Ειδησεογραφικό site

Γιατρός «εξέτασε» 150 ασθενείς σε μία ημέρα

29

Για να τα καταφέρει θα έπρεπε να αφιερώνει 5,5 λεπτά σε κάθε ασθενή και να δουλεύει συνεχόμενα, επί δεκατέσσερις ώρες, χωρίς να πάρει ούτε μία ανάσα. Κάπως έτσι θα μπορούσε να εξηγηθεί το γεγονός ότι κάποιοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ δηλώνουν ότι δέχθηκαν 150 ασφαλισμένους σε μία ημέρες!

Πρόκειται για το κόλπο των… εργασιομανών του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο συμπλήρωναν σε χρόνο ρεκόρ το μηνιαίο πλαφόν των επισκέψεων που αποζημιώνει ο οργανισμός και στη συνέχεια χρέωναν τους ασθενείς.

Οι περισσότεροι από αυτούς, που κλήθηκαν από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να δώσουν εξηγήσεις, προέβαλλαν ως επιχειρήματα ότι δούλευαν πολλές ώρες, άνοιγαν το ιατρείο… αξημέρωτα και ότι οι επισκέψεις ήταν σύντομες καθώς επρόκειτο για απλή συνταγογράφηση, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Καθημερινής».

Ο εκτεταμένος έλεγχος του ΕΟΠΥΥ που έγινε στα στοιχεία των ιατρικών επισκέψεων του Ιουνίου τις οποίες δηλώνουν οι γιατροί- έπειτα από καταγγελίες ασφαλισμένων- παρατηρήθηκε ότι συνεχίζεται η τακτική της ταχείας συμπλήρωσης του πλαφόν, προκειμένου να χρεώνονται οι ασθενείς. Μόνο τις πρώτες τέσσερις ημέρες του Ιουνίου –εκ των οποίων οι τρεις εργάσιμες– 128 συμβεβλημένοι γιατροί δήλωσαν ότι δέχθηκαν από 250 έως 300 ασφαλισμένους έκαστος ή αλλιώς 31.214 ασθενείς συνολικά.

Δεκαοκτώ γιατροί δέχθηκαν επισκέψεις ασφαλισμένων την Κυριακή 1η Ιουνίου (ένας δήλωσε ότι δέχθηκε τη συγκεκριμένη ημέρα 170 επισκέψεις…), ενώ τη δεύτερη ημέρα του Ιουνίου και πρώτη εργάσιμη του μήνα, οι 128 γιατροί δέχθηκαν συνολικά 11.690 ασθενείς στο ιατρείο τους.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι έχουν ιδιαίτερη ζήτηση κάποιοι γιατροί στα Τρίκαλα, αφού από τους 128 που ελέγχονται, οι 17 βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή. Είκοσι τρεις γιατροί που είχαν δηλώσει ότι πραγματοποίησαν από τις πρώτες τέσσερις ημέρες του Ιουνίου περισσότερα από 250 ραντεβού ασφαλισμένων είναι στην Αττική, όπου συγκεντρώνεται ο μεγάλος όγκος των συμβεβλημένων, ενώ πολλή δουλειά φαίνεται ότι έχουν επίσης γιατροί των Ιωαννίνων και της Λάρισας (12 και 9 γιατροί αντίστοιχα). Παθολόγοι, γενικοί γιατροί και καρδιολόγοι είναι οι γιατροί με τη μεγάλη ζήτηση: από τους 128 υπό έλεγχο συμβεβλημένους 68 είναι παθολόγοι, 22 γενικοί γιατροί και 22 καρδιολόγοι.

Μετά από τις εξηγήσεις που θα δώσουν οι γιατροί, θα αξιολογηθούν οι απαντήσεις τους και ανάλογα με τα συμπεράσματα, θα γίνει περαιτέρω έλεγχος και θα επιβληθούν ποινές.

Τα σχόλια είναι κλειστά.