Ειδησεογραφικό site

Βundesbank: Μοιραίες οι συνέπειες από ενδεχόμενη διακοπή του προγράμματος

39

«Μοιραίες συνέπειες» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα είχε ενδεχόμενη διακοπή του προγράμματος βοήθειας, προειδοποιεί το μέλος του δ.σ. της Βundesbank, της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γιοάχιμ Νάγκελ, σε συνέντευξή του στο αυριανό φύλλο της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Ηandelsblatt».

«Σε περίπτωση που αμφισβητηθεί η συνέχιση του προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα, θα μπορούσε να τεθεί αμέσως σε κίνδυνο η αναχρηματοδότηση της νομισματικής πολιτικής. Αυτό θα είχε μοιραίες συνέπειες για το ελληνικό οικονομικό σύστημα. Οι ελληνικές τράπεζες θα έχαναν τότε την πρόσβασή τους στα κεφάλαια της κεντρικής τράπεζας», δηλώνει ο κ. Νάγκελ, σύμφωνα με απόσπασμα που προδημοσιεύεται και σημειώνει ότι αυτή η συνέπεια έχει, κατά την άποψή του, υποτιμηθεί.

Ο κ. Νάγκελ απορρίπτει ακόμη κατηγορηματικά το ενδεχόμενο οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος να συμμετάσχουν σε κούρεμα του ελληνικού χρέους με τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους. «Ακόμη και αν φτάναμε σε αυτό, το ευρωσύστημα δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει. Μια παραίτηση από τις απαιτήσεις θα αποτελούσε νομισματική κρατική χρηματοδότηση και με αυτόν τον τρόπο παραβίαση των συνθηκών της Ε.Ε.», υποστηρίζει ο κ. Νάγκελ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.