Ειδησεογραφικό site

Μώραλης: «Δημιουργούμε στον Πειραιά 35.000 νέες θέσεις εργασίας»

58

Ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης μιλάει στο «Καρφί», λίγο πριν δώσει τη μεγάλη μάχη για την επικράτηση στο δημαρχιακό θώκο του μεγάλου λιμανιού. Καυτηριάζει τη στάση του απερχόμενου δημάρχου Βασίλη Μιχαλολιάκου, ο οποίος πανηγύριζε αλαζονικά πριν από τις εκλογές και διέδιδε ότι δεν θα χρειαζόταν καν να διεξαχθεί β’ γύρος, καθώς ο ίδιος θα ανακηρυσσόταν δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή.

Είστε γιος του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και στενού συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου, Πέτρου Μώραλη. Τι σηματοδοτεί για εσάς η νίκη στον α’ γύρο των δημοτικών εκλογών στον Πειραιά;
Σηματοδοτεί πολλά για τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις του Πειραιά. Οι συμπολίτες μας επιδοκίμασαν τον πολιτικό μας λόγο, εμπιστεύτηκαν μια νέα ομάδα ανθρώπων με σχέδιο και εμπειρία δίνοντάς τους τον πρώτο λόγο. Και βέβαια αποδοκίμασαν τον Βασίλη Μιχαλολιάκο, έναν εκφραστή ακραίων θέσεων, που κινούνται στα όρια μεταξύ Δεξιάς και Ακροδεξιάς. Οι δημοκρατικοί πολίτες του Πειραιά καταδίκασαν τον παλαιοκομματισμό και την πιο ακραία μορφή συντηρητισμού, που θέλει ένα δήμαρχο να διαφεντεύει την πόλη, με αλαζονεία, μικροπολιτικές σκοπιμότητες, κλειστά συστήματα εξουσίας. Ένα δήμαρχο που επιθυμεί η πόλη να υπηρετεί τα δικά του συμφέροντα πολιτικής επιβίωσης.

Ο κ. Μιχαλολιάκος καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας έλεγε ότι θα κερδίσει από τον α’ γύρο. Εσείς πότε διαπιστώσατε ότι το κλίμα γύρισε υπέρ σας;
Πράγματι ο κ. Μιχαλολιάκος μιλούσε για νίκη από τον α’ γύρο. Και συνέχιζε να το κάνει έως την παραμονή των εκλογών. Είναι μία ακόμη ένδειξη της αλαζονικής του συμπεριφοράς. Αντ’ αυτού, 7 στους 10 Πειραιώτες τον αποδοκίμασαν. Επέλεξαν άλλους συνδυασμούς. Και το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε την κριτική που ασκούσαμε στον κ. Μιχαλολιάκο και διέψευσε τα περίφημα έργα που διαφήμιζε ότι πραγματοποίησε στον Πειραιά. Ο κ. Μιχαλολιάκος δεν πατούσε σε στέρεη βάση. Είχε χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών και αυτό οι Πειραιώτες το κατάλαβαν. Οπότε ήταν θέμα χρόνου να γυρίσει το κλίμα υπέρ μας. Και αυτό γινόταν πιο ισχυρό μέρα με τη μέρα.

Απευθυνθήκατε με επιστολή σας προς τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τους άλλους αρχηγούς τον κοινοβουλευτικών κομμάτων. Τι τους προτείνατε;
Με την επιστολή μας καλέσαμε τον πρωθυπουργό αλλά και τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής, να αναλάβουν δημόσια δέσμευση ότι ο Πειραιάς, ο Δήμος του Πειραιά, θα αποτελέσει βασικό πυλώνα της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης και των δεσμεύσεων στο νέο ΣΕΣ (ΕΣΠΑ) 2014-2020. Και αυτό γιατί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Πειραιά, η στρατηγική του θέση στον εθνικό σχεδιασμό και η νευραλγική του θέση στη Μεσόγειο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη παρέχουν τα εχέγγυα για την έξοδό του από την ύφεση και των πολιτών του από την ανέχεια.

Μέσα από το σχέδιό σας έχετε υπολογίσει τις νέες θέσεις εργασίας που μπορούν να δημιουργηθούν στον Πειραιά;
Έχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο, κοστολογημένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα για τον Πειραιά, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και τους παραγωγικούς φορείς της πόλης, στο επίκεντρο του οποίου θέσαμε την ανάδειξή του σε διεθνές ναυτιλιακό κέντρο, σε διεθνή κόμβο συγκοινωνιών, επικοινωνιών, logistics και εμπορίου και σε λιμάνι αφετηρίας για την κρουαζιέρα. Στόχοι που θα αποφέρουν πόρους στον Πειραιά και θα δημιουργήσουν 35.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ποιο είναι το δίλημμα για τους Πειραιώτες στο β’ γύρο των δημοτικών εκλογών;
Οι Πειραιώτες έχουν να επιλέξουν μεταξύ ενός συγκροτημένου προγράμματος, του δικού μας, που θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες στον Πειραιά, και ενός πολιτικού ο οποίος είναι γνήσιος και αυθεντικός εκπρόσωπος του παλαιοκομματικού κατεστημένου. Ο κ. Μιχαλολιάκος το μόνο που μπορεί να προσφέρει στην πόλη είναι γκρίνια και μιζέρια. Είναι ο Βασίλης Καΐλας της πολιτικής ζωής.
Γι’ αυτό πρέπει όλοι οι πολίτες, και οι ετεροδημότες, να έρθουν στην κάλπη, να δώσουν ένα μάθημα δημοκρατίας και πλουραλισμού, να απαντήσουν με την ψήφο τους και τη συμμετοχή τους στην κατεστημένη Δεξιά, στο συκοφάντη κ. Μιχαλολιάκο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.