Ειδησεογραφικό site

Για το δημοψήφισμα προετοιμάζονται οι φιλορώσοι της ανατολικής Ουκρανίας-Παρά τις συστάσεις Πούτιν

53

Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας το δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί αύριο, Κυριακή, για την ανεξαρτησία των περιοχών τους.

Την ίδια ώρα οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους μετά και τις πολύνεκρες συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Παρασκευή στη Μαριούπολη.

Στο Κίεβο αναμένεται την Δευτέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι ενώ την ίδια ημέρα η ΕΕ, η Ρωσία και η Ουκρανία θα έχουν νέα συνάντηση, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, για το θέμα του ανεφοδιασμού της ΕΕ και της Ουκρανίας με ρωσικό φυσικό αέριο.

Την Παρασκευή ομάδα περίπου 60 ατόμων, οπλισμένων με αυτόματα όπλα, εξαπέλυσε επίθεση στην έδρα της τοπικής αστυνομίας. Στη μάχη που ακολούθησε σκοτώθηκαν 20 από τους επιτιθέμενους φιλορώσους και ένας αστυνομικός, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ.

Οι αυτονομιστές της περιοχής αποφάσισαν να προχωρήσουν στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, παρά το αίτημα του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για αναβολή.

Ο Ρώσος πρόεδρος προκάλεσε την οργή του Κιέβου και της Δύσης, όταν την Παρασκευή επισκέφθηκε την Κριμαία, για πρώτη φορά μετά την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία, τον Μάρτιο.

Η επιστροφή της Κριμαίας στη Ρωσία αποκαθιστά τη ρωσική αλήθεια, είπε στο πλήθος στην κεντρική πλατεία της Σεβαστούπολης, σφίγγοντας τα χέρια ρωσόφωνων -που κατά το Κρεμλίνο απελευθερώθηκαν από τους φασίστες που είχαν καταλάβει τη χερσόνησο.

«Είμαι σίγουρος ότι το έτος 2014 θα μείνει στα χρονικά ως το έτος κατά το οποίο οι λαοί που ζουν εδώ αποφάσισαν με σθεναρότητα να είναι με την Ρωσία, επιβεβαιώνοντας την πίστη τους στην ιστορική αλήθεια και στην μνήμη των προγόνων μας» είπε.

Στη Σεβαστούπολη, το λιμάνι όπου ελλιμενίζεται ο Ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, ο Πούτιν συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας, το 1945.

Στην Ουκρανία, οι εορτασμοί ήταν πολύ περιορισμένης έκτασης. Στο Κίεβο οργανώθηκε μια σεμνή τελετή σε πάρκο, παρουσία του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ. «Πριν από 69 χρόνια πολεμήσαμε μαζί με τη Ρωσία ενάντια στο φασισμό. Σήμερα η Ρωσία εξαπέλυσε πόλεμο ενάντια στην Ουκρανία» είπε ο ουκρανός πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ του ζήτησε να ασκήσει πιέσεις στις ουκρανικές αρχές ώστε να σταματήσουν οι «στρατιωτικές επιχειρήσεις» στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Την Πέμπτη πάντως το Κίεβο είχε επαναλάβει ότι δεν προτίθεται, σε καμία περίπτωση, να εγκαταλείψει την προσπάθεια για την αποκατάσταση της τάξης στις ρωσόφωνες επαρχίες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.