Ειδησεογραφικό site

Γιούνκερ: Η Τρόικα έχει κάνει λάθη, θα πρέπει να αναθεωρηθεί

39

Η Τρόικα έχει κάνει λάθη και πρέπει να αναθεωρηθεί η λειτουργία της αλλά την κατάλληλη στιγμή, παραδέχτηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας χθες στην Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Όταν έλθει η κατάλληλη στιγμή όλα πρέπει να αναθεωρηθούν» είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι η Ευρώπη έχει «αμαρτήσει» κι έχει προσβάλλει την αξιοπρέπεια των Ελλήνων, των Πορτογάλων αλλά και των Ιρλανδών, αν και παραδέχτηκε ότι μια τέτοια δήλωση ακούγεται παράξενη από αυτόν, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις εν λόγω εξελίξεις ως πρώην πρόεδρος του Eurogroup.

Aλλά πρέπει να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος και να μην τα επαναλάβουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, λέγοντας ότι είχε δείξει απόλυτη εμπιστοσύνη στην τρόικα και σε αυτά που έλεγε.

Μαλιστα, πρόσθεσε ότι είχε ειπωθεί στις χώρες που ήταν σε πρόγραμμα ότι δεν χρειάζεται να μιλούν με τους πολιτικούς αλλά μόνο με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Ο Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι δεν κριτικάρει την σύνθεση της τρόικας, γιατί όπως είπε θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να εκπροσωπούνται και οι τρεις θεσμοί, αντίθετα είπε ότι ασκεί κριτική «στον τροπο και τη λειτουργία της αλλά και στο δημοκρατικό της έλλειμμα».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, αν και όπως είπε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε εκτενής συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση επανέλαβε ότι τα κράτη μέλη πρέπει να συνεχίσουν με τις μεταρρυθμίσεις για να μην βάλουν σε υποθήκη το μέλλον των επόμενων γενιών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.