Ειδησεογραφικό site

Γιατί είπε το Eurogroup «Forget it Yanis»

37

Οι Ευρωπαίοι εταίροι είχαν ζητήσει από τον Γιάνη Βαρουφάκη να ξεχάσει τις προτάσεις του ήδη από το πρώτο Eurogroup στο οποίο συμμετείχε.

Τα παραπάνω αποκάλυψε το βράδυ της Δευτέρας ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο στο Βερολίνο, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μιλώντας στο Ίδρυμα Hans-Böckler ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι στο πρώτο Eurogroup που συμμετείχε τόνισε στους εταίρους της χώρας ότι «οι διαπραγματεύσεις μεταξύ μας θα είναι δύσκολες, καθώς εμείς θέτουμε υπό αμφισβήτηση τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν την τελευταία πενταετία στην Ελλάδα».

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως τους μετέφερε πως έχουν ορισμένα κοινά σημεία, όπως αυτά που αφορούν στη φοροδιαφυγή, στη διαφθορά, στην ανάγκη μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στο να μπει τέλος στα ολιγοπώλια και τους πρότεινε να κλείσουν μια συμφωνία στα  στα θέματα που οι δύο πλευρές είχαν κοινή θέση.

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε ο κ. Βαρουφάκης και οι τρεις θεσμοί του είπαν να ξεχάσει κάτι τέτοιο,  λέγοντάς του χαρακτηριστικά: «Forget it Yanis».

«Γιατί, λοιπόν, δεν κλείνουμε μία συμφωνία στα θέματα που έχουμε κοινή θέση, ώστε να μπορέσουμε να τα προωθήσουμε στο ελληνικό κοινοβούλιο; Εν τω μεταξύ θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για τα υπόλοιπα θέματα. Και οι τρεις θεσμοί μου απάντησαν: Forget it», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Χρειάζεται άμεσα μια συμφωνία ώστε να αποτραπεί το ατύχημα»

Μεταξύ άλλων, κατά την ομιλία του ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί άμεσα μια συμφωνία για την Ελλάδα προκειμένου να αποφευχθεί ένα «ατύχημα».

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, αν δεν βρεθεί σύντομα μια λύση για το ελληνικό ζήτημα, τότε αυτό θα καταγραφεί στην ιστορία ως αποτυχία της πολιτικής τάξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ακόμη πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει νέο μνημόνιο, τονίζοντας πως είναι ανάγκη να καταλάβουν οι δανειστές της Ελλάδας πως η χώρα χρειάζεται ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, είναι εφικτό να επιτευχθεί μια συμφωνία. Μάλιστα, όπως ανέφερε, θα μπορούσε να γίνει ακόμη και σε ένα βράδυ, αν και οι δύο πλευρές το ήθελαν.

Ακόμη, μιλώντας στο συνέδριο ο κ. Βαρουφάκης κάλεσε την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να απευθύνει μια «ομιλία ελπίδας» για την Ελλάδα, τονίζοντας πως ο ελληνικός λαός χρειάζεται ελπίδα.

Στη συνέχεια, παρομοίασε την Ελλάδα με Ιφιγένεια που κάποιοι νομίζουν πως αν την θυσιάσουν θα εμποδίσουν να αναπτυχθούν παρόμοιες πολιτικές και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.