Ειδησεογραφικό site

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Να μην επιβαρύνει η Ελλάδα την εμπιστοσύνη των εταίρων

26

Τη σύσταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μην επιβαρύνει η ελληνική κυβέρνηση την εμπιστοσύνη των εταίρων και των αγορών χωρίς να είναι απαραίτητο επανέλαβε η εκπρόσωπός του Μαριάνε Κοτέ, τονίζοντας ότι τώρα είναι αναγκαία μία αξιόπιστη πολιτική μεταρρυθμίσεων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη περί «δημιουργικής ασάφειας» στο κείμενο της απόφασης του Eurogroup η Κοτέ τόνισε ότι ο Σόιμπλε «έχει πει σε πολλά σημεία και σήμερα για άλλη μια φορά στη Βουλή ότι από τη γερμανική σκοπιά είναι σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να μην επιβαρύνει χωρίς να είναι απαραίτητο την εμπιστοσύνη των εταίρων της και των αγορών και ότι τώρα είναι αναγκαία μια αξιόπιστη πολιτική μεταρρυθμίσεων και είναι απαραίτητο να δούμε συγκεκριμένα βήματα και αποτελέσματα»,

Τόνισε δε ότι δεν υπάρχουν παράλληλες συνεννοήσεις, πέρα από τη συμφωνία που είναι ήδη γνωστή από το Eurogroup.

«Υπήρξαν δημοσιεύματα για το ότι έγινε ακριβώς μία τέτοια παράλληλη συμφωνία για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Και τέτοια παράλληλη συμφωνία – αυτό θέλω να το πω για μια ακόμη φορά ρητά – δεν υπάρχει» ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος.

Μάλιστα, διεμήνυσε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα ισχύουν όπως έχουν συμφωνηθεί. «Μόνο για το 2015 το Eurogroup έχει διαβεβαιώσει στη δήλωση ότι οι θεσμοί μπορούν να λάβουν υπόψη την οικονομική κατάσταση που έχει αλλάξει. Αυτό σημαίνει ότι ο στόχος που έχει συμφωνηθεί στο πρόγραμμα – εδώ ο αριθμός 4,5% του ΑΕΠ είναι σημαντικός – συνεχίζει να ισχύει. Αυτός δεν είναι, και αυτό το έχουμε πει ήδη επανειλημμένα, αυθαίρετος αριθμός, αλλά είναι σημαντικός προκειμένου να μειωθεί το ύψος του χρέους και πάλι σε βιώσιμο επίπεδο, όπως έχει συμφωνηθεί» σημείωσε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.