Ειδησεογραφικό site

Αυτή είναι η αλήθεια για τα μέτρα – Ιδού τι προτείνει η ελληνική πλευρά και τι οι «θεσμοί»

51

Πολλή κουβέντα γίνεται για τα μέτρα και από τις δυο πλευρές. Την πρόταση της παρουσίασε η κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα η Κομισιόν διαψεύδει ότι ζήτησε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

Δείτε αναλυτικά τα «ισοδύναμα» που προτείναμε και απορρίφθηκαν:

Έκτακτη εισφορά 12% σε εταιρείες με κέρδη πάνω από 1 εκατ. – Αύξηση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων στο 29% – Αύξηση στην εισφορά αλληλεγγύης – Έσοδα από διαφήμιση, ηλεκτρονικό τζόγο, περικοπή πρόωρων συντάξεων υπολογίζει η κυβέρνηση – Τα έσοδα από το ΦΠΑ υπολογίζονται στα 1,4 δισ. ευρώ.

Πρωτογενές πλεόνασμα 1% για το 2015 και 2% για το 2016 με δημοσιονομικό κενό να προκύπτει 1,1% του ΑΕΠ για το 2015  (1,995 δισ) και 2% του ΑΕΠ για το 2016 (3.583 δισ.) αποδέχεται η ελληνική πλευρά όπως προκύπτει από το κείμενο που κατέθεσε το Σαββατοκύριακο η κυβερνητική αποστολή στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, υπολογίζει έσοδα 1,4 δισ. ευρώ από τον ανανεωμένο ΦΠΑ, τα οποία θα καλύψουν κατά το μεγαλύτερο μέρος το κενό αυτό.

Συγκεκριμένα τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση, όπως αποκαλύπτει η Καθημερινή, για να καλυφθεί το κενό αυτό :

ΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΓΙΑ ΤΟ 2015
1195 εκατ. (1.1% του ΑΕΠ ) και για το 2016 3.583 ( 2% το ΑΕΠ)

1. Έκτακτη εισφορά 12% σε εταιρείες που έχουν κέρδη πάνω από 1 εκατ. Υπολογίζονται έσοδα για το 2015 600 εκατ. και 600 εκατ. για το 2016

2. Αύξηση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 26% στο 29% που θα φέρει έσοδα το 2016 450 εκατ.

3. Αύξηση στην εισφορά αλληλεγγύης με κέρδη για το 2015 220 εκατ. και για το 2016 250 εκατ.

4. Περικοπές στις αμυντικές δαπάνες για το 2016 200 εκατ.

5. Φόρος στην τηλεοπτική διαφήμιση με κέρδη για το 2015 100 εκατ. και για το 2016 100 εκατ.

6. Φόρος στον ηλεκτρονικό τζόγο (e- gaming) υπολογίζοντας κέρδη για το 2015 35 εκατ. και για το 2016 225 εκατ.

7. Διοικητική επίλυση των διαφορών σχετικά με τη φορολογία ακινήτων των τελευταίων χρόνων υπολογίζοντας κέρδη για το 2015 50 εκατ. και για το 2016 50 εκατ. Φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και φόρος ακίνητης περιουσίας.

8. Τεχνικός έλεγχος οχημάτων (ΚΤΕΟ) υπολογίζονται έσοδα για to 2015 72 εκατ. και για το 2016 50 εκατ.

9. Ανασφάλιστα οχήματα υπολογίζονται έσοδα για το 2015 51 εκατ. και για το 2016 40 εκατ.

10. Αύξηση του φόρου πολυτελείας συμπεριλαμβάνοντας σκάφη αναψυχής υπολογίζοντας έσοδα για το 2015 47 εκατ. και για το 2016 47 εκατ.

11. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ  υπολογίζονται έσοδα για το 2015 680 εκατ. και για το 2016 1360 εκατ.

12. Περιορισμός στην πρόωρη συνταξιοδότηση υπολογίζονται έσοδα για το 2016 71 εκατ.

13. Επιστροφή από την φαρμακευτική δαπάνη (rebate) υπολογίζονται έσοδα για το 2015 140 εκατ. και για το 2016 140 εκατ.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ 2015
1625 εκατ. ( 0.91% του ΑΕΠ ) και για το 2016 2.361 εκατ. ( 1.31% του ΑΕΠ)

1. Πάταξη λαθρεμπορίου καυσίμων υπολογίζονται έσοδα για το 2015 75 εκατ. και για το 2016 300 εκατ.

2. Έλεγχοι σε τραπεζικούς λογαριασμούς υπολογίζονται έσοδα για το 2015 200 εκατ. και για το 2016 500 εκατ.

