Ειδησεογραφικό site

Γερμανός ευρωβουλευτής:Δεν γίνεται να απαλλαγείτε από την τρόικα ενώ ζητάτε χρήματα

41

«Η τρόικα ζητάει περισσότερο χρόνο άσκησης επιρροής στις ελληνικές εξελίξεις», υποστήριξε ο Γερμανός ευρωβουλευτής και επικεφαλής της ευρωομάδας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Φέρμπερ σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Νομίζω ότι σε μία χώρα μέλος που είναι σε πρόγραμμα, όπως η Ελλάδα, και υπάρχει η τρόικα είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προβλήματα», δήλωσε ο Φέρμπερ, κληθείς να ερμηνεύσει τις δύσκολες διαπραγματεύσεις των δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση.

Αναγνώρισε, πάντως, ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά, όπως επιστροφή στην ανάπτυξη και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της. «Είδαμε να επανέρχεται στην ανάπτυξη αυτόν το χρόνο, την ίδια ώρα που η Γερμανία π.χ. έχει μείωση της ανάπτυξης ενώ η Ελλάδα αύξηση της ανάπτυξης. Η Ελλάδα έχει ενισχύσει επίσης την ανταγωνιστικότητά της και αν ενεργοποιήσει τις ξένες επενδύσεις, όλα αυτά τα μέτρα θα δημιουργήσουν τα θετικά στοιχεία που η τρόικα ζητάει. Συνεπώς όλες αυτές οι διαφωνίες θα ξεπεραστούν», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Φέρμπερ, το βασικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι η τρόικα ζητάει περισσότερο χρόνο άσκησης επιρροής στις ελληνικές εξελίξεις.

«Φυσικό είναι μετά από 4-5 χρόνια στο πρόγραμμα να θέλετε να απαλλαγείτε από αυτό και είναι κάτι στο οποίο πρέπει να καταλήξουμε πολύ γρήγορα γιατί καταλαβαίνω ότι οι Έλληνες πολιτικοί λένε τώρα ότι τεσσεράμισι χρόνια φτάνουν πια, θέλουμε να σταθούμε στα δικά μας πόδια», επεσήμανε ο Γερμανός ευρωβουλευτής.

Δεν μπορείτε, όμως, να απαλλαγείτε από την τρόικα και ταυτόχρονα να ζητάτε χρήματα, παρατήρησε με έμφαση ο Φέρμπερ.

«Δεν μπορούν να γίνουν και τα δύο. Αλλά αν από το πρόγραμμα των 315 δισ. ευρώ του Γιούνκερ λάβετε ένα είδος βοήθειας για κάποιους τομείς, όχι για όλους όπως ζητάει ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, θα περιοριστεί η ισχύς της τρόικας. Χρειάζεται μια ισορροπημένη προσέγγιση, αλλά είστε σε καλό δρόμο για να το πετύχετε», σημείωσε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.