Ειδησεογραφικό site

Γιούνκερ: Σημαντική πρόοδος της Ελλάδας, αλλά δεν μπορεί ακόμη να βγει από το μνημόνιο

56

Την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα χαιρετίζει σε συνέντευξή του στο Βήμα ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο καθώς κατέγραψε το πρώτο της πρωτογενές πλεόνασμα εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είναι κάτι ασήμαντο για μια χώρα που δοκιμάζεται» υπογραμμίζει επισημαίνοντας, ωστόσο, δεν μπορεί ακόμη να βγει από το μνημόνιο.

«Πιστεύω ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο, και παρόλο που δεν θα έλεγα ότι είναι στον δρόμο να βγει από το μνημόνιο, είναι εντούτοις προς την κατεύθυνση, να μπορέσει να απαλλαγεί από την εξωτερική βοήθεια. Τα προγράμματα λειτούργησαν», τόνισε ο κ.Γιούνκερ.

Όπως τονίζει «η Ιρλανδία βγήκε από το πρόγραμμα, η Πορτογαλία βγήκε. Καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε τον τραπεζικό τομέα στην Ισπανία, και η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο».

«Στην αρχή της κρίσης δεν είχαμε τα κατάλληλα εργαλεία για να την καταπολεμήσουμε. Αυτό ήταν μια έλλειψη στην συνθήκη του Μάαστριχτ γιατί δώσαμε μεγάλη σημασία στον νομισματικό πόλο και στην ΕΚΤ, και όχι τόσο στην οικονομική και πολιτική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης, που ενισχύεται περισσότερο με τα εργαλεία με τα οποία την προικίσαμε και θέσαμε σε εφαρμογή, και τα οποία μας επιτρέπουν μια καλύτερη αντίδραση στην περίπτωση που παρουσιαστεί ένα ξαφνικό γεγονός. Υπήρχαν λεπτομέρειες στα προγράμματα αναδιάρθρωσης σε διάφορες χώρες, τα οποία δεν μού άρεσαν. Όμως σε γενικές γραμμές, τα προγράμματα αυτά, όπως αποφασίστηκαν και εφαρμόσθηκαν, είχαν ευεργετική επίδραση» επισημαίνει.

Τα σχόλια είναι κλειστά.