Ειδησεογραφικό site

«Γιατί ζητώ την ψήφο σας…» – Οι τρεις υποψήφιοι για την αρχηγία του Κινήματος μιλούν στο «Κ»

39

Του Γιώργου Γερόπουλου

Τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ επιλέγουν μια νέα ηγεσία αλλά κυρίως απαντούν για το τι πρέπει να εκφράζει σήμερα κοινωνικά και πολιτικά η Παράταξη που σφράγισε την μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου και με ποιο τρόπο το ΠΑΣΟΚ θα πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια επανενοποίησης του κατακερματισμένου χώρου της λεγόμενης κεντροαριστεράς. Το «Καρφί» δίνει τον λόγο στους τρεις υποψηφίους προέδρους που απαντούν στις αγωνίες και τους προβληματισμούς των προοδευτικών πολιτών.

 

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ,

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β΄ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΣΟΚ

 

«Καθαρή εντολή για μια νέα αρχή»

 

Το ΠΑΣΟΚ έως σήμερα επιτέλεσε το εθνικό καθήκον του καταθέτοντας ολόκληρο το πολιτικό του κεφάλαιο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ωστόσο, σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία απαιτείται η Κεντροαριστερά να συμβάλει, δημιουργικά και συνθετικά, στην ανάδειξη του δρόμου που οδηγεί τη χώρα οριστικά στην έξοδο από την εποχή της κρίσης. Ειδικά τώρα που τα κόμματα της συγκυβέρνησης τρεκλίζουν υπό το βάρος των στρατηγικών αδιεξόδων αλλά και του λαϊκισμού στον οποίο επένδυσαν.

 

Το ΠΑΣΟΚ, ως ο απόλυτος εκπρόσωπος του χώρου αυτού μέχρι προσφάτως, έχει ως ύψιστη υποχρέωση να ανασυγκροτηθεί, να εκφράσει ξανά την κοινωνική βάση της Δημοκρατικής Παράταξης και να δημιουργήσει τη βάση πάνω στην οποία θα συναντηθούν ξανά οι άνθρωποι που εμπνέονται από τις σοσιαλδημοκρατικές αρχές και αξίες.

Για αυτό ζητώ από τους δημοκρατικούς πολίτες μια καθαρή εντολή. Για να δώσω στο ΠΑΣΟΚ χαρακτήρα:

Ανοικτό ώστε να ενώνει τους πολίτες στη βάση της αλήθειας και της ευθύνης και να ανθίσταται στους ψευδεπίγραφους διαχωρισμούς που μας δίχασαν τα τελευταία χρόνια.

Ανθρωποκεντρικό ώστε να επιδιώκει τις κοινωνικές κατακτήσεις και όχι τις θέσεις εξουσίας.

Αναδιανεμητικό ώστε να προασπίζεται και προάγει το κοινωνικό κράτος και όχι τον αναποτελεσματικό κρατισμό.

Αναπτυξιακό ώστε να συμβάλει στη βελτίωση των ευκαιριών για όλους όσοι θέλουν να εργασθούν και να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Έτσι σκοπεύω να οδηγήσω ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ξανά στην πρωτοπορία των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και των κοινωνικών κατακτήσεων. Να το καταστήσω ξανά τη φωνή των πολλών και των μη προνομιούχων πολιτών της χώρας.

 

Το ΠΑΣΟΚ με την αλλαγή ηγεσίας, κάνει μια νέα αρχή, σε ένα εξαιρετικά δυναμικό πολιτικό περιβάλλον και έχει ως πολιτική προτεραιότητα τον μετασχηματισμό του.

 

Έχει όμως και ακόμη μια μεγάλη πρόκληση μπροστά του. Οφείλει να αναζητήσει τα κομμάτια που συνέθεταν την Κεντροαριστερά, να συνομιλήσει μαζί τους και να βρει ένα κοινό τόπο. Αυτό όμως δεν θα ευοδωθεί αν επικρατήσει ηγεμονική λογική και προσέγγιση.

 

Για να το πετύχουμε θα παρουσιάσουμε ένα σύγχρονο κοινωνικό συμβόλαιο που κατά την άποψη μας οφείλει να προτείνει η σύγχρονη Κεντροαριστερά στην ελληνική κοινωνία. Και επ’ αυτού θα επιδιώξουμε συνθέσεις και συγκλίσεις προγραμματικές που θα αποτελέσουν τη βάση συνεννόησης για ένα σχέδιο οριστικής εξόδου από την κρίση.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ,

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β΄ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΣΟΚ

«Από τον αρχηγισμό στη συλλογικότητα»

