Ειδησεογραφικό site

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: «Φέρτε το νέο σχέδιο μέχρι την Τετάρτη» – Και στο G20 το ελληνικό ζήτημα

77

Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει τα σχέδιά της σχετικά με το πρόβλημα του χρέους της πριν το έκατακτο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Φεβρουαρίου δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Βόφγκανγκ Σόιμπλε Μάρτιν Γιέγκερ.

«Είναι απολύτως «ανοιχτό» τι θα συμβεί μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος και τόνισε πως το ζήτημα της Ελλάδας θα συζητηθεί και στη συγκέντρωση των G20 στην Κωνσταντινούπολη που θα πραγματοποιηθεί στις 9-10 Φεβρουαρίου και θα παρευρεθούν υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες.

Η Γερμανία θέλει από την Ελλάδα να παρουσιάσει μια στρατηγική για τα προβλήματα του χρέους της στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup.

Oι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συναντηθούν εκτάκτως την ερχόμενη Τετάρτη για να συζητήσουν το ζήτημα της Ελλάδας στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη μέρα.

Για τον κίνδυνο να καταστραφούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί, αν ακυρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα επανέλαβε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας χθες το βράδυ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, σημειώνοντας ότι κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη «δεν μπορέσαμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας».

Αμετακίνητος ο Σόιμπλε: Απορρίπτει το πρόγραμμα-γέφυρα Βαρουφάκη

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέρριψε, στο μεταξύ, την ιδέα ενός προγράμματος που θα χρησιμεύσει ως γέφυρα και διευκρίνισε ότι δεν τον απασχολεί πώς θα ονομάζεται ο μηχανισμός ελέγχου του προγράμματος, υπογραμμίζοντας πάντως ότι μόνο με τους τρεις θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ) μπορεί να γίνει η διαπραγμάτευση.

«Όλος ο ΕΜΣ και ο EFSF είναι ένα πρόγραμμα – γέφυρα. Αλλά γι’ αυτό η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να κάνει κάποια συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να διαλύσει τις βάσεις της οικονομικής δυσπραγίας», τόνισε ο κ. Σόιμπλε, σε έκτακτη εκπομπή που προβλήθηκε χθες το βράδυ. Θύμισε ακόμη ότι λίγο πριν από τα Χριστούγεννα το πρόγραμμα παρατάθηκε ως το τέλος Φεβρουαρίου, έπειτα από αίτημα της Ελλάδας, επειδή δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσει τους όρους για την τελευταία δόση. «Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει μόνο αυτό που είναι μέρος του προγράμματος εδώ και δύο χρόνια. Τότε θα εκταμιευθεί η δόση. Αλλά χωρίς αυτό, θα επρόκειτο για αλλαγή του προγράμματος και θα έπρεπε να δώσει έγκριση η Βουλή», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και εξήγησε ότι ούτως ή άλλως δεν θα υπέβαλλε τέτοιο αίτημα στη Βουλή, καθώς το θεωρεί λάθος.

«Διαπραγματευτήκαμε προσεκτικά τους όρους με όλες τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, το τι είναι απαραίτητο για μια χώρα που δεν έχει κανονική πρόσβαση στις αγορές, δηλαδή δεν δανείζεται πια, προκειμένου να κερδίσει πάλι αξιοπιστία. Για την Ελλάδα φτιάξαμε τους όρους κάτι παραπάνω από γενναιόδωρους. Τι θα έλεγαν οι άλλες χώρες στις οποίες επιβάλαμε πιο αυστηρούς όρους; Τι θα έλεγε ο Γερμανός φορολογούμενος;», διερωτήθηκε.
Επισήμανε ακόμη ότι τρέφει σεβασμό στη βούληση των ψηφοφόρων στην Ελλάδα, αλλά όπως είπε, εξίσου μεγάλος είναι και ο σεβασμός του στη βούληση των Γερμανών ψηφοφόρων και των ψηφοφόρων στα άλλα κράτη-μέλη. «Πρέπει να βρούμε έναν δρόμο, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο, δηλαδή δεν τηρούμε αυτά που συμφωνήσαμε και ξαφνικά λέμε ,’τώρα χρειαζόμαστε όμως λεφτά’», παρατήρησε.

Κληθείς να σχολιάσει τις αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με την Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε εξήγησε ότι όλα εξαρτώνται «από το αν η Ελλάδα συνεχίζει να είναι σε πρόγραμμα και αυτή τη στιγμή, τυπικά έχουμε ένα πρόγραμμα». Σημείωσε ωστόσο ότι, «αν η Ελλάδα αυξήσει πάλι τον κατώτατο μισθό πάνω από το επίπεδο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, θα είναι δύσκολο να το εξηγήσεις στους φορολογούμενους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ότι αυτό πρέπει να το χρηματοδοτήσεις εις βάρος του δικού σου προϋπολογισμού».

