Ειδησεογραφικό site

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Από γκαρσόνι κυβερνητικός… σερβιτόρος – Τι έγραψε το «Κ»

104

Tου Γιώργου Γερόπουλου

Νέος, ωραίος και εξελίξιμος, ένας από τους τρεις σωματοφύλακες του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος διακρίνεται για την έμφυτη ευγένεια, τον πράο χαρακτήρα και το μειδίαμα του, που κρύβει όμως τη διάθεση για συγκρούσεις όταν θίξεις το αξιακό και πολιτικό dna του. Ο νεαρότερος σε ηλικία, 36 ετών, κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης μαθήτευσε σε μια ιστορική σχολή, την Ευαγγελική Σχολή της Νέας Σμύρνης, η οποία στα βάθη του χρόνου διακρίνεται για τον θρησκευτικό της χαρακτήρα αλλά και για το νεωτεριστικό πνεύμα των διδασκόντων. Γέννημα θρέμμα της Νέας Σμύρνης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γαλουχήθηκε στο αυστηρό πνεύμα της μεταφυσικής σχέσης με τα Θεία, αλλά και στην αναζήτηση της γνώσης. Άριστος συνδυασμός για ένα νεαρό κομμουνιστή, ο οποίος παραμένει πιστός τις αξίες του, αλλά επιχειρεί τη μεταμόρφωση του σε ένα σύγχρονο οικονομολόγο. Ο κ. Σακελλαρίδης δεν έχει καμία σχέση με τα κομματικά παιδιά της Κουμουνδούρου. Διαθέτει επιστημονικές περγαμηνές στις οικονομικές επιστήμες, καθώς μετά την αποφοίτηση του από την ΑΣΟΕΕ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νέα Υόρκη, για την ολοκλήρωση των οποίων δούλευε ως γκαρσόνι στην Αστόρια. Σήμερα είναι υποψήφιος Διδάκτορας Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Αφιερώνεται στην οργάνωση της νεολαίας του Συνασπισμού στη Νέα Σμύρνη και χύνει ιδρώτα για την διοργάνωση των νεολαιίστικων φεστιβάλ του κόμματος. Ο Αλέξης Τσίπρας τον αναδεικνύει από νωρίς, αφού ως καθοδηγητής του διέκρινε τις αρετές και τις ικανότητες του. Του θυμίζει κάτι από την πρότερη νιότη του και θέλοντας να του δώσει την ευκαιρία, τον κατεβάζει στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στον δήμο Αθηναίων. Έκπληξη πρώτου μεγέθους για όσους δεν τον γνώριζαν, αφού τα επικοινωνιακά του χαρίσματα και οι μεταρρυθμιστικές απόψεις του για την Οικονομία είναι γνωστές στον Γ. Δραγασάκη και στο Ν. Παπά.

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης αποτέλεσε την έκπληξη των εκλογών, αφού εκτόπισε τον υποψήφιο της ΝΔ, Άρη Σπηλιωτόπουλο και έπαιξε στα ίσα τον Γιώργο Καμίνη, ο οποίος καταϊδρωμένος κέρδισε στον β΄γύρο των εκλογών την Αθήνα. Ωστόσο, ο πραγματικός νικητής ήταν ο κ. Σακελλαρίδης, ο οποίος από τότε έστελνε πολιτικά μηνύματα και έκτιζε συμμαχίες με ομάδες πολιτών. Ο φρέσκος λόγος και η συναινετική στάση του κέρδιζαν ακόμη και ψηφοφόρους άλλων κόμματων, βοηθούντος και του Θ. Μιχόπουλου, στενού συνεργάτη του.

