Ειδησεογραφικό site

Γιάννης Ζουγανέλης: Αναγνωρίζοντας τη θηλυκότητα μέσα του!

86

Η παράσταση «Πράματα και θάματα», ύστερα από την επιτυχία της στην Αθήνα, μετακομίζει στη Θεσσαλονίκη. Κεντρικό ρόλο στην αντισυμβατική πολιτική σάτιρα του Θοδωρή Αθερίδη παίζει, φυσικά, ο Γιάννης Ζουγανέλης, μια προσωπικότητα του ελληνικού θεάματος που δεν χωρά σε κανένα καλούπι. Για έναν καλλιτέχνη που μοιάζει να έχει κάνει σχεδόν τα πάντα αλλά που παραμένει ακμαίος, πολυπράγμων, απρόβλεπτος και στην πρώτη γραμμή, το «Πράγματα και θάματα» είναι άλλη μία ευκαιρία να συνδυάσει τα ποικίλα ταλέντα του. Επιπλέον, όπως λέει ο ίδιος, «εκτός των άλλων, μέσα από τη συγκεκριμένη παράσταση εκφράζεται η ιδεολογία μου, γιατί το “Πράματα και θάματα” είναι ένα έργο που έχει απέναντί του την εξουσία και την κρίνει για τον κακό τρόπο που την ασκεί με θύματα τους πολίτες».
 – Στην παράσταση σατιρίζετε την ελληνική πραγματικότητα – π.χ., με την ιστορία τριών φίλων που είναι μπλεγμένοι σε ηλεκτρονική απάτη. Με αφορμή την παράσταση, ο ίδιος έχετε παραδεχτεί ότι έχετε πάρει μαύρα χρήματα από δημόσιους φορείς. Αυτό δεν είναι κάπως αντιφατικό; Ναι, είναι αλήθεια ότι πληρώθηκα «μαύρα», αλλά δεν πήρα αυτά τα χρήματα με τη θέλησή μου. Συνέβη πριν από το 2009 και ήταν οι άνθρωποι που έκοβαν τις αποδείξεις για δικές μου συναυλίες εκείνοι που πληρώθηκαν ανεπίσημα από δημοτική αρχή. Εγώ δεν έχω καμία σχέση με αυτή τη λογική. Ομως, το ίδιο κακό είναι όταν ο Ελληνας πολίτης πληρώνει φόρους και δεν έχει τις ανάλογες παροχές από το κράτος.

Με τον Θοδωρή Αθερίδη και την Αλίνα Κωτσοβούλου στην παράσταση «Πράματα και θάματα»

– Ο τίτλος «κωμικός καλλιτέχνης» σας εκφράζει απόλυτα; Ναι, θεωρώ πως ό,τι πιο σοβαρό υπάρχει στην τέχνη και τη ζωή είναι η κωμικότητα. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό ένα ζευγάρι να περνά καλά στην καθημερινότητά του, να γελά και να εφευρίσκει πράγματα που το βοηθούν να ισορροπεί. Φανταστείτε δύο ανθρώπους να κάνουν έρωτα και να γελάνε – είναι ό,τι πιο όμορφο υπάρχει στη ζωή. Ωστόσο, εγώ έχω την ανάγκη να συγκεντρώνομαι στη ζωή έτσι ώστε να μπορώ να καρπώνομαι την κωμικότητα πάνω στη σκηνή. Στην καθημερινότητά μου σκέπτομαι πολλές φορές κωμικά. Η κωμικότητα δεν έχει καμία σχέση με τη γελοιότητα, με τους αστεϊσμούς, είναι ό,τι πιο σοβαρό.

– Είστε ένας καλλιτέχνης με πολιτική άποψη. Πώς βλέπετε τη νέα κυβέρνηση Τσίπρα; Προσωπικά ασχολούμαι ενεργά με την πολιτική, ως πολίτης. Θεωρώ ότι ο πολίτης είναι πολύ πιο δυνατή έννοια στη κοινωνία από τον πολιτικό. Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω στη νεανικότητα του πρωθυπουργού, τον θεωρώ πολύ ευγενή άνθρωπο. Εχει αποδείξει επίσης ότι είναι σεμνός διότι δεν έχει καμία σχέση με τη μεγαλόσχημη παρουσία των προηγούμενων κυβερνώντων, με τις θωρακισμένες λιμουζίνες, τα κουστούμια με τις γραβάτες και τις πολυάριθμες φρουρές αστυνομικών. Το ότι ο Αλέξης Τσίπρας μένει στη Κυψέλη, σε μια μεσοαστική περιοχή, προσωπικά με εμπνέει. Επίσης και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δέχεται ανάλογο πόλεμο, όπως όλοι οι άνθρωποι ανά τον κόσμο που έχουν να πουν κάτι καινούριο. Ο πόλεμος που δέχεται η κυβέρνηση είναι μεγάλος.

