Ειδησεογραφικό site

Βούτσης: Πιθανή μια νέα παράταση στις 100 δόσεις

32

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση για την ρύθμιση οφειλών σε Ασφαλιστικά Ταμεία, Εφορίες και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης άφησε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΑΝΤ1, ο Νίκος Βούτσης είπε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να δοθεί νέα παράταση στην προθεσμία για ένταξη στην ρύθμιση των 100 δόσεων. Αυτή, όπως είπε, έχει αποδώσει σημαντικά έσοδα τόσο για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς ήδη έχουν εισπραχθεί πάνω από 150 εκατ. ευρώ από το πολλαπλάσιο ποσό που έχει τεθεί σε διακανονισμό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ανάλογες σημαντικές εισπράξεις υπάρχουν και από την ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Εφορίες και Δήμους.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη προθεσμία για την ρύθμιση εξέπνευσε στις 26 Μαΐου. Κάνοντας χρήση της διάταξης που υπήρχε κατά την ψήφιση του νόμου, το Υπουργείο Οικονομικών παρέτεινε κατά έναν μήνα την διάρκεια ισχύος της, με αποτέλεσμα η διορία για υπαγωγή στην ρύθμιση των 100 δόσεων να λήγει σήμερα.

Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την Ελλάδα σε περίπτωση μη συμφωνίας με τους εταίρους συμπεριλαμβανομένου του δημοψηφίσματος ή των εκλογών.

«Οτιδήποτε προβλέπει το Σύνταγμα πέραν καταστάσεων πολιτικών που θα οδηγούσαν σε μια αναβίωση μετά από 50 χρόνια των Ιουλιανών είναι πάνω στο τραπέζι, όλα θα εξεταστούν», τόνισε.

Σχετικά με την πιθανότητα συμφωνίας, σημείωσε ότι «εάν παραμείνει μια στατική γραφειοκρατική οικονομίστικη κουβέντα, είναι μικρές οι πιθανότητες».

Αναγνώρισε υπό αυτό το πρίσμα ο κ. Βούτσης -κάνοντας λόγο για μια σοβαρή αντίφαση που έχει καταλάβει ο κόσμος- ότι τα πραγματικά δεδομένα αυτή τη στιγμή «κατά γενική ομολογία οδηγούν σε πολύ απαισιόδοξες σκέψεις» τονίζοντας ωστόσο ότι η «ιστορική συγκυρία» δεν μπορεί παρά να φέρνει αισιόδοξες σκέψεις ότι σε πυκνό πολιτικό χρόνο θα υπάρξει ανάστημα που θα οδηγήσει από πλευράς εταίρων σε συμφωνία «όχι μόνο αξιοπρεπή που θα ανοίγει βιώσιμη προοπτική για τη χώρα».

Ερωτηθείς για το τι θα σημαίνει μια αποτυχία σύναψης συμφωνίας έκανε λόγο για «αχαρτογράφητα νερά» τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, παραδεχόμενος ότι «τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα» και εκτιμώντας ωστόσο ότι «ακόμα και στην απευκταία περίπτωση» θα υπάρξουν προσπάθειες έτσι ώστε να δοθεί «μια αναπνοή και μια παράταση έστω και δύσκολη στην αναζήτηση μιας συμφωνίας».

Τα σχόλια είναι κλειστά.