Ειδησεογραφικό site

Πρωτοβουλία Γιούνκερ για συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους στο παρασκήνιο

21

Εντατική προσπάθεια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων δανειστών βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες στο παρασκήνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Κομισιόν συνομιλεί τόσο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την ελληνική κυβέρνηση όσο και με τις κυβερνήσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών και κυρίως το Βερολίνο. Αρωγοί του κ. Γιούνκερ στην πρωτοβουλία για επίτευξη συνεννόησης μεταξύ των Ευρωπαίων και της νέας ελληνικής κυβέρνησης είναι οι πρωθυπουργοί της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν-με τον οποίο συναντάται αυτή την ώρα ο κ. Τσίπρας στη Βιέννη- και ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, ο κ. Γιούνκερ συμβούλευσε τον Έλληνα πρωθυπουργό, να μην «υποθέτει» πως το κλίμα έχει αλλάξει τόσο στην Ευρωζώνη, ώστε να δεχθεί απλά όλες τις υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά στους Έλληνες ψηφοφόρους, αναφορικά με τη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «μόνον εν μέρει απάντησε» στις ανησυχίες των Βρυξελλών αναφορικά με τα σχέδιά του κατά τις προγραμματικές δηλώσεις που έκανε χθες στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το Reuters, οι δηλώσεις Γιούνκερ έγιναν πριν από συνομιλίες του με Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD), εταίρους στον συνασπισμό της Άγγελας Μέρκελ. Επίσης, το πρακτορείο αναφέρει χαρακτηριστικά πως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας παρουσίασε σχέδια για την κατάργηση του προγράμματος λιτότητας και απέκλεισε οποιαδήποτε επέκταση του προγράμματος στήριξης, μπαίνοντας σε πορεία σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους εταίρους του.

Τα σχόλια είναι κλειστά.