Ειδησεογραφικό site

«Βροχή» δημοσκοπήσεων – Προβάδισμα εικονικής πραγματικότητας για τον ΣΥΡΙΖΑ – Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς

44

Τρεις δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής για το Σαββατοκύριακο, με κοινό παρανομαστή το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτη δημοσκόπηση, αυτή της «Metron Analysis», για τα «Παραπολιτικά», με τον ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 23,7% και η ΝΔ 18,8%. Διαφορά 4,9 μονάδες.

Δεύτερη δημοσκόπηση αυτή της «Κάπα Research» για το «Βήμα της Κυριακής», με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει 27,4% και η ΝΔ 23,5%. Διαφορά 3,9 μονάδες.

Τρίτη δημοσκόπηση αυτή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για την «Καθημερινή», με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει 27,5% και η ΝΔ 20%. Διαφορά 7,5 μονάδες.

Αναλυτικά:

«Metron Analysis» – «Παραπολιτικά»

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ κατά 4,9 μονάδες έναντι της Ν.Δ, δείχνει δημοσκόπηση της «Metron Analysis» με την πλειοψηφία των ερωτηθέντων να εκτιμά ότι δεν θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Ειδικότερα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Παραπολιτικά» η οποία θα δημοσιευθεί αύριο, στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 23,7%, έναντι 18,8% της Ν.Δ..

Το Ποτάμι καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 6,1%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,9%, ενώ η Χρυσή Αυγή περιορίζεται στην πέμπτη θέση με ποσοστό 4,5%.

Από 3,4 % «παίρνουν« το ΠΑΣΟΚ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΛΑΟΣ, συγκεντρώνει ποσοστό 2%.

Επίσης το 9,2% απαντά ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα, το 17,7% εμπίπτει στην κατηγορία «αναποφάσιστοι» ή «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ», ενώ ποσοστό 5,2% των ερωτηθέντων δηλώνει «Δεν θα ψηφίσω».

Στο ερώτημα «αν θα υπάρξει πλειοψηφία 180 βουλευτών από την παρούσα Βουλή ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας» το 58% των ερωτηθέντων εκτιμά πως δεν θα υπάρξει, έναντι ενός 33% που πιστεύει πως μπορεί η παρούσα Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο και ενός 9% που απαντά «Δεν ξέρω/ Δεν απαντώ».

Τέλος, το 32% των ερωτηθέντων θεωρεί καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, το 18% τον Αλέξη Τσίπρα και το 36% απαντά «Κανέναν».

Σημειώνεται πως η δημοσκόπηση διεξήχθη στο διάστημα 6-10 Οκτωβρίου, ενώ στην προηγούμενη της ίδιας εταιρείας που έγινε το διάστημα 8-10 Σεπτεμβρίου, για λογαριασμό επίσης της εφημερίδας «Παραπολιτικά», ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραφε προβάδισμα 2,6 μονάδων.

«Κάπα Research» – «Βήμα της Κυριακής»

Προβάδισμα, με 3,9%, του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ δίνει νέα δημοσκόπηση της Κάπα Research που δημοσιεύει η εφημερίδα “Το Βήμα της Κυριακής”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 27,4% των ερωτηθέντων έναντι 23,5% της ΝΔ, η ΧΑ 6,4% , το ΠΑΣΟΚ 5,8% , το ΠΟΤΑΜΙ, 5,6% , το ΚΚΕ 5,3% , οι ΑΝΕΛ 3,8% , ο ΛΑΟΣ 1,6% και η ΔΗΜΑΡ 1,1%.

Ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται του Αλέξη Τσίπρα, στο ερώτημα για το ποιός είναι καταλληλότερος για Πρωθυπουργός, συγκεντρώνοντας το 42,5% έναντι 36,1% του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένας στους δύο πολίτες ( το 50,8) θα ήθελε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή, χωρίς να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές ενώ το 42,3% επιθυμεί ο Πρόεδρος να εκλεγεί από νέα Βουλή η οποία θα προκύψει μετά από εκλογές.

Το 52,4% μάλιστα θεωρεί πως οι πρόωρες εκλογές θα ήταν αρνητική εξέλιξη για την οικονομία της χώρας και την ελληνική κοινωνία, την ώρα που το 46,5% δηλώνει πως δεν έχουμε αποφύγει τον κίνδυνο της εξόδου της χώρας από το ευρώ έναντι του 45,2% που θεωρεί πως δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.

Το 40,3% θεωρεί πως καταλληλότερη κυβέρνηση θα ήταν αυτή που θα είχε ως κορμό της τη ΝΔ ενώ το 39,5% τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας – «Καθημερινή»

Στη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει προβάδισμα 7,5% μονάδων με 27,5% έναντι 20% της ΝΔ στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου.

Ακολουθούν Το Ποτάμι με 7,5%, η Χρυσή Αυγή με 6,5%, το ΚΚΕ με 5,5%, το ΠΑΣΟΚ/Ελιά με 4%, οι ΑΝΕΛ με 2,5%, ο ΛΑΟΣ με 1,5% και η ΔΗΜΑΡ με 0,5%.

Όσον αφορά τη διενέργεια εκλογών και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την επόμενη Βουλή η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη, ενώ για τις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το «ισοζύγιο» είναι αρνητικό για όλους ανεξαιρέτως.

Τα σχόλια είναι κλειστά.