Ειδησεογραφικό site

Βρετανία: Κέρδη για το κόμμα του Φάρατζ στις τοπικές εκλογές-Καταρρέουν οι Συντηρητικοί του Κάμερον

40

Ψήφους από παντού κερδίζει το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ στις τοπικές εκλογές της Αγγλίας, ενώ οι Τόρις του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον βλέπουν τα ποσοστά τους να καταρρέουν.

Η εικόνα στις τοπικές εκλογές αντανακλά ως ένα βαθμό αυτό την επίδοση του UKIP στις ευρωεκλογές. Υπενθυμίζεται ότι οι Βρετανοί έχουν ήδη ψηφίσει για τους 72 ευρωβουλευτές τους, ωστόσο, τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Κυριακή το βράδυ μαζί με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει τo BBC, οι Εργατικοί κερδίζουν επιπλέον 81 συμβούλους, οι Συντηρητικοί χάνουν σχεδόν 100, οι Φιλελεύθεροι επίσης χάνουν 81 έδρες, και το UKIP αποκτά 86 περισσότερους.

Η καταμέτρηση συνεχίζεται.

Οι πρώτες αντιδράσεις δείχνουν το κλίμα. Ο υπεύθυνος επικοινωνίας του UKIP και υποψήφιος ευρωβουλευτής Πάτρικ Ο΄Φλιν εκτίμησε ότι το κόμμα του θα κερδίσει συνολικά 100 έδρες στα τοπικά συμβούλια.

Γκρίνιες όμως καταγράφονται και στο στρατόπεδο των Εργατικών με τον βουλευτή Γκράχαμ Στρίνγκερ να κατηγορεί τον Εντ Μίλιμπαντ για μια «ασυγχώρητα ερασιτεχνική» προεκλογική εκστρατεία. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν τα πήγαμε όσο καλά θεωρούσαμε» τόνισε, μιλώντας στο BBC.

Με δεδομένο ότι η χώρα έχει γενικές εκλογές το 2015, στο στρατόπεδο των Συντηρητικών έχουν ήδη αρχίσει να ακούγονται φωνές για κάποιου είδους συνεργασία με το κόμμα του Φάρατζ.

Ο βουλευτής Τζέικομπ Ρις-Μογκ τόνισε ότι η δέσμευση των Συντηρητικών για δημοψήφισμα σχετικά με την ΕΕ δείχνει ότι το κόμμα κινείται στην ίδια κατεύθυνση με το UKIP.

Ωστόσο, ο γενικός διευθυντής του κόμματος, Γκραντ Σαπς, έσπευσε να κλείσει το θέμα.

Πάντως ο σχολιαστής του BBC σημείωσε ότι η χώρα πλέον αποκτά από τη μία μέρα στην άλλη και τέταρτο πολιτικό πόλο, ικανό να προκαλέσει προβλήματα στα σχέδια και τις ελπίδες των υπόλοιπων τριών κομμάτων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.