3. Πάταξη φοροδιαφυγής στο  ΦΠΑ υπολογίζονται έσοδα για το 2015 50 εκατ. και για το 2016 700 εκατ.

4. Έσοδα από ηλεκτρονικό τζόγο ( e-gaming) υπολογίζονται έσοδα για το 2015 160 και για το 2016 361 εκατ.

5. Εφαρμογή κανόνων της ΕΕ για το περιβάλλον και την γεωργία υπολογίζονται έσοδα για το 2015 276 εκατ.

6. Τριγωνικές συναλλαγές  υπολογίζονται έσοδα για το 2015  24 εκατ.

7. Προμήθειες και τηλεοπτικές άδειες υπολογίζονται έσοδα για το 2015 340 εκατ.

8. Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δόσεις υπολογίζονται έσοδα για το 2015 500 εκατ. και για το 2016 500 εκατ.

Κομισιόν: Οι θεσμοί δεν ζήτησαν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

Για πρώτη φορά εδώ και πέντε περίπου μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διά των εκπροσώπων της Μαργαρίτη Σχοινά και Ανίκα Μπράιτχαρτ, παρουσίασε δημοσίως τις προτάσεις της Κομισιόν για την Ελλάδα, υποστηρίζοντας σθεναρά τα μέτρα που ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Στη μεσημεριανή ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δείχνοντας τη σαφή δυσφορία του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε. για τις συνεχείς διαρροές της ελληνικής κυβέρνησης και τις δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όσο και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, τόνισαν κατηγορηματικά πως τα μέτρα που ζητούνται από την ελληνική πλευρά είναι απολύτως δικαιολογημένα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής το πακέτο μέτρων που κατατέθηκε στις ελληνικές αρχές είναι «ισορροπημένο και έχει οικονομική λογική, εισακούγοντας τις ανάγκες του λαού, της ελληνικής κυβέρνησης και των υπόλοιπων 18 εκλεγμένων δημοκρατιών της Ευρωζώνης».

Η πρόταση των θεσμών βασίζεται σε πέντε «πυλώνες», την σαφή δημοσιονομική αναπροσαρμογή, το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του φορολογικού συστήματος, την ενδυνάμωση του χρηματοοικονομικού συστήματος και την μεταρρύθμιση του εργατικού πλαισίου σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές πρακτικές.

Συγκεκριμένα, οι δημοσιονομικοί στόχοι, δεδομένων των νέων συνθηκών της ελληνικής οικονομίας έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω σε σύγκριση με τις αρχικές τους εκτιμήσεις, μειωμένοι στο 1% του ΑΕΠ από την προηγούμενη απαίτηση του 3%. Επίσης αρκετά μειωμένες είναι και οι απαιτήσεις για το μελλοντικό πλεόνασμα, καθώς τώρα η ελληνική κυβέρνηση καλείτε να δημιουργήσει τις συνθήκες για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3.5% για το έτος 2018, δύο χρόνια πιο μετά δηλαδή από τον αρχικό στόχο του 2016.

Οι μειώσεις του ελληνικού προϋπολογισμού χαρακτηρίστηκαν «ανθρώπινες» καθώς έπειτα από την έκκληση της ελληνικής κυβέρνησης για αναγνώριση της ανθρωπιστικής κρίσης, υπάρχει ρήτρα για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που θα ξεκινήσει το 2016. Παρόλα αυτά η Επιτροπή βλέπει δυσκολίες από την πλευρά της κυβέρνησης στον τρόπο που θα καταφέρει να πιάσει τους στόχους αυτούς.

Αναφερόμενη στις μειώσεις δαπανών στις συντάξεις η Άνικα Μπρέιντχαρτ χαρακτήρισε ως «μεγάλη αναλήθεια» τις φήμες για αίτημα των Θεσμών για μείωση σε συγκεκριμένες συντάξεις. Ξεκαθαρίζοντας τη θέση των δανειστών, δεδομένου πως το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα είναι ένα από τα πιο «δαπανηρά» στην Ευρώπη, ανέφερε ότι προτάθηκε η εξυγίανση του με την μείωση των πρόωρων συντάξεων και την διαγραφή ορισμένων «κινήτρων» για πρόωρη συνταξιοδότηση, αλλά και την αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση.

Αίσθηση προκαλεί επίσης η δήλωση της εκπροσώπου πως ενώ οι Θεσμοί ζητούν μέτρα για το συνταξιοδοτικό ύψους 1% του ελληνικού ΑΕΠ, η πρόταση της ελληνικής πλευράς δεν ξεπερνούσε τα 71 εκατομμύρια, δηλαδή, το 0.04% του ΑΕΠ.

