Ειδησεογραφικό site

Τα τελεσίγραφα πάνε κι έρχονται – Μετά τις δηλώσεις Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ, η κυβέρνηση λέει ότι είναι έτοιμη για συμφωνία

37

Επιχειρώντας να κατευνάσει την οξύτητα που δημιουργήθηκε, μετά τα πολλά τελεσίγραφα των δανειστών, η κυβέρνηση έσπευσε να δηλώσει ότι είναι έτοιμη να κάνει συμφωνία ακόμα και σήμερα. Αναλυτικά το ρεπορτάζ:

Την ώρα που συγκλίνουσες πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές, αλλά και οι δηλώσεις των Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Γερούν Ντάισελμπλουμ, ερμηνεύονται ως τελεσίγραφο προς την ελληνική πλευρά, στην Αθήνα εξακολουθούν να μιλούν για συμφωνία.

Έτσι, κυβερνητική πηγή έλεγε το μεσημέρι της Παρασκευής: «Δεν υπάρχει τελεσίγραφο, δεν μας έχει δοθεί τίποτα».

Και προσέθετε: «Εμείς είμαστε έτοιμοι, περιμένουμε να μας φωνάξουν να κάνουμε τη συμφωνία ακόμα και σήμερα» (σ.σ. εννοώντας συμφωνία, με βάση και αυτά που λέει η Αθήνα).

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι διπλωματικές αβρότητες εξαφανίστηκαν χθες στις Βρυξέλλες, καθώς ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, εγκάλεσε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, ενώ το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι αποχώρησε από τη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που βασίζονται σε δύο ευρωπαϊκές πηγές, στην Ελλάδα επιδόθηκε τελεσίγραφο 24 ωρών προκειμένου να καταθέσει ισχυρές προτάσεις. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όλες οι πλευρές των δανειστών ετοιμάζονται ακόμα και για το ενδεχόμενο Grexit.

Αξιόπιστη ελληνική πρόταση, με ισοδύναμα, όπου αυτά κρίνονται αναγκαία ως προς τις περικοπές του ΕΚΑΣ και του ΦΠΑ στο ρεύμα, απαιτεί η Κομισιόν από την κυβέρνηση μεχρι σήμερα το απόγευμα.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις τελεσίγραφα από τον Πρόεδρο της Κομισιόν και τον επικεφαλή  του Eurogroup

Η επόμενη κίνηση ανήκει στην Ελλάδα δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές θα συνεχιστούν αλλά πρώτα σε τεχνικό επίπεδο.

Μετά τις χθεσινές τορπίλες των πιστωτών που «χτύπησαν» τη διαπραγμάτευση, σήμερα ήρθαν και νέα μηνύματα.

Με το ΔΝΤ να έχει αποχωρήσει -προς το παρόν τουλάχιστον- από τις διαπραγματεύσεις, οι Ευρωπαίοι εταίροι έριξαν το μπαλάκι και την ευθύνη στην Ελλάδα για τις επόμενες κινήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στον ρόλο του σκληρού, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε πως υπάρχει ακόμα χρόνος για συμφωνία, αλλά όχι με υποχωρήσεις από τους εταίρους. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε πως «αν η Ελλάδα δεν πάρει δύσκολες αποφάσεις, μένει μόνη της», αφού πλέον δεν έχει άλλες επιλογές από το να υποχωρήσει στις απαιτήσεις των Θεσμών. Από την άλλη πλευρά, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε πιο ήπιους τόνους, είπε πως η διαπραγμάτευση ξεκινά και πάλι, πρώτα σε τεχνικό επίπεδο και μετά σε πολιτικό.

Ντάισελμπλουμ: Αν η Ελλάδα δεν πάρει δύσκολες αποφάσεις, μένει μόνη της

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε φινλανδική εφημερίδα, ο κ. Ντάισελμπλουμ χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου για την Ελλάδα. Ξεκαθάρισε πως πλέον τα περιθώρια έχουν στενέψει πολύ και η μόνη επιλογή που έχει η ελληνική κυβέρνηση είναι να πάρει σκληρές αποφάσεις και να συμφωνήσει με τα όσα ζητούν οι δανειστές προκειμένου να κλειδώσει η συμφωνία.

