Ειδησεογραφικό site

Γιακουμάτος: Η Ελλάδα έχει τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη

51

Η Ελλάδα εμφανίζεται σταθερά με τον χαμηλότερο πληθωρισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως υπογραμμίζει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γερ. Γιακουμάτος, σε παρατηρήσεις και επισημάνσεις του σε απάντηση δημοσιεύματος της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής» με τίτλο: «Οι τιμές αυξάνονται παρά τον αρνητικό πληθωρισμό. Επί 19 μήνες ο τιμάριθμος κινείται σε επίπεδα υπό του μηδενός, αλλά οι τιμές 31 βασικών προϊόντων, σε σύνολο 54, έχουν αυξηθεί».

Οπως σχολιάζει ο υφυπουργός, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Εurostat για τα δύο τελευταία χρόνια δείχνουν ότι:

– Οι τιμές εμφανίζουν έντονες αποπληθωριστικές τάσεις με τον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να καταγράφει αρνητική ετήσια μεταβολή για 19 συνεχόμενους μήνες (από τον Μάρτιο 2013). Γεγονός που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ από το 1960 οπότε και καταγράφονται στοιχεία του δείκτη τιμών.

– Στη σύγκριση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Αυγούστου 2014 σε σχέση με τον Ιανουαρίου 2011, η Ελλάδα κατέχει τη χαμηλότερη ετήσια μεταβολή σε ολόκληρη την Ευρώπη (-0,4%).

– Παρά το γεγονός ότι η ελληνική αγορά έχει υψηλή εξάρτηση από εισαγωγές πρώτων υλών όσο και τελικών προϊόντων, στην κατηγορία της «Διατροφής», την περίοδο αυτήν, η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Καθώς, η οριακή αύξηση +0,4%, η οποία έχει καταγραφεί, απέχει κατά πολύ από την αντίστοιχη μέση μεταβολή των χωρών της ΕΕ και της Ευρωζώνης που το ίδιο διάστημα κατέγραψαν αντίστοιχα αύξηση +6,1% και +5,9%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εν. ΔΤΚ του Αυγούστου 2014 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011:

– Στο «Ψωμί και Δημητριακά»: Στην Ελλάδα καταγράφεται μείωση -1,5% όταν στην ΕΕ καταγράφεται αύξηση +6,2%.

– Στα «Έλαια και Λίπη»: Στην Ελλάδα καταγράφεται μείωση -1% όταν στην ΕΕ υπήρξε αύξηση +7,5%.

– Στα «Λαχανικά»: Στη μείωση -11,1% που καταγράφεται στην Ελλάδα, ενώ στην ΕΕ η μείωση περιορίσθηκε στο -8%.

– Στο «Κρέας»: Στην Ελλάδα η αύξηση «κρατήθηκε» στο +1,2% όταν στην ΕΕ μεσοσταθμικά η αύξηση ήταν +9,2%.

– Στη «Ζάχαρη, σοκολάτες και γλυκά»: Στην Ελλάδα καταγράφεται αύξηση +1,8% όταν στην ΕΕ καταγράφεται αύξηση +7,7%.

Ακόμη, η πτωτική τάση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή συνεχίζει να καταγράφεται στις ομάδες «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», «Εκπαίδευση», «Ένδυση και Υπόδηση» και το τελευταίο τρίμηνο, Ιούλιος- Αύγουστος- Σεπτέμβριος 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Χαρακτηριστικά στη «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» η αποκλιμάκωση τον Ιούλιο ήταν -0,88%, τον Αύγουστο -0,3% και τον Σεπτέμβριο -1,5%.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι το σύνολο του καλαθιού στη Γερμανία κοστίζει τον Αύγουστο του 2014 κατά 17% ακριβότερα σε σχέση με την Ελλάδα, ενώ η διαφορά το 2011 βρισκόταν στο 7,9%.

Τα σχόλια είναι κλειστά.