Ειδησεογραφικό site

Βρούτσης: Δεν κόβονται οι συντάξεις χηρείας

33

«Λάθος ότι πέφτει τσεκούρι και μείωση στις συντάξεις χηρείας», ξεκαθάρισε ο υπουργός στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, εξηγώντας ότι το κράτος δίνει περίπου 1,7 εκατ. ευρώ για την καταβολή των συγκεκριμένων συντάξεων, όμως δεν έχει γίνει έως σήμερα έλεγχος για να διαπιστωθεί εάν τηρούνται οι κανόνες.

Όπως είπε, δεν έχει ελεγχθεί εάν τηρούνται τα ποσοστά μείωσης μετά την πάροδο τριετίας ή αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα κ.α.

Η συνεδρίαση στην κοινοβουλευτική επιτροπή βρίσκεται σε εξέλιξη και ο υπουργός ενημερώνει τους βουλευτές για την πορεία του ασφαλιστικού. Ήδη έχει υποστηρίξει πως το σύστημα των επικουρικών και των εφάπαξ έχει πλέον διασφαλιστεί.

Ωστόσο, άσκησε σκληρή κριτική στο πολιτικό και συνδικαλιστικό σύστημα για όσα συνέβαιναν στο παρελθόν.

«Το εφάπαξ είχε ποσοστό ανταπόδοσης 80% πάνω από τις εισφορές. Στην επικουρική ασφάλιση είχαμε χάσει το λογαριασμό. Οι επικουρικές δίνονταν με υπεύθυνες δηλώσεις ενώ τα αποδεικτικά ήταν σε τσουβάλια. Αυτά τελείωσαν. Με συντελεστές διαφάνειας περιφρουρήσαμε το παρόν και το μέλλον της επικουρικής και των εφάπαξ. Διασφαλίσαμε ότι δεν θα δημιουργηθούν ελλείμματα. Οι επόμενες γενιές θα τα πάρουν», είπε ο κ. Βρούτσης, ενώ σε άλλο σημείο συνέχισε «Η κατάσταση στο επικουρικό σύστημα ήταν τραγική. Αντιστοιχούσε για ένα εργαζόμενο 350 τ.μ. χώρος εργασίας».

Σύμφωνα με τον υπουργό, πάνω από 25 ταμεία με διαφορετικά λογιστήρια-παραστατικά δεν υπήρχαν και «ήταν σε τσουβάλια».

«Για το επικουρικό εκτός από το συντελεστή ενοποιήσαμε και τα ταμεία τα οποία μαζεύτηκαν σε 2 ακίνητα. Ενοποιήσαμε τους συντελεστές και πήραμε την επικουρική και τα βάλαμε στην περιοδική δήλωση του ΙΚΑ», είπε.

«Κοινωνικοί πόροι ήταν συντεχνιακοί φόροι» υποστήρισε και πρόσθεσε: «Ισχυρές ομάδες πληθυσμού είχαν πρόσβαση στο πολιτικό σύστημα και διασφάλιζαν για τον εαυτό τους ειδικά προνόμια βάζοντας σε τιμολόγια (ΔΕΚΟ κ.α.) ποσοστά για να ενισχύουν το δικό τους ταμείο. Είναι δίκαιο;».

Τα σχόλια είναι κλειστά.