Ο πολιτικός χώρος που εξέφραζε για δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ βιώνει κρίση εκπροσώπησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Παραμένει όμως υπαρκτός και αναγκαίος, ίσως όσο ποτέ, απέναντι στο δίπολο της συντηρητικής κυριαρχίας που αποτυγχάνει κοινωνικά και αποσυσπειρώνει τους ψηφοφόρους της και της ανερμάτιστης δήθεν ριζοσπαστικής Αριστεράς που δεν συγχρονίζεται με την εποχή. Το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη οφείλει να συνδεθεί ξανά με την αυθεντική κοινωνική βάση του και να εκφράσει τα αιτήματα της δημιουργικής Ελλάδας. Της Ελλάδας που παράγει πλούτο, γνώση και υπεραξία. Μακριά από λογικές του κρατισμού και του παρασιτισμού. Μακριά από τις πελατειακές σχέσεις και τα «βολέματα» κάθε είδους. Αυτό που πάντοτε πίστευα και τώρα προτείνω, αυτό που θα με δεσμεύσει σαν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, είναι η αλλαγή στον τρόπο διοίκησης. Από τον αναχρονιστικό «αρχηγισμό» και τις παθογένειες του, πρέπει να περάσουμε σε ένα πρότυπο συλλογικής, όχι ηγεσίας, αλλά λειτουργίας. Με ενισχυμένους ρόλους πρόσωπων και συνεχή σεβασμό στα Όργανα. Για να γυρίσει ο ήλιος, για τη χώρα και τον καθένα προσωπικά, θέλει δουλειά πολλή. Σήμερα όμως υπάρχουν ευκαιρίες, υπάρχει δύναμη και θα την αξιοποιήσουμε.

Το ΠΑΣΟΚ, αλλά και εγώ προσωπικά στη διαδρομή μου, υπήρξαμε ειλικρινείς ως προς την επιθυμία συνάντησης με τις ευρύτερες δυνάμεις του χώρου. Αν στο παρελθόν υπήρξε εύλογη καχυποψία, σήμερα οφείλουμε να ανταποκριθούμε στην εθνική ανάγκη διαλόγου και πολλαπλασιασμού δυνάμεων. Πήραμε αποφάσεις στο Συνέδριο. Δεν αυτοδιαλυόμαστε για ένα αβέβαιο ραντεβού, ανοίγουμε όμως και πάλι τη συζήτηση. Εφόσον εκλεγώ θα αναθέσω σε ένα έμπειρο στέλεχος, πλαισιωμένο από μια ομάδα νέων με δυναμισμό, που συμβολίζουν ακριβώς αυτήν την άδολη και ειλικρινή μας διάθεση, να προχωρήσουν το διάλογο και να καταλήξουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, ένα Ιδρυτικό ενδεχομένως Συνέδριο, σε σύντομο χρόνο. Ελπίζουμε σε αυτήν την εξέλιξη, αλλά συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, σύμφωνα με την εντολή που έχουμε λάβει, στη λογική της μετεξέλιξης και της αναγέννησης της ιστορικής μας Παράταξης, ολοένα και πιο δικαιωμένοι από την αποκάλυψη της αλήθειας που υπηρετήσαμε.

 

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ,

 ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΠΑΣΟΚ

«Νέα γενιά για το μέλλον της παράταξης»
Ο πολιτικός χώρος της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα έχει μέλλον και προοπτική. Αυτό που πραγματικά του λείπει όμως σήμερα, είναι μία δυναμική έκφραση, μέσα από μία σύγχρονη, σοσιαλδημοκρατική, ευρωπαϊκή, μεταρρυθμιστική παράταξη.

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να μετασχηματιστεί στην Παράταξη αυτή. Αυτή άλλωστε είναι και η εντολή του Συνεδρίου: Μία εντολή για το μέλλον, του μετασχηματισμού μας σε ένα νέο κόμμα. Η θεμελίωση μίας νέας σχέσης μεταξύ πολιτών, μελών, κομματικών στελεχών, συνδικαλιστών, βουλευτών και ηγεσίας. Η οικοδόμηση μιας νέας εμπιστοσύνης με την κοινωνία.

Μέσα από το Συνέδριο, αναδείχθηκε μια νέα πολιτική γενιά. Οι βάσεις για τον μετασχηματισμό του κόμματος έχουν τεθεί. Τώρα πια, η ανανέωση πρέπει να γίνει πράξη. Αποτελεί αίτημα και ευθύνη αυτής της γενιάς: να διαμορφώσουμε την ατζέντα «Ελλάδα 2030». Την ατζέντα για ένα κράτος σύγχρονο, που θα στηρίζει και θα στηρίζεται στην Αριστεία, την Αξιοκρατία, την Αξιολόγηση. Για μία Οικονομία βιώσιμη και ανταγωνιστική, που θα ενισχύει και θα ενθαρρύνει την καινοτομία, την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα, ώστε να δημιουργούνται θέσεις εργασίας και να εφαρμόζεται κοινωνική πολιτική υψηλής ποιότητας. Για την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, μέσα στο ευρώ.

Για να τα επιτύχουμε όλα αυτά, οφείλουμε να κατακτήσουμε πρώτα ξανά την ενότητα του πολιτικού μας χώρου. Η πρότασή μου στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη: πολιτικός μετασχηματισμός της Παράταξης, Ιδρυτικό Συνέδριο την άνοιξη του 2016, εκτενής διάλογος με φορείς, προσωπικότητες, κόμματα και πολίτες. Και στην ολοκλήρωση αυτής της διαδρομής, αξιολόγηση και ανανέωση ολόκληρης της δομής της Παράταξης και των φορέων της.

Αυτή ήταν η εντολή του Συνεδρίου προς τη νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή που αναδείχθηκε.

Ξεπερνώντας τις αδυναμίες και τα προβλήματα που ακόμη και σήμερα μας ταλανίζουν, αυτή την εντολή ζητώ και από τα μέλη και τους φίλους της Παράταξης την Κυριακή. Εντολή για το μέλλον. Ψήφο εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ και στη νέα πολιτική του γενιά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.