Ειδησεογραφικό site

Βουλή: Ένταση για την 6η Δεκεμβρίου και την επιστολή της 5ης ΕΛΜΕ

51

Διάλογος σε σχετικά υψηλούς τόνους ανάμεσα σε ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ έγινε στη Βουλή με αφορμή το γράμμα της 5ης ΕΛΜΕ η οποία κάλεσε τους νέους να αψηφήσουν τις απογορεύσεις συγκεντρώσεων και πορειών και να διαδηλώσουν στη μνήμη του Γρηγορόπουλου, αλλά και υπέρ των δικαιωμάτων του Ρωμανού.

Κατά την συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2015 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι η 5η ΕΛΜΕ μιλά για σύγκρουση του Νίκου Ρωμανού με ένα «κράτος δολοφόνων» αποκαλεί «δήθεν αγωνιστή» τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και υποστηρίζει πως όταν η τυραννία είναι νόμος η εξέγερση είναι καθήκον».

«Δημόσιοι υπάλληλοι καλούν τους μαθητές να φτύνουν τον Πρόεδρο που τον αποκαλούν «δήθεν αγωνιστή». Μιλούν για «κράτος – δολοφόνο» και τους καλούν σε εξέγερση εναντίον αυτού του «κράτους – δολοφόνου»», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης και συνέχισε: «ζητάμε από όλα τα κόμματα να καταδικάσουν το εν λόγω ψήφισμα. Αποτελεί ντροπή στη σελίδα της εκπαιδευτικής κοινότητας. Να τοποθετηθούν τα κόμματα σ’ αυτό το αίσχος». Κάλεσε ακόμη τον υπουργό Παιδείας «να αναλάβει άμεσα πειθαρχικά μέτρα» και τον ΣΥΡΙΖΑ «να καταδικάσει απερίφραστα αυτό το αίσχος».

«Eμείς να πέσουμε σε αυτό το επίπεδο της αντιπαράθεσης, που θα κυριαρχήσει στα δελτία, έχουμε την εμπειρία και την ορθοφροσύνη να μην το κάνουμε. Η συνεχής αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ για να επανέλθουν στη λογική των δύο άκρων, δεν περνούν εδώ μέσα», απάντησε ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε: «η επιλογή γι’ αυτή την στημένη συζήτηση δεν είναι προς όφελος της δημοκρατίας».

«Γίνεται κάθε προσπάθεια από αρκετές πλευρές μπροστά στα αδιέξοδά τους να δημιουργήσουν κλίμα σύγκρουσης που θα πρέπει να αποφευχθεί. Μία ώρα πριν τα δελτία των 8 ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. έδωσε τη δική του εκδοχή, δεν λέω παράσταση, φέρνοντας ένα κείμενο που δεν το ξέρουμε», υπογράμμισε ο κ. Βούτσης εκτιμώντας ότι «πρόκειται για μία κλιμάκωση της έντασης».

Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Ν.Δ. ότι «αύριο δεν είναι τα έξι χρόνια από το θάνατο του Γρηγορόπουλου, είναι τα έξι χρόνια από την δολοφονία του. Συνειδητά δεν το λέτε αυτό».

«Φυσικά και είναι φόνος. Απεφάνθη δικαστήριο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Δεν περιμένουμε από σας να μάθουμε. Οι νόμοι της Δημοκρατίας το είπαν, τους οποίους οι κομματικοί σας εγκάθετοι και οι πολιτικοί σας φίλοι το λένε τυραννία», απάντησε ο Αδ. Γεωργιάδης και επέμεινε να ζητά την καταδίκη της επιστολής της 5ης ΕΛΜΕ.

Ο προεδρεύων Γιάννης Δριβελέγκας ζήτησε «να σεβαστούμε τις κρίσιμες στιγμές που έχουμε μπροστά μας. Να μην ρίξουμε λάδι στη φωτιά», ενώ και ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επεσήμανε πως «οι εντυπώσεις δεν είναι ότι καλύτερο μπορεί να υπάρξει. Το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί, επισκέφθηκε τον υπουργό Δικαιοσύνης και θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να βρει τρόπο να λύσει το θέμα».

Για το αίτημα του κ. Γεωργιάδη να καταδικάσουν τα κόμματα την 5η ΕΛΜΕ ο Θανάσης Παφίλης σχολίασε: «αυτά είναι από τα άγραφα. Όποιο κείμενο βγαίνει, θα καλούμαστε να το καταδικάζουμε; Τι θα κάνουμε; Τον σχολιαστή των δελτίων που βγάζει το κάθε συνδικαλιστικό όργανο; Οι θέσεις των κομμάτων είναι γνωστές».

Τα σχόλια είναι κλειστά.