«H Ελλάδα δεν έχει επιλογή από το να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις που απαιτούνται από τους διεθνείς δανειστές της αν θέλει να εξασφαλίσει νέα δάνεια και να αποφύγει τη χρεοκοπία», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Βέβαια ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών είπε πως ακόμα υπάρχει χρόνος για συμφωνία -όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters- αρκεί η ελληνική κυβέρνηση  να αποδεχτεί το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις κι ότι πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις. «Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα αν δεν θέλει να βοηθήσει τον εαυτό της», δήλωσε στην Helsingin Sanomat.

Στη συνέντευξη, η οποία δόθηκε την Πέμπτη, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι ακόμα μπορεί να επιτευχθεί εγκαίρως μια συμφωνία προκειμένου να δοθεί η βοήθεια στην Ελλάδα πριν από το τέλος του μήνα, προσθέτοντας ότι οι δανειστές είναι ακόμα ανοιχτοί σε προτάσεις από την Ελλάδα, εφόσον αυτές είναι οικονομικά εφαρμόσιμες.

«Η πολιτική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί ακόμα και αύριο, εφόσον είναι αξιόπιστη και εξασφαλίζει την οικονομική ανεξαρτησία της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup.

Γιούνκερ: Ξεκινούν ξανά οι συζητήσεις – Συμφωνία πρώτα σε τεχνικό επίπεδο και μετά σε πολιτικό

«Μια συμφωνία με την Ελλάδα είναι απαραίτητη τις επόμενες ημέρες. Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την Παρασκευή.

Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα ξεκινήσουν ξανά, πρώτα σε τεχνικό επίπεδο και μετά σε πολιτικό, σημείωσε, τονίζοντας πως η «Κομισιόν έχει διατυπώσει τις προτάσεις της στον Έλληνα πρωθυπουργό, τις οποίες μελετά η Ελλάδα από την Πέμπτη το βράδυ», μεταδίδει το Reuters.

Μάλιστα ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για νέες προτάσεις και ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει μια απόφαση και να εργαστεί πάνω σε αυτές που της έχουν ήδη κατατεθεί.

Μιλώντας στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Culture, ο επικεφαλής της Κομισιόν είπε ότι «έθεσα το θέμα χθες στον Έλληνα πρωθυπουργό, με τον οποίο πέρασα δύο ώρες, έχοντας συναντηθεί μαζί του τόσες φορές προηγουμένως. Έθεσα έναν αριθμό παρατηρήσεων και προτάσεων που η ελληνική κυβέρνηση εξέταζε το βράδυ της Πέμπτης».

Χθες ο κ. Γιούνκερ διεμήνυσε στον Αλέξη Τσίπρα ότι πρέπει να εργαστεί πάνω στην πρόταση που του έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες και να βρει εναλλακτικά μέτρα που θα αντισταθμίσουν οποιαδήποτε απόκλιση, ανέφερε πηγή της ΕΕ στο MNI.

“Μονόδρομος η συμφωνία” για τον Φλαμπουράρη γιατί η “χρεοκοπία δεν συμφέρει κανέναν”

«Η συμφωνία είναι μονόδρομος, και είναι πιθανή ακόμη και μέχρι την 18η Ιουνίου», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης σε συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ,υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση έχει απέναντί της μια προπαγάνδα που εκπορεύεται από τους δανειστές μας και από τους εδώ εκπροσώπους τους».

«Συμφωνία θα υπάρξει, διότι χρεοκοπία της χώρας μας δεν συμφέρει ούτε εμάς ούτε τους δανειστές μας. Έτσι όπως είναι παγκοσμιοποιημένη η οικονομία αν πάθει κάτι ένας κρίκος της δεν μπορεί να μη γίνει κακό στο σύνολό της» προειδοποίησε ο υπουργός, και υπογράμμισε: «Είμαστε μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται και διαπραγματεύεται ουσιαστικά πράγματα. Μάς κάνουν κριτική για τα μέτρα που θα πάρουμε, αλλά ξεχνάνε ότι ο κ. Σαμαράς, καθώς είχε δεσμευτεί για πρωτογενές πλεόνασμα 3% φέτος, θα έπρεπε να πάρει μέτρα πάνω από 5 δισ. ευρώ, δηλαδή υπερπολλαπλάσια από αυτά που συζητά η κυβέρνησή μας».

