Ειδησεογραφικό site

Βοnus – malus για τα «κόκκινα δάνεια» από τις αρχές του 2015

38

Από τις αρχές του 2015 πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή ο μηχανισμός επίλυσης εξωδικαστικών διαφορών που καταρτίζει το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με το Βήμα, το ευνοϊκό πλαίσιο θα ισχύει για τις επιχειρήσεις που έχουν προσφύγει στο μηχανισμό και είναι συνεπείς στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει. Στην περίπτωση όμως που εμφανιστούν ασυνεπείς και δεν εφαρμόζουν τις δεσμεύσεις, τότε θα αναβιώνει το χρέος προς όλους –τις τράπεζες, το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές τους.

Παράλληλα, πρόκειται να νομοθετηθεί η δυνατότητα «κουρέματος» των οφειλών που έχουν επιχειρήσεις –οι οποίες εντάσσονται στο μηχανισμό- προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Και πρόκειται να δοθούν κίνητρα προς όλους τους συμμετέχοντες, τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις, τους προμηθευτές, έτσι ώστε να γίνει ελκυστική η συμμετοχή σε αυτόν. Ο μηχανισμός θα είναι ορισμένου χρόνου και κατά τις πληροφορίες του Βήματος δεν θα υπερβαίνει τα 3 χρόνια.

Όπως έχει δηλώσει ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή τα «κόκκινα» δάνεια φθάνουν πλέον τα 77 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, αν στα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται προστεθούν και αυτά τα οποία έχουν ήδη ρυθμιστεί και οδεύουν προς καθυστέρηση, το ποσοστό τους αγγίζει το 40%.

Τα σχόλια είναι κλειστά.