Στο ζήτημα των εργασιακών και πιο συγκεκριμένα στις συλλογικές συμβάσεις, οι θεσμοί ζητούν την θέσπιση κανονισμών βασιζόμενοι στις «βέλτιστες πρακτικές» των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών κρατών, αλλά και βάσει των προτάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Ανάπτυξης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Απασχόλησης.

Επίσης δεν ζητήθηκε από τους θεσμούς μείωση μισθών, αλλά ο εκμοντερνισμός του μισθολογίου και το άνοιγμα ορισμένων επαγγελμάτων, έτσι ώστε να μειωθούν οι τιμές.

Το ΦΠΑ, που αποτελεί και έναν από τους πιο δύσκολους τομείς σύγκλισης μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης, χαρακτηρίστηκε ως «κατακερματισμένο» και δήλωσε πως όλες οι πλευρές συμφωνούν στο να βελτιστοποιηθεί η αποδοτικότητα του αλλά και του ολικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Οι θεσμοί ξεκαθάρισαν πως είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν τις ελληνικές προτάσεις, μόνο όμως αν τα μέτρα είναι κοστολογημένα και βγάζουν «οικονομικό νόημα», καθώς στόχος είναι να καταπολεμηθεί η διαφθορά και να δημιουργηθεί ένα «δίκαιο και συνολικό πακέτο μέτρων», αναφερόμενη στην διαφορετική διακύμανση του ΦΠΑ στα προϊόντα.

Στην ενημέρωση Τύπου της Επιτροπής, ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως ο Πρόεδρος Γιούνκερ έκανε την «τελευταία προσπάθεια του» χρησιμοποιώντας τις προσωπικές του σχέσεις και έδρασε ως διαμεσολαβητής έτσι ώστε να βρεθεί «μια βιώσιμη λύση μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα δίνοντας αρκετό χρόνο για τη προετοιμασία του Eurogroup».

Σχετικά με την συνεχόμενη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους Θεσμούς και τον ρόλο της Ευρωπαικής Επιτροπής, ο Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε πως η Επιτροπή δεν δρα ως δανειστής, καθώς αυτοί είναι τα 18 μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, αλλά ο ρόλος της είναι αυτός του διαμεσολαβητή. Συνεχίζοντας, συμπλήρωσε την θέση της Επιτροπής αλλά και του Προέδρου της Ζαν Κλόντ Γιούνκερ πως είναι απογοητευμένοι καθώς αν και υπήρχαν κάποια σημάδια προόδου στις συνεχιζόμενες προσπάθειες, δεν κατάφεραν να συνάψουν συμφωνία. Η Επιτροπή «είναι έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο και τα γραφεία της είναι ανοιχτά ανά πάσα στιγμή έτσι ώστε εάν υπάρξουν εξελίξεις, να προσδώσουν στη διαδικασία».

Ο κύριος Σχοινάς υπογράμμισε πως δεν είναι μυστικό πως οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδα είναι μικρότερες μόνο από αυτές του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που θα αποφασίσει τις όποιες περικοπές.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κύριος Σχοινάς ανέφερε ότι οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας ίσως να ξεκινήσουν μετά τον Ιούνιο, προσδιορίζοντας παράλληλα πως «καταληκτική» ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις είναι η 30ή Ιουνίου, όταν και λήγει η παράταση του τρέχοντος προγράμματος.

Μήνυμα Τσίπρα

Μήνυμα προς τους δανειστές ότι δεν θα πρέπει να λαμβάνουν ως «αδυναμία την ειλικρινή μας επιθυμία για λύση και τα βήματα που έχουμε κάνει για να καλύψουμε τις διαφορές» στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο για «πολιτική σκοπιμότητα» όσον αφορά την «επιμονή των θεσμών για νέες περικοπές στις συντάξεις».

Ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών κάνει λόγο για «ζήτημα δημοκρατίας» καταλήγοντας ότι «δεν έχουμε το δικαίωμα να θάψουμε την ευρωπαϊκή δημοκρατία στον τόπο όπου γεννήθηκε».

Όλες οι δραματικές εξελίξεις αναμένεται να συζητηθούν στις 2 μετά το μεσημέρι στην έκτακτη ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που συγκαλείται υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η δήλωση του πρωθυπουργού που έγινε μετά την αποχώρηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας από τις Βρυξέλλες έχει ως εξής:

Μόνο πολιτική σκοπιμότητα μπορεί κανείς να διακρίνει στην επιμονή των θεσμών για νέες περικοπές στις συντάξεις μετά από πέντε χρόνια λεηλασίας από τα μνημόνια. Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με σχέδιο και με τεκμηριωμένες αντιπροτάσεις.