 

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΑΝΤΙ-ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ

Η συμπάθεια του Αλέξη και η κόντρα του Νίκου Παπά με τον τότε εκπρόσωπο Τύπου, Πανό Σκουρλέτη, ήταν οι αφορμές για την πολιτική ανέλιξη του. Με τον πρωθυπουργό γνωρίζονται τουλάχιστον 16 χρόνια, ενώ με τον έτερο, τον Νίκο Παπά, έχουν κοινές στοχεύσεις. Στους παροικούντες την Κουμουνδούρου είναι γνωστό ότι το επικοινωνιακό παιχνίδι από την εποχή της αντιπολίτευσης το είχε το alter ego του κ. Τσίπρα. Ο υπουργός Επικρατείας είχε επιλέξει τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη ως αντικαταστατή του κ. Σκουρλέτη, ώστε το σύγχρονο μειλίχιο και πολιτικά συγκροτημένο προφίλ του να επικοινωνήσει με ευρύτερα στρώματα ψηφοφόρων. Η ευκαιρία δόθηκε με τη συγκρότηση της κυβέρνησης και τότε ο κ. Σκουρλέτης εξοβελίστηκε στο Εργασίας και ο Γ. Σακελλαρίδης τοποθετήθηκε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Από τη νέα του θέση πιστώνεται την επαναφορά της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και το προσιτό στυλ επαφής με τους ταγούς της ενημέρωσης. Το ότι φορά τζιν, ακόμη και στο Προεδρικό Μέγαρο, μένει στα Εξάρχεια, μπαίνει σε λεωφορείο και χειρίζεται ο ίδιος τους λογαριασμούς του στα social media αποτελούν ασπίδα προστασίας στις κακοτοπιές της ενημέρωσης. Δίνει την αίσθηση ότι δεν υποκρύπτει γεγονότα και χωρίς να λέει πολλά αποφεύγει τις επικοινωνιακες γκάφες, προστατεύοντας το πολιτικό του προφίλ. Βρίσκεται στην αρχή της καριέρας του αν και θητεύει ήδη στα σαλόνια της ευρωπαϊκής πολιτικής τάξης, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό σε όλες τις διεθνείς επαφές.

ΕΡΙΞΕ ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΤΟΥ ΚΙΤΡΙΝΙΣΜΟΥ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άμα τη ενασχόληση του με την κεντρική πολιτική σκηνή απέδειξε ότι είναι «πολύ νέος και σκληρός για να πεθάνει νωρίς». Η πρώτη του επαφή με τον δημόσιο βίο και δη με τα μέσα κίτρινης ενημέρωσης ήταν διδακτική για το υπόλοιπο του πολιτικού του βίου. Συγκρούστηκε με όλους όσοι ασκούν την δημοσιογραφία της κλειδαρότρυπας και βγήκε νικητής, αφού απέφυγε την κίτρινη τρικλοποδιά, μετατρέποντας την σε πολιτικό πλεονέκτημα.

Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, όταν η υποψηφιότητα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη απογειωνόταν δέχτηκε μια αήθη προσωπική επίθεση από την ιστοσελίδα zougla.gr, δημοσίευμα της οποίας τον προειδοποιούσε για αποκάλυψη επίμαχου video από την προσωπική ερωτική ζωή του. Ο μικρός του Αλέξη δεν κρύφτηκε ούτε ενοχικά σιώπησε, αλλά δείχνοντας πολιτικό τσαμπουκά απάντησε ευθέως. «Τέτοιες σκοτεινές πρακτικές δε θα επικρατήσουν στην πολιτική ζωή. Η Αριστερά δεν εκβιάζεται» ήταν το μήνυμα του μέσω facebook και τα «σκυλιά δεμένα» έλεγε, αναδεικνύοντας τις πολιτικές διαστάσεις του ζητήματος. Ρίσκαρε, συγκρούστηκε και κέρδισε, αφού η κίτρινη απόχρωση της δημοσιογραφίας ανέκρουσε πρύμνα. Τότε ήταν που βρήκε συμπαραστάτες όλους τους συντρόφους από την Κουμουνδούρου, αλλά και τους πολιτικούς αντίπαλους του, οι οποίοι δεν χρησιμοποίησαν προεκλογικά το θέμα. Η Ρένα Δούρου έγραψε τότε στο facebook: «Στον Γαβριήλ χρωστάμε το τέλος της δημοσιογραφίας της κλειδαρότρυπας. Είμαστε μαζί του». Λίγους μήνες αργότερα, ο κ. Σακελλαρίδης έδρεψε τους καρπούς της στάσης του, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας τον όρισε κυβερνητικό εκπρόσωπο. Το μακρύ ταξίδι της πολιτικής μέσα από τις ατραπούς της κεντρικής πολιτικής σκηνής μόλις έχει ξεκινήσει για τον νεαρό Γαβριήλ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.