– Δηλαδή είστε αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας; Είμαι αισιόδοξος, η φύση μου εκεί με οδηγεί, αλλά δεν μπορώ να είμαι μόνος μου αισιόδοξος. Πρέπει όλοι να ενεργήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, δεν πιστεύω πολύ στο DNA μας, φοβάμαι πως θα καταπατήσει ο άλλος τη δική μου αισιοδοξία. Πιστεύω ότι δεν μπορούμε να πάμε χειρότερα και για να μην πάμε πρέπει να ενεργήσουμε όλοι, να μην περιμένουμε τα πάντα από τους πολιτικούς. Οι πολίτες είναι πιο ευφυείς από τους πολιτικούς.

– Πώς βιώσατε την εμπειρία της φυλακής στα 18 σας χρόνια ως πολιτικός κρατούμενος της χούντας; Πολύ δύσκολα. Αυτή η ιστορία με έχει στοιχειώσει ως έναν βαθμό γιατί στερήθηκα την ελευθερία μου, καταπιέστηκα πάρα πολύ και σε πολλά επίπεδα. Δεν θα μου φύγει ποτέ από το μυαλό η εικόνα της μητέρας και του πατέρα μου να κλαίνε βλέποντάς με με τις χειροπέδες στα χέρια. Στη φυλακή είδα τι σημαίνει να συμβιώνεις μαζί με το περιθώριο, τους εγκληματίες και τους ληστές – και μάλιστα σε μια τόσο τρυφερή ηλικία. Από την άλλη πλευρά, έμαθα καλά τι σημαίνει φασισμός, χούντα και πόσοι από τους Ελληνες αγωνίστηκαν πραγματικά για την ελευθερία μας.

Με την Ισιδώρα Σιδέρη και την κόρη τους Ελεωνόρα, με την οποία ο Γιάννης Ζουγανέλης δεν αποκλείει να κάνει ντουέτο στο μέλλον

– Η εμπειρία της φυλάκισης σάς άλλαξε; Με έκανε καλύτερο ως άνθρωπο. Πιστεύω ότι όταν κάποιος μπαίνει στη διαδικασία του αγώνα για να υπερασπιστεί την πατρίδα, την ελευθερία και όχι κάποια προσωπικά του συμφέροντα, μόνο καλύτερος μπορεί να γίνει.

– Θα σας δούμε ποτέ επί σκηνής μαζί με την Ελεωνόρα, ως ντουέτο πατέρα και κόρης; Μέχρι σήμερα το έχουμε αποφύγει. Ομως, τώρα πλέον που, από καλλιτεχνική άποψη, η Ελεωνόρα έχει πατήσει γερά στα πόδια της και η αγάπη που της έχει ο κόσμος είναι μεγαλύτερη ακόμη και από αυτή που τρέφει σε καλλιτέχνες με μεγαλύτερη θητεία, ίσως και να το κάνουμε. Για την Ελεωνόρα είμαι πολύ περήφανος. Δεν μπορώ να περιγράψω πώς ένιωσα όταν την είδα να ερμηνεύει την Εντίθ Πιαφ. Οχι ως πατέρας, αλλά ως αποδέκτης του έργου μιας πολύ μεγάλης καλλιτέχνιδας.

– Θεωρείτε τον εαυτό σας τυχερό που έχετε δουλειά στο θέατρο, στην τηλεόραση με το τηλεπαιχνίδι «Hot Seat» στον ΣΚΑΪ, αλλά και ως τραγουδοποιός σε μουσικές σκηνές της χώρας; Το θέατρο επαγγελματικά δεν είναι καλή δουλειά σε σχέση με την ύλη και το χρήμα. Για παράδειγμα, όλοι οι θίασοι ταξιδεύουμε σε άλλες πόλεις, όπως τώρα στη Θεσσαλονίκη, με το ρίσκο να μην πληρωθούμε λόγω του υψηλού κόστους της παραγωγής, οπότε ενδέχεται να βγάλουμε απλώς τα έξοδά μας. Ευτυχώς, εμείς έχουμε την πολυτέλεια να μπορούμε να ανοίξουμε την πόρτα της τηλεόρασης. Εγώ έχω δύο υποστάσεις και αυτό με κάνει πολυτελέστερο, αλλά δεν έχω ενοχή γιατί πάντα προσπαθώ να προσφέρω θέσεις εργασίας. Ο,τι καταφέρνω το κατακτώ μόνος μου, δεν προέρχομαι από κάποια ομάδα ή συντεχνία. Το τηλεπαιχνίδι ήταν το καλύτερο που θα μπορούσα να κάνω σε σχέση με τις τηλεοπτικές προτάσεις που είχα. Μάλιστα μπορώ να χρησιμοποιώ την εκπομπή ως μέσο για να καταθέτω απόψεις και προτάσεις στο κοινό.

