Ειδησεογραφικό site

Γεροβασίλη: Να μην συνδεθεί η ασφάλεια, με τη λογική των κλειστών ευρωπαϊκών συνόρων

30

Την ανάγκη να μη συνδεθεί το θέμα της ασφάλειας, με τη λογική των κλειστών ευρωπαϊκών συνόρων, επεσήμανε σε δηλώσεις της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

Αναφερόμενη στο πολύνεκρο τρομοκρατικό κτύπημα στο Παρίσι, η εκπρόσωπός της κυβέρνησης αναφέρθηκε σε «έγκλημα κατά της Γαλλίας, κατά του γαλλικού λαού, έγκλημα κατά της Ευρώπης και της δημοκρατίας» και πρόσθεσε ότι «είναι μια έντονη, μια φρικτή δράση της τρομοκρατίας, μαζικά σε αθώους. Και αυτό είναι που ξεπερνάει τη λογική, ότι μπαίνω σε ένα γήπεδο και δολοφονώ ό,τι βρεθεί μπροστά μου».

«Η είσοδος τρομοκρατών δεν γίνεται με την ευθεία οδό», είπε η κ. Γεροβασίλη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και υπογράμμισε ότι «καλό θα ήταν να μην το συνδέσουμε αυτό και να το μεταφέρουμε με τέτοιο κλίμα προς την ελληνική κοινωνία, αλλά και της Ευρώπης. Διότι η λογική των κλειστών συνόρων είναι άλλο από το θέμα ασφάλειας, αυτό που προέκυψε σήμερα στη Γαλλία και έκλεισε τα σύνορά της, προφανώς για να ελέγξει ποιος μπαίνει και ποιος φεύγει». Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε αμέσως μήνυμα στον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, έστειλε συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του προς τον γαλλικό λαό.

Ερωτηθείσα για το προσφυγικό ζήτημα, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε πως η Ευρώπη, αλλά και η Τουρκία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με τον ορθολογικότερο τρόπο και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Σχολιάζοντας δηλώσεις του υποψηφίου για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας Α. Γεωργιάδη, η κυβερνητική εκπρόσωπος παρατήρησε πως δεν είναι η ώρα να βγούμε με κραυγές, συλλήβδην, σε κλίμα ξενοφοβίας. Η Ευρώπη θα πρέπει να αντισταθεί σε ένα τέτοιο ξενοφοβικό κλίμα, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνοντας πως «είναι άλλο πράγμα οι τρομοκράτες δολοφόνοι, και άλλο πράγμα οι πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους με μωρά παιδιά στην αγκαλιά και πνίγονται, διότι η θάλασσα είναι πιο ασφαλής από τη χώρα τους».

Ερωτηθείσα για τους κινδύνους με τους οποίους βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι για να ελαχιστοποιηθεί και μηδενιστεί η είσοδος προσώπων που θέλουν να προκαλέσουν τέτοια φαινόμενα στην Ευρώπη. Η κυβερνητική εκπρόσωπος. αναφερόμενη στην επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, είπε ότι απαιτείται συνεννόηση της ΕΕ και της Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφύγων εντός των συνόρων της Τουρκίας, για τη δημιουργία hot spots στα τουρκικά παράλια, τα οποία θα μπορούν να κάνουν ταυτοποιήσεις και έτσι από εκεί να ξεκινήσει μια οργανωμένη μετεγκατάσταση.

«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, από την πρώτη στιγμή μίλησαν για ευρωπαϊκό ζήτημα. Και προσπάθησαν με όλες τις δυνάμεις η ελληνική κυβέρνηση και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, να στείλουν το μήνυμα στην Ευρώπη ότι κοιτάξτε, το θέμα δεν είναι μόνο στην Ελλάδα που είναι η χώρα πρώτης εισόδου. Το θέμα είναι ευρωπαϊκό και πρέπει όλοι μαζί να το αντιμετωπίσουμε, χωρίς κλειστά σύνορα και με ανοιχτά τα μάτια απέναντι στην πραγματικότητα», είπε η Όλγα Γεροβασίλη για το προσφυγικό ζήτημα εκτιμώντας ότι «με τις συζητήσεις, με τις Συνόδους, με την ένταση του προβλήματος, και η Ευρώπη αρχίζει να το βλέπει διαφορετικά».