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης ανέφερε ακόμη πως η κυβέρνηση έχει απέναντί της μια προπαγάνδα που εκπορεύεται από τους δανειστές μας και από τους εδώ εκπροσώπους τους. «Υπάρχει προσπάθεια από κάποιους να καθυποτάξουν τον ελληνικό λαό. Μέχρι το ΕΚΑΣ ζητάνε να καταργηθεί που το παίρνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι για λόγους επιβίωσης» είπε ο υπουργός και σημείωσε ότι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης έχει ήδη ξεκινήσει με διασφάλιση τροφής, στέγης και θέρμανσης. «Είμαστε αποφασισμένοι να την ολοκληρώσουμε πιο νωρίς από την τετραετία» τόνισε.

Αναφερόμενος στο έργο της κυβέρνησης και τις προσπάθειες που καταβάλλει, ο κ. Φλαμπουράρης είπε: «Να κάνουμε κριτική στην κυβέρνηση για το ότι δεν μπορούμε να “πετάξουμε”, ότι δεν κάναμε τα πάντα σε λίγους μήνες. Αλλά να γνωρίζουμε ότι δεν επιβαρύναμε κανέναν τους πρώτους μήνες. Ποιον επιβαρύναμε; Τα θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης, όπου αρχίσαμε να παίρνουμε μέτρα αντιμετώπισης; Επιβαρύναμε όσους χρωστάνε σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις των 100 δόσεων; Επιβαρύναμε κάποιον με την αποκατάσταση των άδικων απολύσεων σε καθαρίστριες και άλλους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα; Επιβαρύναμε που ξανανοίξαμε την ΕΡΤ αφαιρώντας μια μαύρη κηλίδα για τη δημοκρατία στη χώρα μας»;

Τέλος, επισήμανε ότι εκείνο που επιδιώκει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις, είναι να κατευθυνθούν πόροι για την παραγωγική ανασυγκρότηση και αυτό γιατί προϋπόθεση της αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας είναι η διευθέτηση του δημόσιου πόρου, με τρόπο ώστε να στηριχθεί η παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας.

Καμμένος: Δεν θα κάνουμε πίσω

Η κυβέρνηση έχει κάνει πολλές υποχωρήσεις και δεν κάνει πίσω στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος μιλώντας στο Mega.

«Θα πρέπει να καταλάβουν οι δανειστές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει άλλο πίσω», είπε ο κ. Καμμένος, ενώ έκανε λόγο για «σκληρό πόκερ», σημειώνοντας πως τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση έχει περάσει διά πυρός και σιδήρου.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ επισήμανε ακόμη πως αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε δεν θα πληρώσουμε το ΔΝΤ. «Δεν είμαστε πλέον σε θέση να πληρώνουμε τοκοχρεολύσια χωρίς να παίρνουμε ούτε ένα ευρώ», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ στα νησιά διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε» και ότι θα είναι στη χαμηλότερη βαθμίδα.

«Είναι όρος από την πλευρά της κυβέρνησης και κόκκινη γραμμή από τους ΑΝΕΛ, η οποία έγινε απόλυτα σεβαστή (από τον Πρωθυπουργό)», σημείωσε. «Μέχρι τον Σεπτέμβριο δεν θα πειραχθεί τίποτε και η διαφορά αφορά τα είδη πολυτελείας» είπε, για να προσθέσει: «Δεν μπορεί να βρίσκεται στο 6% ο φόρος πολυτελείας για να πίνει ο άλλος σαμπάνια στη Μύκονο».

Ο κ. Καμμένος εξέφρασε την στήριξή του στον Πρωθυπουργό, ενώ σημείωσε ότι η συμφωνία που θα έρθει θα πρέπει να έχει μέτρα που θα καταστήσουν το χρέος βιώσιμο για να μπορεί να μπει η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.