Ειδησεογραφικό site

Γιάννης Στουρνάρας- Γκίκας Χαρδούβελης: Δύο τεχνοκράτες, γνωστοί από τα παλιά

35

Γιάννης Στουρνάρας και Γκίκας Χαρδούβελης. Ενας τεχνοκράτης έφυγε και ένας τεχνοκράτης ήρθε στο υπουργείο Οικονομικών, διαψεύδοντας όλα τα σενάρια που ήθελαν το κρίσιμο αυτό πόστο να αναλαμβάνει πολιτικό πρόσωπο.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και ο νυν. Οι δυο άντρες γνωρίζονται πολύ καλά από το παρελθόν και πριν από περίπου τέσσερα χρόνια -στις 4 Δεκεμβρίου του 2010-, είχαν δώσει μια κοινή συνέντευξη στην εφημερίδα «Εθνος» για την κρίση του ευρώ.

Ο Γιάννης Στουρνάρας μιλούσε τότε από τη θέση του καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο ΑΘηνών και ως γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, και ο Γκίκας Χαρδούβελης, ως καθηγητής χρηματοοικονομικής στο πανεπιστήμιο Πειραιά.

Ο δημοσιογράφος αρχικά ζητά από τους συνεντευξιαζόμενους ένα σχόλιο για το μέλλον της χώρας:

«Ισχύει η εκτίμηση ότι για να αντιμετωπίσουμε σε βάθος χρόνου την κρίση, η ελληνική κοινωνία θα πρέπει να αποδεχτεί ένα επίπεδο ζωής σαν αυτό που είχε προ δεκαπενταετίας;», ήταν η ερώτηση.

«Σαφώς και θα πρέπει να αποδεχτούμε ένα άλλο επίπεδο ζωής», ήταν η απάντηση του Στουρνάρα. «Το πόσα χρόνια θα πάμε πίσω, θα εξαρτηθεί». Αλλά και ο Χαρδούβελης, παρά το γεγονός ότι δηλώνει «περισσότερο αισιόδοξος», δεν διστάζει να υπογραμμίσει ότι «η επόμενη δεκαετία θα είναι η δεκαετία των ισχνών αγελάδων. Αυτή, όπου θα πληρώσουμε τις υπερβολές του παρελθόντος…».

Στουρνάρας και Χαρδούβελης παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις τους, υπογράμμισαν ότι «υπάρχει φως στο τούνελ», ζητώντας ωστόσο, «πιο στιβαρό χέρι» – η έκφραση ανήκει στον Στουρνάρα – ώστε «να γίνουμε έστω και τώρα», όπως λέει ο Χαρδούβελης, «μια χώρα ευρωπαϊκή».

Τα σχόλια είναι κλειστά.