382 ψήφους υπέρ, 219 κατά και 117 αποχές σε σύνολο 736

Ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ θα επιλέξει τους επιτρόπους μεταξύ των υποψηφίων που θα προτείνουν τα κράτη μέλη και θα αποφασίσει ποιους τομείς πολιτικής θα τους αναθέσει. Ο κατάλογος των επιτρόπων υποβάλλεται στη συνέχεια για έγκριση (με ειδική πλειοψηφία) πρώτα στο Συμβούλιο των Υπουργών και στη συνέχεια στο Κοινοβούλιο. Εφόσον εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, η νέα Επιτροπή διορίζεται επίσημα από το Συμβούλιο.

Ο κ. Γιούνκερ θα αναλάβει επίσημα πρόεδρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα διαδεχθεί τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο την 1η Νοεμβρίου του 2014.

Γιούνκερ:  Μία νέα αρχή στην Ευρώπη

Νωρίτερα στην ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε λόγο για μία νέα αρχή στην Ευρώπη.

Ο κ. Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, όπως είπε, τονίζοντας ότι η οικονομία πρέπει να εξυπηρετεί τους πολίτες. Ψηλά στις προτεραιότητες του έθεσε την καταπολέμηση της ανεργίας, την ενίσχυση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, η εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς, μία νέα πολιτική στη μετανάστευση, τα περιβαλλοντικά θέματα, η θεσμική μεταρρύθμιση για μία πιο δημοκρατική ΕΕ, οι οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και η ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της Ένωσης.

Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει του ευρωσκεπτικιστές, που βγήκαν ενισχυμένοι στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ότι η ΕΕ δεν έρχεται να καταργήσει τα έθνη στην Ευρώπη.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επέλεξε επίσημα τον Jean-Claude Juncker για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 27 Ιουνίου, με 26 χώρες να ψηφίζουν υπέρ και δύο κατά. Ο κ. Juncker πρέπει να συγκεντρώσει το 50% συν μία των ψήφων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλαδή 376 ψήφους, προκειμένου η υποψηφιότητά του να εγκριθεί.

Ο κ. Γιούνκερ ήδη παρουσίασε τις προτεραιότητές του στις 8 και 9 Ιουλίου, στη διάρκεια ακροάσεων που διοργάνωσαν διάφορες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με στόχο να λάβει υποστήριξη για το πολιτικό του πρόγραμμα.

Αναβάθμιση της βιομηχανίας με 300 δισ. ευρώ

Ο κ. Γιούνκερ υποσχέθηκε τη διάθεση 300 δισ. ευρώ για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, με στοχοπροσηλωμένη χρήση των διαρθρωτικών ταμείων και των νέων μέσων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Έθεσε ως στόχο την αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας στο 20% του ΑΕΠ της ΕΕ μέχρι το 2020, από το 16% που είναι σήμερα.

Στο πρόγραμμα του ο κ. Γιούνκερ, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις υποδομές, ιδιαίτερα στα δίκτυα ενέργειας, μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, καθώς επίσης στην εκπαίδευση και στην καινοτομία.

Αναφέρθηκε ακόμη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που «παράγουν νυχθημερόν και δημιουργούν θέσεις εργασίας» και οι οποίες -όπως είπε- μπορούν να στηριχθούν μόνο μέσω της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας. Οι επενδύσεις, επισήμανε, μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

Όπως είπε, πρέπει να να γίνει η ορθότερη δυνατή αξιοποίηση των δυνατοτήτων τόσο του κοινοτικού προϋπολογισμού όσο και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, το κεφάλαιο της οποίας πρέπει να αυξηθεί, σε συνδυασμό με την παροχή εγγυήσεων, ώστε να ενισχυθεί η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ρευστότητα και χρηματοδότηση.

Αναφερόμενος στο Σύμφωνο Σταθερότητας είπε ότι «η Ευρώπη πρέπει να τηρεί τις υποσχέσεις της και δεν θα τις διαψεύσω εγώ». Η διάσταση της ανάπτυξης θα αξιοποιηθεί πλήρως, υποσχέθηκε.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν μπορεί να αλλάξει και να εγκαταλειφθεί, διότι διασφαλίζει την απαιτούμενη αξιοπιστία , είπε.

Σε άλλο σημείο όμως της ομιλία του, ο κ. Γιούνκερ έκανε αναδρομή σε τρία πρόσωπα που κατά την άποψή του διαδραμάτισαν διαμόρφωσαν με τον ρόλο τους τη σημερινή Ευρώπη: στον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Ζακ Ντελόρ, τον Γάλλο πρώην πρόεδρο, Φρανσουά Μιτεράν, και τον Γερμανό πρώην καγκελάριο, Χέλμουτ Κολ. Ειδικά για τον Μιτεράν, υπενθύμισε ότι ήταν ο πολιτικός που είχε πει ότι οι εθνικισμοί οδηγούν σε πόλεμο και δεν έχουν θέση στην Ευρώπη.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επέλεξε επίσημα τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 27 Ιουνίου, με 26 χώρες να ψηφίζουν υπέρ και δύο κατά. Ο κ. Γιούνκερ πρέπει να συγκεντρώσει το 50% συν μία των ψήφων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλαδή 376 ψήφους, προκειμένου η υποψηφιότητά του να εγκριθεί.

Ο κ. Γιούνκερ ήδη παρουσίασε τις προτεραιότητές του στις 8 και 9 Ιουλίου, στη διάρκεια ακροάσεων που διοργάνωσαν διάφορες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με στόχο να λάβει υποστήριξη για το πολιτικό του πρόγραμμα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.