Θα περιμένουμε υπομονετικά έως ότου οι θεσμοί προσχωρήσουν στον ρεαλισμό. Αν όμως κάποιοι εκλαμβάνουν ως αδυναμία την ειλικρινή μας επιθυμία για λύση και τα βήματα που έχουμε κάνει για να καλύψουμε τις διαφορές, ας αναλογιστούν: Δεν κουβαλάμε μόνο μια βαριά ιστορία αγώνων.

Κουβαλάμε στις πλάτες μας την αξιοπρέπεια ενός λαού αλλά και την ελπίδα των λαών της Ευρώπης. Είναι πολύ βαρύ το φορτίο για να το αγνοήσουμε. Δεν είναι ζήτημα ιδεολογικής εμμονής. Είναι ζήτημα δημοκρατίας.

Δεν έχουμε το δικαίωμα να θάψουμε την ευρωπαϊκή δημοκρατία στον τόπο όπου γεννήθηκε.

«Plan B» της Αθήνας η πρωτοβουλία Μέρκελ για Σύνοδο Κορυφής

Οι Έλληνες θέλουν μία έκτακτη Σύνοδο Κορυφής υπό την Άνγκελα Μέρκελ, αναφέρει ο γερμανικός Τύπος σχολιάζοντας ότι υπάρχει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και πιστωτών.

Η αποχώρηση της ελληνικής αποστολής από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων ήταν στρατηγικός ελιγμός ή μήπως ο προθάλαμος ενός Grexit; αναρωτιούνται Γερμανοί αρθρογράφοι οι οποίοι υποστηρίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί αυτή τη δύσκολή χρονική στιγμή την ανάληψη ενεργού ρόλου από την πλευρά της Γερμανίδας καγκελαρίου στο θέμα των διαπραγματεύσεων προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές. Ο χρόνος τρέχει και είναι περισσότερο ορατό παρά ποτέ το ενδεχόμενο ενός Grexit, τονίζουν τα δημοσιεύματα.

Την ίδια ώρα, το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο «N-TV» κάνει λόγο για » καυγά» ανάμεσα στην Αθήνα και στους πιστωτές της υποστηρίζοντας ότι οι Βρυξέλλες έδειξαν «κίτρινη κάρτα» στην Ελλάδα.

Η εβδομάδα που διανύουμε, υπογραμμίζει ο γερμανικός Τύπος, είναι κρίσιμη για την Αθήνα αφού θα καθορίσει αν θα οδηγηθεί η χώρα σε Grexit. Οι συνομιλίες, πάντως, θα συνεχιστούν στο πλαίσιο του Eurogroup, την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο όπου αναμένεται η προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Focus

H Γερμανία έχει ήδη δώσει αρκετά, γράφει το γερμανικό περιοδικό «Focus» αναπαράγοντας την δήλωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη στην εφημερίδα «Bild». Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα», ο Γ. Βαρουφάκης υπογράμμισε απευθυνόμενος προς τον γερμανικό λαό  πως η ελληνική πλευρά δεν θέλει άλλα χρήματα, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.

DW
Αισιόδοξος ο Γιούνκερ, οργισμένος ο Γκάμπριελ σχολιάζει η Deutsche Welle, επισημαίνοντας πως παρά την διακοπή των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, ο  πρόεδρος της Κομισιόν είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να βρεθεί λύση μέχρι το τέλος Ιουνίου, εφόσον υπάρξουν ενισχυμένες προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά και πολιτική βούληση απ΄όλες τις πλευρές. Ο Γιούνκερ εμφανίζεται αισιόδοξος την ώρα που ο Γερμανός αντικαγκελάριος, Ζ. Γκάμπριελ ξεκαθάρισε στην Ελλάδα πως, το Βερολίνο, ναι μεν θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα αλλά δεν εξαντλείται μόνο ο χρόνος αλλά και η υπομονή παντού στην Ευρώπη.
«Παντού στην Ευρώπη αρχίζουν να λένε «φθάνει πια». Σύμφωνα με τον Γερμανό Σοσιαλδημοκράτη,  οι συνεχείς νέες δήθεν τελευταίες προσπάθειες για συμφωνία αρχίζουν να γελοιοποιούν την όλη διαδικασία».
Η DW παραθέτει επίσης την άποψη του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ο οποίος διαψεύδει δημοσίευμα στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung», σύμφωνα με το οποίο οι δανειστές είναι διχασμένοι  και το ΔΝΤ τορπιλίζει  συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν για την επίτευξη συμφωνίας.