Ερωτηθείσα για την πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών για το ελληνικό πρόγραμμα, η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι αυτή η κυβέρνηση δίνει μήνες τώρα μάχη. «Απέναντι στα μεγάλα διλήμματα του καλοκαιριού, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε τον εαυτό του, αρνήθηκε τον εαυτό του, προκειμένου να αποτρέψει τα χειρότερα για τη χώρα», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν η αποτροπή άτακτης χρεοκοπίας. «Στόχος μας είναι να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο, όχι μόνο να κρατήσουμε όρθιο τον ελληνικό λαό αλλά να περάσουμε και σε ένα δρόμο ανάπτυξης», είπε η κ. Γεροβασίλη και επανέλαβε ότι σήμερα η κυβέρνηση δίνει ανυποχώρητη μάχη στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, είναι αμετακίνητη με πολύ σκληρή μάχη η οποία θα δοθεί μέχρι την τελευταία στιγμή. «Δεν θα επιτρέψουμε τα σπίτια των ανθρώπων να φύγουν από την ιδιοκτησία τους», είπε και τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να προστατεύσει τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει να χαθούν τα σπίτια των ανθρώπων, με τη διευκρίνιση – πρέπει να το πούμε αυτό – ότι μιλάμε για τους προστατευόμενους, δηλαδή ότι θα έχουμε να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία για τους πιο αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας, όχι στα όρια της ακραίας φτώχιας, αλλά και τους μεσαίους», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Άρα για να το ξεκαθαρίσουμε: Αν έχουμε μια κατοικία στα βόρεια προάστια του ενός εκατομμυρίου, προφανώς αυτή δεν θα ανήκει στις προστατευόμενες ομάδες. Γιατί αυτό θα ήταν και άδικο σε βάρος ανθρώπων, οι οποίοι πραγματικά έχουν γονατίσει από την κρίση. Όποιος μπορεί να ανταπεξέλθει, θα πρέπει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, αλλά θα πρέπει να προστατευτούν τα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα και οι αδύναμες ομάδες, για να σταθεί όρθιος και να βγει όρθιος αυτός ο λαός μέσα από αυτή την κρίση».

Αναφερόμενη στα σημεία διαφωνίας με τους εταίρους, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχει μια νεοφιλελεύθερη αντίληψη η οποία συγκρούεται με την ελληνική πραγματικότητα και τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Στο ερώτημα αν τα σημεία διαφωνίας θα απαιτήσουν πολιτική λύση, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε πως πάγια θέση της κυβέρνησης ήταν ότι οι λύσεις έρχονται πολιτικά. «Δεν πιστεύουμε, δηλαδή, ότι μέσα από τις τεχνικές συζητήσεις μόνο τελειώνει μια διαπραγμάτευση, γι΄αυτό και ο πρωθυπουργός στο μάξιμουμ έχει μετακινήσει από τα τεχνικά κλιμάκια της διαπραγμάτευσης στο πολιτικό επίπεδο, με ό,τι αυτό χρειάζεται κάθε στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γεροβασίλη.

Ερωτηθείσα για το ζήτημα της διακοπής ρεύματος, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι τις τελευταίες ημέρες ακούγονται υπερβολές οι οποίες απέχουν από την αλήθεια. «Οι ομάδες που προστατεύονται, εξακολουθούν να προστατεύονται. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Επίσης, άνθρωποι που είναι ασθενείς, εξακολουθούν να προστατεύονται, με βάση τα κριτήρια που είχαν τεθεί νωρίτερα. Και επίσης δίνεται και η δυνατότητα όπου για κάποιο λόγο γίνει διακοπή ρεύματος, αμέσως αυτό να ανασταλεί κα να γίνει καινούργια ρύθμιση», υπενθύμισε η κ. Γεροβασίλη, σημείωσε όμως ότι αυτό είναι άλλο θέμα από τους κακοπληρωτές, μεγάλους καταναλωτές, οι οποίοι φέρνουν σε οικονομικό αδιέξοδο την ίδια την επιχείρηση. Για τα τέλη κυκλοφορίας, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι η συντριπτική πλειονότητα δεν θα δει μεταβολές, αυτοί που έχουν παλιά και μικρά αυτοκίνητα θα δουν μειώσεις, αυτοί που έχουν καινούργια και μεγάλα αυτοκίνητα θα δουν μια μικρή αύξηση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.