Ειδησεογραφικό site

Β. Κορκίδης: Τα σενάρια χρεοκοπίας είναι «εθνική ντροπή»

33

Η διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές εισέρχεται στην πιο κρίσιμη φάση της, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης.

Χαρακτηρίζει, μάλιστα, «εθνική ντροπή» το σενάριο χρεοκοπίας της Ελλάδας και σημειώνει: «Πιστεύω ότι ο πολιτικός κόσμος δεν έχει το δικαίωμα σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή να αντιπολιτεύεται τη λαϊκή εντολή συμφωνίας για τη παραμονή μας στο Ευρωζώνη. Η συμφωνία μπορεί να μην διαφαίνεται πλέον τόσο έντιμη και επωφελής, αλλά, μάλλον, πολύ μέτρια και επώδυνη, όμως ακόμα και έτσι, εξακολουθεί να είναι απαραίτητη και σωτήρια για την οικονομία και την κοινωνία της χώρας μας. Κάθε άλλη εξέλιξη θα είναι άδικη για τους κόπους μιας ζωής και τις θυσίες 6 ετών του ελληνικού λαού. Η ρήξη δεν είναι λύση, αλλά ήττα».

Σε σημερινή ανακοίνωση του επιμελητηρίου αναφέρονται οι ημερομηνίες – κλειδιά για τις οικονομικές απαιτήσεις που πρέπει να εκπληρώσει η χώρα μας. Ωστόσο, ο κ. Κορκίδης εκφράζει την ελπίδα ότι, έστω και την ύστατη στιγμή, «όλα τα προαναφερθέντα θα αποδειχθούν αχρείαστες σημειώσεις και δεν θα εξαντλήσουμε όρια και ημερομηνίες».

Παράλληλα, ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την πρόταση φορολόγησης των επιχειρήσεων. «Όσον αφορά στις τελευταίες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, σχετικά με την υπέρμετρη φορολόγηση των επιχειρήσεων, με την επιβολή έκτακτης εισφοράς και αύξηση του φορολογικού συντελεστή, πιστεύω πως, εκτός από αντιαναπτυξιακές είναι και άκρως τιμωρητικές, ειδικά για τους συνεπείς επιχειρηματίες», τονίζει.

«Το βέβαιο είναι ότι, εάν στον προϋπολογισμό του 2014 τα φορολογητέα κέρδη των επιχειρήσεων είναι 15 δισ., το επιπλέον 3% φορολόγησης δεν θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα κατά 450 εκατ. ευρώ, αλλά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο, από το νέο κύμα λουκέτων στην αγορά», υποστηρίζει ο κ. Κορκίδης και προσθέτει: «Εάν οι εμπνευστές της ελληνικής πρότασης είναι πεπεισμένοι, ότι θυσιάζοντας την ελληνική επιχειρηματικότητα, ως σύγχρονη «Ιφιγένεια», θα σωθεί η χώρα, οφείλουν τουλάχιστον να μας πείσουν και να είναι βέβαιοι, πως θα το πράξουμε».

Τα σχόλια είναι κλειστά.