Ειδησεογραφικό site

Γιουνκέρ: Δεν γίνεται ανάπτυξη με υπερβολική λιτότητα – Πριν τα Χριστούγεννα το πακέτο των 300 δισ. ευρώ

33

Περίπου τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη των ακροάσεων των προτεινομένων Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Ζαν- Κλοντ Γιουνκέρ, τον «μίνι ανασχηματισμό» λόγω της απόρριψης της Σλοβένας Αλένκα Μπράτουσεκ από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και την αντικατάστασή της από την Βιολέτα Μπουλτς, ο Ζαν – Κλοντ παρουσίασε την τελική σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και το πρόγραμμα εργασίας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ζητώντας την ψήφο εμπιστοσύνης του Σώματος.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του ενώπιον της Ολομέλειας ο κ. Γιουνκέρ, μιλώντας στα γαλλικά, αναφέρθηκε στον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και στην κριτική που του ασκήθηκε για τα δέκα χρόνια της προεδρίας του, λέγοντας πως «κατηγορείται συχνά με πολύ σκληρό τρόπο, ενώ στην πραγματικότητα έχει κάνει πολύ σημαντική δουλειά». Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Γιουνκέρ διαφοροποιήθηκε από την προηγούμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας στους Βουλευτές πως η επόμενη Κομισιόν δεν θα θυμίζει σε τίποτα την προηγούμενη. «Αν θέλατε μια Κομισιόν σαν τις προηγούμενες θα έπρεπε να μου το πείτε» υπογράμμισε ο κ. Γιουνκέρ. «Είχα υποσχεθεί πως η νέα Επιτροπή θα έχει πολιτικό χαρακτήρα πολύ περισσότερο πολιτικό από ότι στο παρελθόν. Έκανα ότι μπορούσα για να φέρω σημαντικές προσωπικότητες στην νέα Επιτροπή από τα κράτη-μέλη».

Ο κ. Γιουνκέρ υπογράμμισε πως η επόμενη Κομισιόν θα ασχοληθεί με τα καθημερινά προβλήματα των Ευρωπαίων πολιτών και θα προσπαθεί να βρίσκει βιώσιμες λύσεις, ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή του να εξετάζονται οι μεταρρυθμίσεις στα κράτη-μέλη βάσει και των συνεπειών που θα έχουν στην κοινωνία. «Αυτή τη στιγμή μόνο δύο χώρες στην Ευρωζώνη που διατηρούν την ανώτατη πιστοληπτική ικανότητα, δηλαδή τα τρία Α. Το Λουξεμβούργο και η Γερμανία. Η Γερμανία θα το διατηρήσει. Για το Λουξεμβούργο δεν μπορώ να είμαι σίγουρος. Αλλά αυτό που με απασχολεί, είναι πως η Ε.Ε πρέπει να έχει την ανώτατη αξιολόγηση των τριών Α στον κοινωνικό τομέα. Είναι πιο σημαντικό από την ανώτατη αξιολόγηση στην οικονομία».

«Η υπερβολική λιτότητα δεν λειτουργεί»

Μιλώντας στη συνέχεια στα γερμανικά, άλλη μια γλώσσα που μιλάει άπταιστα ο κ. Γιουνκέρ απευθύνθηκε στον πρόεδρο του Σώματος Μάρτιν Σουλτς τονίζοντας πως οι Γερμανοί πρέπει να έχουν έναν πιο σημαντικό ρόλο στην Ε.Ε. και απέρριψε την επιμονή ορισμένων στην υπερβολική λιτότητα. Ο κ. Γιουνκέρ αναφέρθηκε και στην ανάγκη επενδύσεων στην Ε.Ε μέσω του προγράμματος των 300 δισ., τονίζοντας παρά ταύτα πως δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη με νέος χρέος. «Θα παρουσιάσουμε όλο το πρόγραμμα των επενδύσεων μαζί με τον κ. Κατάινεν (σ.τ.σ αντιπρόεδρος της Επιτροπής, υπεύθυνος για την Ανάπτυξη και τις Επενδύσεις) πριν από τα Χριστούγεννα» τόνισε ο κ Γιουνκέρ. Σύμφωνα με τον ίδιο η πολιτική λιτότητας δεν μπορεί να είναι μονόδρομος, καθώς χρειάζονται επενδύσεις για να τονωθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. «Χρειαζόμαστε δημοσιονομική πειθαρχεία, αλλά με κάποια ελαστικότητα στην εφαρμογή των κανόνων. Σε όσους πιστεύουν πως η υπερβολική λιτότητα και η διαρκής εξοικονόμηση πόρων θα φέρουν ανάπτυξη, τους λέω να ξεχάσουν αυτήν την ιδέα».

Ο κ. Γιουνκέρ αναφέρθηκε και στις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές υποστηρίζοντας πως η ευρωπαϊκή Δημοκρατία έχει ενισχυθεί σημαντικά και εξέφρασε την άποψή του πως οι επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, το 2019, θα είναι πραγματικές πανευρωπαϊκές εκλογές.

Σχετικά με τη Συμφωνία Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Συνεργασίας ανάμεσα στην Ε.Ε και τις ΗΠΑ, ο κ Γιουνκέρ επανέλαβε πως δεσμεύεται να πράξει κάθε τι για να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών και να διασφαλίσει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού Δικαίου, ενώ υπογράμμισε πως κατά τη διάρκεια της θητείας του δεν πρόκειται να υπάρξει διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά οι διαπραγματεύσεις με τα υποψήφια κράτη θα συνεχιστούν.

Αναφορικά με τη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη χαμηλή συμμετοχή γυναικών, ο κ. Γιουνκέρ υπογράμμισε πως ο ίδιος έκανε το παν για να προταθούν περισσότερες γυναίκες, αλλά τελικά αποφάσισαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. «Δεν μπορώ προς το παρόν να αλλάξω το φύλο μου. Ποιος ξέρει, μπορεί να το κάνω στο μέλλον» δήλωσε ο κ. Γιουνκέρ προκαλώντας τα χαμόγελα των Βουλευτών.

Το μεσημέρι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για την έγκριση ή μη του συνόλου της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ψηφοφορία που θα γίνει ηλεκτρονικά με ονομαστική κλήση. Εφόσον εγκριθεί, η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει την πενταετή θητεία της την 1η Νοεμβρίου 2014.

Τα σχόλια είναι κλειστά.