Ειδησεογραφικό site

Γερμανικός Τύπος: Οι Έλληνες μόνο απειλούν

30

«Για άλλη μια φορά το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται ενώπιον μιας καταληκτικής ημερομηνίας. Αυτή τη Δευτέρα θα πρέπει η κυβέρνηση στην Αθήνα και οι Ευρωπαίοι εταίροι να συμφωνήσουν για την παράταση του δανειοληπτικού προγράμματος. Εάν δεν σταθεί δυνατόν, η διαχείριση του προγράμματος θα βυθιστεί στο χάος και η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Ακούγεται δραματικό αλλά είναι ένα σκηνικό που στήνεται και ξεστήνεται στα πέντε χρόνια της κρίσης» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα σύμφωνα με τη Deutshe Welle.

Και η SZ καταλήγει: «Δεν θα ήταν ασυνήθιστο εάν οι ευρωπαίοι εταίροι τη Δευτέρα «μάζευαν»τις μαξιμαλιστικές θέσεις τους. Το πιθανότερο είναι να τις παρουσιάσουν σε μια επόμενη καταληκτική συνάντηση. Το πόκερ για την οικονομική βοήθεια θα διαρκέσει μέχρι την τελευταία στιγμή. Η ώρα όμως θα σημάνει όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κλείσει την κάνουλα των χρημάτων και το ευρώ τελειώσει για την Αθήνα».

Στο ίδιο θέμα με πρωτοσέλιδο άρθρο της αναφέρεται η Frankfurter Allgemeine Zeitung η οποία γράφει: «Πιθανότερο από ένα Grexit είναι ότι η ευρωζώνη θα εκβιασθεί και πάλι. Ανάμεσα στους πολιτικούς που βοήθησαν στη διάσωση ο πολιτικός φόβος είναι ισχυρότερος από ό,τι η οικονομική λογική. Δεν θα έπρεπε όμως να συμπεριφέρονται ως εάν η αποχώρηση της μικρής Ελλάδας από το ευρώ – η οποία μπήκε στην ευρωζώνη με πλαστά στοιχεία και δεν αναγνώρισε ποτέ τους κανόνες – θα τίναζε ολόκληρη την Ευρώπη στον αέρα. Και δεν θα έπρεπε να παραπονιούνται για τις πολιτικές συνέπειες. Η «πολιτική διάσωσης» που ακολουθούν τροφοδοτεί με όλο και περισσότερους ψηφοφόρους τα ακραία κόμματα. Για την εκλογική βοήθεια θα τους βοηθήσουν οι Podemos στην Ισπανία, το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία και οι Αληθινοί Φιλανδοί».

Τα λεφτά κάτω από το στρώμα

Η ΤΑΖ του Βερολίνου κάνει λόγο για «Λεφτά κάτω από το στρώμα» και σημειώνει πως «ανήσυχοι Έλληνες αδειάζουν τους λογαριασμούς τους, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Βαρουφάκης φαίνεται χαλαρός. Υπολογίζει πως η Ελλάδα και η ευρωζώνη θα συμφωνήσουν».

Η ελβετική Neue Zürcher Zeitung παρατηρεί πως «Η πολιτική αβεβαιότητα παραλύει την οικονομία. Δεν υπάρχει πανικός στην Αθήνα. Οι ξένοι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη στην Ελλάδα και οι ντόπιοι επιχειρηματίες ‘παίζουν’ τo σενάριο του Grexit».

«Οι επενδυτές αναμένουν συμβιβασμό στην ελληνική διαμάχη για το χρέος» γράφει η Welt, ενώ τέλος η Berliner Zeitung επισημαίνει τα ειρωνικά σχόλια από κάποιους στις Βρυξέλλες για την μετονομασία της τρόικας σε ‘Tifkat’ δηλάδή σε ‘Τhe Institution formely known as Troika’, στον θεσμό που τυπικά είναι γνωστός ως τρόικα. Παράλληλα παραθέτει τις επικλήσεις των μεγάλων γερμανικών συνδικάτων να δώσουν την ευκαιρία στην Ελλάδα ώστε να ανακατανείμει τα βάρη με δικαιότερο τρόπο και να καταπολεμήσει τη διαφθορά και την φοροδιαφυγή.»

Τα σχόλια είναι κλειστά.