Ειδησεογραφικό site

«Βόμβα» Μπαρόζο: Ορισμένοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ήθελαν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης

38

Σε ένα πρόχειρο απολογισμό της δεκαετούς προεδρίας του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την τελευταία συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων στην οποία προήδρευσε.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστήριξε πως αυτά τα δέκα χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε πολύ σημαντικές αποφάσεις οι οποίες όμως καθυστερούσαν να ληφθούν λόγω του περίπλοκου συστήματος λειτουργίας της ίδιας της Ένωσης, ενώ αναφορικά με την κρίση της Ευρωζώνης και την Ελλάδα ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπογράμμισε πως αισθάνεται περήφανος που η Ελλάδα παρέμεινε στην Ευρωζώνη, παρά τις προβλέψεις και τις επιθυμίες ορισμένων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα βοήθειας, ο κ. Μπαρόζο τόνισε πως «η συζήτηση τόσο για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, όσο και για τους όρους που θα συμβεί αυτό συνεχίζεται. Αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, έχουμε όλοι καθήκον να είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα». Ο κ. Μπαρόζο δήλωσε πως όλα αυτά τα χρόνια της Κρίσης η Κομισιόν ήταν το μόνο όργανο της Ε.Ε που εξ αρχής στήριζε την παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη, καθώς αν η Ελλάδα «έπεφτε» θα ακολουθούσε ντόμινο. «Ζήσαμε δραματικές στιγμές, όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία ακόμα και με τη Γαλλία» υπογράμμισε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπερασπίστηκε τη σταθερότητα της Ευρωζώνης και της Ελλάδας, εφόσον φυσικά ήταν σύμφωνη και η ίδια η Ελλάδα. Και βλέπουμε πως παρά τις τεράστιες θυσίες, η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο κοινό νόμισμα». Ο κ. Μπαρόζο υπογράμμισε επίσης πως η απόφαση για την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα βοήθειας θα ληφθεί από το Eurogroup τους επόμενους μήνες.

Έπειτα από 424 συνεδριάσεις του Κολεγίου των Επιτρόπων στις οποίες προήδρευσε, ο κ. Μπαρόζο μίλησε και τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει η Ευρωζώνη για μια ολοκληρωμένη οικονομική ένωση ενώ τόνισε πως δεν έχει πολιτικές φιλοδοξίες για το μέλλον. Ολοκληρώνοντας την τελευταία του συνέντευξη Τύπου ο κ. Μπαρόζο απήγγειλε στα Πορτογαλικά ένα ποίημα του Μιγκουέλ Τόργκα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.