– Εχετε την πολυτέλεια να κάνετε μια άνετη ζωή; Ναι, βέβαια. Εχω τη δυνατότητα να αγοράζω τα βιβλία που με ενδιαφέρουν, να ταξιδεύω -όχι μόνο χάριν της δουλειάς αλλά και ιδιωτεύοντας-, την πολυτέλεια να φροντίζω την οικογένεια και το παιδί μου, όπως επίσης να μην εργάζομαι κάποια καλοκαίρια. Ακόμη, μπορώ να προσφέρω σε άλλους κάποια αγαθά και να ισορροπώ στην ανιδιοτελή σχέση μου με το κίνημα των αναπήρων.

– Πώς καταφέρατε να κρατήσετε έναν ευτυχισμένο γάμο και μια ιστορία αγάπης με τη συνάδελφό σας Ισιδώρα Σιδέρη ζωντανά 35 για ολόκληρα χρόνια; Το να αλλάζουμε συντρόφους και συζύγους δεν είναι ίδιον καλλιτεχνών, αλλά ανθρώπων που προβάλλονται μέσα από την τηλεόραση, που παντρεύονται και χωρίζουν κάνοντας τη ζωή τους εξώφυλλο στα περιοδικά. Οταν υπάρχει αλληλοσεβασμός στη διαφορετικότητα των απόψεων, των συνηθειών, μπορεί μια σχέση να έχει σταθερή βάση και να κρατηθεί στον χρόνο. Με την Ισιδώρα έχουμε ζήσει, έχουμε διαφωνήσει κ.λπ., αλλά καταλήγουμε πάντα σε μια αρμονία. Αποκτήσαμε την Ελεωνόρα σε νεαρή ηλικία και μεγαλώνουμε όλοι μαζί. Φυσικά η κόρη μας είναι πάντα το μικρό μας, ακόμη και σήμερα που είναι πλέον 30 ετών, αλλά αποδεικνύεται πολλές φορές πιο ώριμη από εμένα. Η Ισιδώρα είναι ηρωίδα σε όλα τα επίπεδα γιατί μονίμως ήταν πίσω από τα πράγματα, έκανε πάντα όλη την οργάνωση των παραγωγών στις εμφανίσεις μας και αυτό το έργο της δεν φαινόταν στον κόσμο. Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές έχουμε διαφωνήσει. Στη ζωή δεν χρειάζεται πολλή ησυχία, γιατί η ησυχία είναι ύποπτη. Η μάνα είναι η οικογένεια, η οποία όμως δεν πρέπει να ξεχνά την ιδιότητα της γυναίκας. Αγαπώ πολύ τη θηλυκότητα της γυναίκας που ωριμάζει την περίοδο της μητρότητας, αλλά και τη θηλυκότητα που έχω εγώ μέσα μου.

– Τι είδους θηλυκότητα έχετε μέσα σας; Πιστεύω ότι αν δεν έχεις μέσα σου το θηλυκό στοιχείο δεν αντιλαμβάνεσαι τη γυναίκα και επίσης ότι οι πραγματικοί άνδρες έχουν έντονο αυτό το θηλυκό στοιχείο.

– Με τη σύζυγό σας κάνατε μόνο ένα παιδί. Ηταν επιλογή σας; Οχι, θέλαμε πολλά παιδιά. Κάναμε μεγάλες προσπάθειες, αλλά δεν μας έτυχε. Ισως δεν ήμασταν τόσο ισορροπημένοι εκείνη την εποχή.

info: «Πράματα και θάματα», Θέατρο Αθήναιον, Βασ. Ολγας 35, Θεσσαλονίκη.
Κείμενο-σκηνοθεσία: Θοδωρής Αθερίδης.
Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Ζουγανέλης, Θοδωρής Αθερίδης, Λευτέρης Ελευθερίου, Αλίνα Κωτσοβούλου, Ευαγγελία Συριοπούλου, Γιάννης Μπισμπικόπουλος

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.