Υποστήριξε επίσης πως η Ελλάδα για πολλά χρόνια μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης «ζούσε πολύ πάνω από τις δυνατότητές της», για να συνεχίσει: «Κάποια στιγμή οι αγορές είπαν ‘δεν σε εμπιστευόμαστε και δεν σου δίνουμε άλλα δάνεια’ …και τώρα (οι Έλληνες) μας λένε ‘δεν έπρεπε να μας είχατε δώσει τόσα πολλά δάνεια’. Λοιπόν, με συγχωρείτε. Πρέπει λοιπόν να έρθουν σε έναν δρόμο προκειμένου να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη άλλων δανειστών. Αυτός είναι ο δρόμος και σε αυτόν έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Αλλά δεν έχουν ξεφύγει από τον κίνδυνο και αν σβήσουν όλα αυτά, θα καταστρέψουν όσα πέτυχαν».
Σε ό,τι αφορά το αίτημα της σύνδεσης της αποπληρωμής των δανείων με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε ότι δεν έγινε συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους, και ότι δεν το πρότεινε ο κ. Βαρουφάκης. «Αυτό όμως δεν είναι το φλέγον πρόβλημα. Το υψηλό χρέος της Ελλάδας σήμερα είναι χρηματοδοτούμενο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμη και οι πληρωμές των τόκων έχουν μετατεθεί στο μέλλον. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας αν δεν έχει πρόσβαση στις αγορές και για να έχει, χρειάζεται πρόγραμμα ώστε η ΕΚΤ να συνεχίσει να της διαθέτει ρευστότητα», σημείωσε.
Ερωτηθείς για τα περί κατάργησης της τρόικας ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ανέφερε: «Δεν τους αρέσει η λέξη τρόικα – αυτή είναι ελληνική λέξη, νομίζω. ΟΚ, εγώ είπα ότι αυτό δεν παίζει ρόλο». Διευκρίνισε πάντως ότι η Αθήνα πρέπει να συνεργαστεί με τους τρεις θεσμούς, δηλ. την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Σε ό,τι αφορά το εάν η τρόικα θα ξαναπάει στην Αθήνα, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε πως του είναι αδιάφορος ο τόπος συνάντησης. «Ήδη τον Σεπτέμβριο είχα προτείνει αν θέλουν να συναντηθούν στο Παρίσι, το οποίο και έκαναν. Αλλά για τους όρους και την υλοποίηση του προγράμματος, μόνο με αυτούς τους τρεις θεσμούς μπορεί να γίνει η διαπραγμάτευση. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει πρόγραμμα. Αυτό όμως ο Βαρουφάκης το παραδέχθηκε ρητά», είπε.
Κληθείς να σχολιάσει την κριτική στάση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έναντι της τρόικας, ο Γερμανός υπουργός επισήμανε ότι έχει στενή επαφή μαζί του και ότι έχουν ήδη συζητήσει το θέμα, καθώς, όπως είπε, επιθυμεί κάποια στιγμή να μεταφέρουμε την ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση στο κοινοτικό δίκαιο. «Γι’ αυτό χρειάζονται αλλαγές συνθηκών. Αυτό δυστυχώς δεν είναι τόσο εύκολο. Γίνεται μόνο ομόφωνα και χρειάζεται χρόνο. Εμείς τηρούμε το ισχύον δίκαιο, δηλαδή τα κράτη-μέλη το έχουν συμφωνήσει και τα εθνικά κοινοβούλια πρέπει να το επικυρώσουν. Και αυτό δεν μπορώ να το αντικαταστήσω με τίποτα άλλο, διότι είμαστε δεσμευμένοι από το ευρωπαϊκό δίκαιο, από το γερμανικό Σύνταγμα και τους γερμανικούς νόμους», διευκρίνισε.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα δημοσκόπησης, σύμφωνα με τα οποία το 85% των Γερμανών ανησυχεί ότι τελικά η Γερμανία θα κληθεί να πληρώσει περισσότερα από όσα είχαν αρχικά υπολογιστεί, εξηγεί ότι το θέμα δεν είναι ότι πληρώνει η Γερμανία, αλλά ότι βοήθησε την Ελλάδα να βρει πάλι την πρόσβαση στις αγορές. «Αυτό ήταν το σκεπτικό των προγραμμάτων, να αναλάβουμε εγγυήσεις», παραδέχθηκε ο Σόιμπλε, ζητώντας επιμονή στις μεταρρυθμίσεις.
Υποστήριξε μάλιστα ότι το πρόγραμμα βοήθειας που εφαρμόστηκε ήταν πιο επιτυχές από την πολιτική των υπεύθυνων πολιτικών στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια. «Επαινώ τις επιτυχίες της Ελλάδας πολύ περισσότερο από ό,τι πολλοί Έλληνες. Δεν αναμιγνύομαι στις εσωπολιτικές αντιπαραθέσεις στην Ελλάδα. Αλλά όποιος θέλει να παραβλέψει ότι η Ελλάδα μπήκε σε αυτή τη βαριά κρίση λόγω δικών της παραλείψεων, όποιος θέλει να παραβλέψει ότι μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων βοήθειας φέραμε επιτέλους σε δρόμο που να έχει ανάπτυξη, να μειώσει επιτέλους ανεργία, να κάνει σιγά-σιγά τα δημοσιονομικά ξανά βιώσιμα ώστε να δανειστεί και πάλι από τις αγορές, έχει μόνο λίγη ιδέα από την πραγματικότητα. Και γι’ αυτό ο Βαρουφάκης ήταν πολύ ευγενικός και εγώ προσπάθησα να είμαι όσο το δυνατόν πιο ευγενικός. Αλλά επί της ουσίας, δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση μεταξύ αιτίου και συνέπειας», δήλωσε.
Καταλήγοντας σημείωσε πάντως ότι η συζήτηση με τον κ. Βαρουφάκη ήταν πολύ λογική και εποικοδομητική και εκτίμησε ότι ο Έλληνας ομόλογός του, έπειτα από τις τελευταίες συναντήσεις του, μπορεί να ξανασκεφτεί κάποια πράγματα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.