Les echos
Ένα βήμα πιο κοντά σε στάση πληρωμών βρίσκεται η Αθήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Les Echoς», μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της το Σαββατοκύριακο. Η εφημερίδα επικαλείται τις δηλώσεις του Γερμανού αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας, Σοσιαλδημοκράτη Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος προειδοποίησε ότι, δεν είναι μόνο ο χρόνος που εξαντλείται αλλά και η υπομονή ολόκληρης της Ευρώπης. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, το καλύτερο θα ήταν να επιτευχθεί σήμερα μία συμφωνία ώστε να τεθεί προς προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο την Τετάρτη, μία ημέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroupo(18 Ιουνίου) στο Λουξεμβούργο. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει τότε να μπορούν να απελευθερώσουν τα κεφάλαια της τελευταίας δόσης που ανέρχονται σε 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ  ευρώ αλλά και να αποφασίσουν μία περαιτέρω επέκταση του προγράμματος πιθανόν έως το Μάρτιο ου 2016. Ωστόσο, το τεχνικό «default» της Ελλάδας είναι πλέον στο τραπέζι, γράφει η γαλλική εφημερίδα.

Liberation
Οι Έλληνες και οι πιστωτές τους στα πρόθυρα της ρήξης , αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Liberation» επισημαίνοντας πως, μετά την αποχώρηση της ελληνικής αποστολής από τις Βρυξέλλες, στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές . Η αριστερή εφημερίδα επισημαίνει ότι, οι χρόνος τρέχει και οι διαφορές μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών της παραμένουν αγεφύρωτες.

Le Monde
Oι συναντήσεις που παρουσιάστηκαν ως τελευταία ευκαιρία ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της στις Βρυξέλλες, δεν οδήγησαν σε συμφωνία, αναφέρει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα «Le Monde», επισημαίνοντας την κρισιμότητα της τρέχουσας εβδομάδας για το ελληνικό ζήτημα.  Παρά την ελάχιστη πρόοδο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των προτάσεων των Ελλήνων και των τριών θεσμικών οργάνων, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαικής Επιτροπής. Ωστόσο, διευκρινίζει η γαλλική εφημερίδα, το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας είναι πιθανό. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στο Eurogoup της 18ης Ιουνίου από την πλευρά του Γιούνκερ .

 

Ο Γιούνκερ παραμένει πεπεισμένος ότι η λύση μπορεί ακόμα να βρεθεί πριν από το τέλος του μήνα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε ουσιαστικά τελεσίγραφο στην ελληνική πλευρά για να καταλήξει σε μια συμφωνία μέχρι το επόμενο Eurogroup της 18ης Ιουνίου που θα λάβει χώρα στο Λουξεμβούργο, παρόλο που πηγές από τις Βρυξέλλες υποστηρίζουν πως στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητηθεί κυρίως η εκλογή του επόμενου επικεφαλής του Eurogroup.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν

«Ο Πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια σημαντική και τελευταία προσπάθεια αυτό το διήμερο, μέσω εκπροσώπων του και σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους εμπειρογνώμονες του Διεθνούς  Νομισματικού Ταμείου, για να καταλήξουν σε μια συμφωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που θα μπορούσε να καταλήξει σε μια θετική αξιολόγηση μέχρι το Eurogroup της 18ης Ιουνίου.

Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες δεν έχουν καταφέρει το στόχο τους καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ της τάξης του 0,5-1% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση. Επιπλέον, οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς. Σε αυτή τη βάση, περαιτέρω συζήτηση θα πρέπει τώρα να λάβει χώρα στο πλαίσιο του Eurogroup.

O Πρόεδρος Γιούνκερ παραμένει πεπεισμένος ότι με την ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών από την ελληνική πλευρά και την πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές, η λύση μπορεί ακόμα να βρεθεί πριν από το τέλος του μήνα».

Ενδεικτικό του κάκιστου κλίματος ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εταίρους μας, είναι πως οι συνομιλίες  διήρκεσαν μόλις 45 λεπτά, πριν οι δύο πλευρές αποχωρήσουν από τις διαπραγματεύσεις, χωρίς ουδείς να μπορεί προς το παρόν να πει με σιγουριά αν υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα να καταλήξουμε σε μια συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 18ης Ιουνίου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.